Historie van 30 september

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 30 september hebben plaatsgevonden.

1791: première van Die Zauberflöte

De opera Die Zauberflöte van Wolfgang Amadeus Mozart gaat in Wenen in première.

1955: James Dean verongelukt

In een Porsche 550 Spyder verongelukt James Dean. De 24-jarige acteur is een verdienstelijke coureur. Op weg naar een race in Californië krijgt hij een aanrijding met een andere automobilist. Hij overlijdt kort daarna in het ziekenhuis. James Dean wordt onder meer onsterfelijk door zijn rol als opstandige tiener in Rebel Without A Cause. In die film speelt hij samen met Natalie Wood.

1972: de golflengte van Radio Veronica verandert

Vanwege de vele storing van een andere zender verandert Radio Veronica haar golflengte van 192 naar 538.

1931: de geboortedag van Angie Dickinson

Angie Dickinson (geboren Angeline Brown), beter bekend als Pepper uit de tv-serie Policewoman, wordt geboren in 1931 in Kulm, North-Dakota. Haar vader is een uitgever en Angie wil schrijver worden. Het loopt echter anders als ze 2de wordt in een missverkiezing. Vanaf dat moment doet ze mee aan meerdere schoonheidswedstrijden. In 1953 is ze één van de 5 winnaars van zo’n wedstrijd, die wordt gesponsord door de zender NBC. Ze is voor NBC in de komende jaren te zien in amusementshows. Ook krijgt ze haar eerste kleine rollen.

1934: de geboortedag van Udo Jürgens

Udo Jürgens, artiestennaam van Jürgen Udo Bockelmann (Klagenfurt, Oostenrijk, 1934), was een Oostenrijkse zanger en liedjesschrijver. Zijn liedjes gaan wel degelijk ergens over; de maatschappij, het milieu en menselijke gevoelens. Zijn grootste succes Gib Mir Deine Angst kennen we in het Nederlands als Geef Me Je Angst van André Hazes en Guus Meeuwis. Ook kennen we hem van het lied Griechischer Wein. Udo Jürgens overlijdt op 21 december 2014.

1957: de geboortedag van Wilfried de Jong

Wilfried de Jong (Rotterdam, 1957) is een Nederlandse theatermaker, programmamaker, acteur en schrijver. Hij is jarenlang te zien in theaters als één van het duo Waardenberg & De Jong. Samen met Matthijs van Nieuwkerk presenteert hij het sportprogramma Holland Sport. Later is hij de enige presentator. Tevens is hij als acteur te zien in onder meer de serie Evelien. Wilfried de Jong is schrijver van meerdere boeken over sport en schrijft voor het sportblad Hard Gras. Vanaf 2013 is Wilfried de Jong presentator van Zomergasten en vanaf december 2014 vaste presentator van Met Het Oog Op Morgen. Begin 2017 interviewt hij koning Willem-Alexander voor zijn 50ste verjaardag. In 2020 komt zijn boek De man en zijn wielerverhalen uit.

1957: de geboortedag van Fran Drescher

Fran Drescher (New York, 1957) is een Amerikaanse actrice en comedienne. Ze geniet vooral bekendheid als Fran Fine uit de komische televisieserie The Nanny (1993-1999), een serie die ze zelf bedenkt en produceert. Hoewel veel mensen denken dat haar nasale stem is geacteerd, is het haar eigen stem.

1997: de geboortedag van Max Verstappen

Max Verstappen (Hasselt, België, 1997) is een Nederlandse Formule 1-coureur en de 1e Nederlandse wereldkampioen Formule 1. Max is de zoon van ex-Formule 1-coureur Jos Verstappen en van de Belgische kartster Sophie Kumpen. Max begint op zeer jonge leeftijd met karten en wordt meteen kampioen. Hij stapt over naar de Formule 3 en wint races. Vooral in de regen is hij onnavolgbaar. Dat valt op bij het Formule 1-team van Toro Rosso en 3 dagen na zijn 17e verjaardag debuteert hij in de Formule 1 als jongste coureur ooit in de vrije training van de GP van Japan. Max wordt door kenners vergeleken met de grote Braziliaanse coureur Ayrton Senna da Silva.


Reacties

Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE