Historie van 31 augustus


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 31 augustus hebben plaatsgevonden.

1911: Fokker vliegt om de St.-Bavokerk

Anthony Fokker vliegt in zijn vliegtuig genaamd Spin een rondje om de St.-Bavokerk in Haarlem.

1913: oprichting van PSV

De Philips Sport Vereniging, PSV, wordt opgericht. In 1988 behaalt de club uit Eindhoven zijn grootste succes uit de geschiedenis. In het West-Duitse Stuttgart speelt PSV op 25 mei 1988 de finale om de Europa Cup-I tegen het Portugese Benfica. Na de officiële speeltijd is het nog steeds 0-0, waardoor strafschoppen de beslissing moeten geven. Als Anton Jansen raak schiet en keeper Hans van Breukelen de strafschop van een Benficaspeler stopt, is PSV na Feyenoord en Ajax de 3e Nederlandse club die de Europa Cup-I wint.

1970: Zuid-Molukkers bezetten de ambassade

Ongeveer 30 Zuid-Molukkers bestormen de ambassade van Indonesië in Den Haag. Na bemiddelingen verlaten de Zuid-Molukkers de ambassade. Ze protesteren hiermee tegen het aanstaande bezoek van president Soeharto.

1972: goud voor judoka Ruska op de Spelen

Op de Olympische Spelen in München verovert judoka Wim Ruska zijn 1e gouden medaille.

1974: Radio Veronica en Radio Noordzee eindigen de uitzendingen

Ondanks hevige protesten komt om 6 uur een einde aan de uitzendingen van Radio Veronica. Het zendschip zendt vanaf de Noordzee illegaal uit. Met het geluid van een tikkende wekker op de achtergrond neemt een emotionele Rob Out afscheid van het publiek. Als laatste klinkt het Wilhelmus. Ook Radio Noordzee moet zijn activiteiten beëindigen. Ferry Maat vertelt in Villa VdB over de afsluitende aflevering op Radio Noordzee.

1975: Kuiper wordt wereldkampioen wielrennen

In het Belgische Yvoir wordt Hennie Kuiper wereldkampioen wielrennen.

1997: Overlijden Lady Di

Lady Diana Spencer, de ex-vrouw van prins Charles, overlijdt samen met haar vriend Dodi Al-Fayed en haar chauffeur Henry Paul in een tunnel in Parijs. Ze botsen in een Mercedes met hoge snelheid op een pilaar na te zijn achtervolgd door opdringerige fotografen, paparazzi genaamd. De schuld ligt volgens een onderzoek bij de chauffeur die te veel heeft gedronken. Alleen de lijfwacht van Diana, Trevor Rees-Jones, voormalig commando, overleeft het ongeluk. Lady Di is moeder van de Britse kroonprins William en zijn broer prins Harry.

2018: Roy de Ruiter ontvangt de Militaire –Willemsorde van koning Willem-Alexander

De Apache gevechtshelikoptervlieger Roy de Ruiter wordt door koning Willem-Alexander tot ridder geslagen. Op kerstavond 2007 moet De Ruiter grondtroepen verzekeren van luchtsteun. Als zijn copiloot wil wegdraaien nadat een vijandelijke mortier rakelings langs hun Apache scheert, legt De Ruiter zijn hand op het besturingspaneel. Hij heeft de mortieropstelling gespot en wil deze dreiging wegnemen voor de grondtroepen. De copiloot vertrouwt zijn gezagvoerder blindelings en zet een duikvlucht in richting de mortieropstelling. Ze zitten nu in de vuurlinie van de vijandelijke mortier. Om burgerslachtoffers te voorkomen, wijzigt De Ruiter tijdens het inzetten van de duik nog snel het type raket. Hij vuurt. Raak!

1870: de geboortedag van Maria Montessori

Maria Montessori (1870) is een Italiaanse arts en pedagoog. Zij wordt geboren in Chiaravalle in Italië. Ze kiest voor een studie voor ingenieur en wordt tevens arts. Zij ontwikkelt een leermethode waarbij de leraar niet iedere leerling dezelfde opdracht geeft, maar kijkt naar de individu. Zij overlijdt in 1952 in Noordwijk. Daar ligt ze ook begraven.

1880: de geboortedag van koningin Wilhelmina

Aangezien prinses Wilhelmina (Den Haag, 1880) slechts 10 jaar oud is als haar vader overlijdt, neemt haar moeder Emma de troon over. Op 18-jarige leeftijd is koningin Wilhelmina oud genoeg om de troon te bestijgen. Ze blijft daar 50 jaar lang zitten totdat ze in 1948 troonafstand doet ten gunste van haar dochter Juliana. Prinses Wilhelmina overlijdt in 1962 in Apeldoorn.

1912: de geboortedag van Dolf Brouwers

Dolf Brouwers (Utrecht, 1912) was een Nederlandse zanger en tv-persoonlijkheid. Hij begint zijn loopbaan als kapper. Na de Tweede Wereldoorlog is hij regelmatig op de radio als zanger. Als hij in de jaren 70 zijn opwachting maakt in de Fred Hachéshow, is Sjef van Oekel geboren. Deze chaoot leest zijn tekst op van het script. Van Oekel wordt zo beroemd dat hij zijn eigen show krijgt: Van Oekel’s Discohoek, een persiflage op Toppop. Menig beroemd artiest komt bij hem playbacken. Ook zijn sidekick ir. Evert van de Pik wordt een beroemdheid. Veel van de uitspraken van Van Oekel worden bekend: “Ik word niet goed, pardon reeds” en “Wordt het toch nog gezellig”. Van Van Oekel wordt ook een strip uitgebracht. Dolf Brouwers overlijdt op 23 september 1997 in Den Haag.

1945: de geboortedag van Van Morrison

Van Morrison wordt in 1945 geboren in Belfast. Hij groeit op met de muziek van Muddy Waters, Mahalia Jackson en Lightnin’ Hopkins. Als een tiener speelt hij graag op zijn gitaar, zijn saxofoon en zijn harmonica. Hij zit in diverse lokale Ierse showbandjes en rock-‘n-rollgroepen. In 1964 begint hij een r&b-band genaamd Them. Het bevalt hem toch niet echt om in een groep te zingen en uiteindelijk gaat hij in 1967 solo.Het eerste album dat hij opneemt, heet Blowin’ Your Mind. Na het maken van een aantal albums verdwijnt hij in 1974 van het toneel. In 1977 komt hij weer in het zich van het grote publiek met het album A Period of Transition. Hij verhuist in deze periode ook naar London waar hij nog 2 albums produceert.

1947: de geboortedag van Mireille Bekooij

Mireille Bekooij (Utrecht, 1947) is een Nederlandse televisiepresentatrice. Ze begint in 1963 bij de radio waar ze diverse programma’s presenteert voor de AVRO. Ze wordt bekend bij het grote publiek door de TROS-consumentenrubriek Kieskeurig. In 1994 stapt ze over naar RTL4 om Koffietijd te presenteren. Dit doet ze samen met Hans van Willigenburg.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE