Historie van 30 november


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 30 november hebben plaatsgevonden.

1813: prins Willem Frederik komt aan in Scheveningen

Prins Willem Frederik, de latere koning der Nederlanden, zet op het strand van Scheveningen voet aan wal. Hij is op uitnodiging van drie Haagse notabelen om als souverein vorst de regering op zich te nemen. Na de nederlaag van Napoleon in Leipzig verlaten de Fransen ons land. Willem aanvaardt en is daarmee de eerste koning der Nederlanden van het Huis van Oranje-Nassau.

1872: de eerste voetbalinterland

De eerste voetbalinterland wordt gespeeld in Engeland. In Hamilton Court in Glasgow speelt Schotland tegen Engeland. Het eindigt in 0-0.

1976: oplevering van de eerste woning in Almere-Haven

De familie De Clerck ontvangt van minister Westerterp van Verkeer en Waterstaat de sleutels van hun huis. Het is de eerste woning die wordt opgeleverd in Almere-Haven. Het huis staat aan de Schoolwerf. Aan het huis is veertien maanden gewerkt. Later die dag ontvangen nog 24 gezinnen de sleutel van hun nieuwe huis.

1982: Thriller ligt in de winkel

De LP Thriller van Michael Jackson komt uit. Het is één van de best verkochte platen uit de geschiedenis.

1983: bevrijding van Heineken en Doderer

Freddie Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer worden bevrijd door de politie. De twee zijn 21 dagen ontvoerd geweest.

1874: de geboortedag van Sir Winston Churchill

Sir Winston Churchill (Woodstock, Groot-Brittannië, 1874) was één van de beroemdste staatsmannen van de 20e eeuw. Churchill wordt in 1910 de Britse minister van Binnenlandse Zaken en in 1911 minister van de Marine. Na de desastreus verlopen Slag om Gallipoli tijdens de Eerste Wereldoorlog, neemt hij zijn ontslag. In 1917 wordt hij minister van Munitie en na de Eerste Wereldoorlog minister van Oorlog en minister van Luchtvaart. Zijn belangrijkste periode als Brits staatsman breekt aan als hij in mei 1940, tijdens de Tweede Wereldoorlog, premier van Groot-Brittannië wordt. Churchill speelt een beslissende factor in de overwinning van de geallieerden op de nazi’s. Hij treedt in 1945 af en is van 1951 tot en met 1955 wederom premier van het land. In 1953 ontvangt hij de Nobelprijs voor de Literatuur. Winston Churchill overlijdt op 24 januari 1965 in Londen.

1943: de geboortedag van Oscar Harris

Oscar Harris wordt op 30 november 1943 geboren in Suriname. Op twintigjarige leeftijd vertrekt hij naar Nederland om een studie te beginnen. Zijn zangcarrière begint in 1965 als hij terecht komt in The Twinkle Stars. Deze groep opereert vanuit Amsterdam en bestaat uit diverse Surinaamse zangers. Naast Oscar Harris zingen ook Billy Jones, Ruud Seedorf en Humphrey Campbell in deze groep. Zij scoren met de eerste single T.O.P. direct een hit. Met de nummers Try a Little Love (1970) en Soldiers Prayer (1971) bereiken ze een onbetwist hoogtepunt. In de zeventiger jaren scoren The Twinkle Stars geen hit meer. Oscar Harris besluit daarom om op te stappen. Hij begint een solocarrière. Deze komt echter niet direct van de grond. In 1976 komt hij voor het eerst weer terug in de hitparade. Hij breidt zijn bekendheid over de grenzen uit door middel van ereplaatsen op songfestivals onder andere in Bulgarije, Luxemburg en Oostenrijk. Zijn grootste hit heeft Oscar met Song for the Children.

1959: de geboortedag van Bart Peeters

Bart Peeters (Mortsel, België, 1959) is een Belgische zanger en presentator. Hij verschijnt voor het eerst op de Vlaamse televisie als hij nog maar een kleuter is. Zijn carrière begint op de Vlaamse televisie met programma’s als Bart Banning en Pop-Elektron. In Nederland presenteert Bart voor de AVRO Toppop Yeah! Daarnaast treedt hij op met The Radios. Zij worden vooral bekend met het nummer When She goes Nana. In 2009 presenteert hij op Canvas de serie Mag ik u kussen en in 2010 De Generatieshow. Tevens komt begin 2010 zijn cd De Ideale Man uit. In 2011 last Bart Peters een pauze in zijn loopbaan in. Toch treedt hij in augustus 2012 op tijdens het festival van Dranouter.Vanaf 2013 is hij op de Vlaamse tv te zien met het programma De Neus Van Pinokkio en in 2015 met Bart En Siska.

1975: de geboortedag van Linda Wagenmakers

Linda Wagenmakers (Arnhem, 1975) is een Nederlandse musicalster. Ze verwerft bekendheid met haar rol als Kim in de musical Miss Saigon. Daardoor krijgt ze de kans om op het Eurovisiesongfestival 2000 het nummer No Goodbyes te zingen. Zij wordt hiermee dertiende. Vervolgens speelt ze in de dramaserie Westenwind. Ze zingt op EO-jongerendag in 2006. In 2007 is ze één van de afvallers in het programma De Afvallers met Sterren. Linda is in 2009 en 2010 te bewonderen in Hans & Grietje De Musical. Daarnaast leent ze haar stem aan het personage Tiana in de Disneyfilm De Prinses en de Kikker. Tevens speelt ze een rol in de speelfilm Mentale Sieraden. Ze is in 2012 onder meer te zien in Musical Classics In Ahoy. Linda speelt een rol in de musicalparodie Vijftig Tinten …De Parodie in 2013. In 2015 spreekt ze een stem in voor de animatiefilm Winx Club-Het Mysterie Van De Afgrond.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE