Historie van 30 oktober


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 30 oktober hebben plaatsgevonden.

1888: patentaanvraag op de ballpoint

John Loud vraagt patent aan op de kogelpen, oftewel de ballpoint. Hij is de bedenker van dit inktbuisje dat eindigt met een kogeltje dat de inkt verspreidt en soepel draait, zodat je er gemakkelijk mee kan schrijven.

1938: uitzending van The War Of The Worlds

Het hoorspel The War Of The Worlds, dat geschreven is door H.G. Wells, wordt uitgezonden. Dit hoorspel wordt gemaakt door Orson Welles. Hij weet zijn acteurs zó realistisch te laten spelen, dat de luisteraars in paniek de straat op vluchten. De film Citizen Kane is een ander werk van de hand van Orson Welles. Deze film wordt beschouwd als een mijlpaal in de filmgeschiedenis.

1971: de Berend Boudewijn Kwis

De KRO zendt voor het eerst de Berend Boudewijn Kwis uit. Deze populaire spelshow wordt gepresenteerd zoals de naam al doet vermoeden door de sympathieke Berend Boudewijn van der Woude en geproduceerd door Jos van der Valk. In tegenstelling tot Eén van de Acht van Mies Bouwman bestaat de kwis alleen uit spelletjes en zijn er geen optredens van artiesten. De kandidaten, vaak echtparen, moeten allerlei woord- en behendigheidspelletjes uitvoeren. Ze kunnen prijzen winnen en de hoofdprijs is de Berend Boudewijn Kleurentelevisiestoel en later zelfs een heus kleurentelevisietoestel. Als kandidaten iets winnen, roept Berend:”Pièrre, wat hebben zij gewonnen?”. Daarop leest Pièrre van Ostade enthousiast de hoeveelheid aan gewonnen prijzen op.

1997: veroordeling van au-pair Woodward

De negentienjarige Britse au-pair Louise Woodward wordt in Amerika veroordeeld tot levenslang wegens moord. Ze wordt schuldig bevonden aan de dood van een baby die aan haar zorg was toevertrouwd. Die baby overlijdt aan het ‘shaken baby syndrome’, het kindje zou ruw geschud zijn met dodelijke afloop. Na de uitspraak van de rechter gaat Woodward in beroep en wordt ze uiteindelijk veroordeeld voor dood door schuld.

1942: de geboortedag van Aad van Toor

Aad van Toor (Maassluis, 1942) is een voormalige acrobaat, acteur en zanger. Aad is natuurlijk bekend van het duo Bassie en Adriaan. Samen met zijn broer Bas vormt hij jarenlang het duo The Crocksons. Met de tv-serie Bassie en Adriaan worden de twee in het collectieve geheugen van de Nederlander opgenomen. In 2004 gaat Aad met pensioen. In 2009 keert hij nog één keer terug in de film Sinterklaas en de Verdwenen Pakjesboot. Daarna speelt hij af en toe in een reclamefilm. Aad woont met zijn vrouw in Spanje.

1958: de geboortedag van Olga Commandeur

In 1958 wordt Olga Alida Divera Commandeur geboren in IJmuiden. Ze is een voormalig atlete en zeer succesvol op de loopnummers. Olga volgt de havo en werkt daarna een jaar lang als administrateur. Dit doet zij halve dagen, zodat ze in de middag kan trainen. Hierna gaat zij een sportopleiding volgen bij het CIOS in Arnhem en daarna bij de ALO in Amsterdam. In 1975 wordt Olga Commandeur Europees jeugdkampioen op de 800 meter. Daarna werkt ze als gymjuf op scholen. Ze is dan in 1984 klaar om mee te doen met de Olympische Zomerspelen in Los Angeles. Hier komt zij in de finale van de 400 meter horden.

1960: de geboortedag van Diego Maradona

Diego Armando Maradona (Buenos Aires, Argentinië, 1960) was een voormalige Argentijnse voetballer. Samen met Pelé, Johan Cruijff en George Best behoort hij tot de beste voetballers ooit. Op het wereldkampioenschap in 1986 is hij dé vedette die zijn vaderland aan de wereldtitel helpt. In 2008 wordt hij aangesteld als bondscoach van het Argentijnse voetbalelftal. In 2010 behaalt ‘Pluisje’ met zijn team de kwartfinale van het WK in Zuid-Afrika. Argentinië verliest van Duitsland. Na het WK besluit de Argentijnse voetbalbond het contract van Maradona niet te verlengen. Daarna wordt hij trainer van Al Wasi in Dubai waar het bestuur hem in 2012 ontslaat wegens tegenvallende prestaties.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE