Historie van 31 december


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 31 december hebben plaatsgevonden.

1954: de 1e oudejaarsconference

De VARA zendt voor het eerst een oudejaarsconference uit van Wim Kan. Hij is dan ook de grondlegger van de oudejaarsconferences. Voor zijn 1e oudejaarsconference voor de radio vraagt hij 1.000 gulden en wenst hij dat de conference zonder de toen gebruikelijke censuur wordt uitgezonden.

1963: 1e uitzending van Dinner For One

Dinner For One wordt voor het eerst door de Duitse televisie uitgezonden. Het is sindsdien in vele landen, waaronder Nederland, vaak op oudjaarsavond op tv te bewonderen. Het stuk is geschreven in de jaren 20 van de vorige eeuw, maar de versie met Freddie Frinton en May Warden uit de jaren 60 is het populairst.  Het verhaal is als volgt: miss Sophie, een rijke Engelse dame, viert zoals elk jaar met 4 vrienden haar verjaardag. Probleem is echter dat die allemaal zijn overleden en kennelijk wil de dame des huizes daar niets van weten. Haar butler James neemt de plaatsen in van de heren tijdens het diner en bedient de oude dame. Het smulfestijn wordt begeleid door flinke hoeveelheden alcohol. De butler proost bij elke gang van het diner op de goede gezondheid van miss Sophie. Hij doet dat volgens de karakteristieken van haar vroegere vrienden. De steeds meer beneveld wordende butler krijgt het daarnaast aan de stok met de kop van de vacht van een geschoten tijger die de butlers loop naar het buffet blokkeert. Het verrassende einde is kennelijk een jaarlijks terugkerende traditie in het chique huis….   Precies als vorig jaar, miss Sophie? Precies als ieder jaar, James! In Nederland kennen wij Dinner For One tevens van de versie met Joop Doderer en Tineke van Leer. Tot en met 1995 is Dinner For One volgens het Guinness Book of Records het meest herhaalde programma uit de geschiedenis van de televisie. Na 1995 schrapt het recordboek deze categorie.

1968: de Tupolev Tu-144 vliegt

Het eerste supersonische passagiersvliegtuig, de Tupolev Tu-144, kiest het luchtruim. Omdat er verhalen gaan dat de Russen dit toestel voor een deel nabouwen van tekeningen van de Concorde die van de Fransen en Engelsen gestolen zijn, wordt de Tu-144 vaak spottend Concordski genoemd. (Foto: ANP).

1991: einde van de Sovjet-Unie

De Sovjet-Unie houdt op te bestaan. Na de Russische revolutie in 1922 ziet de Sovjet-Unie het levenslicht. Alle 15 deelrepublieken zijn vanaf 1991 onafhankelijke staten.

1985: de geboortedag van Jan Smit

Jan Smit wordt in 1985 in Volendam geboren. Op tienjarige leeftijd neemt Jan met BZN een lied op. Het nummer getiteld Mama is een groot succes en hij mag een single opnemen. Dat wordt Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen. Het nummer komt binnen op één in de Nederlandse hitparade. Als Jantje Smit scoort Jan in de daaropvolgende jaren nog vijf hits. Vanaf 2005 is te zien in de realitysoap Gewoon Jan Smit. Hij wint daarvoor een Gouden Televizierring. Deze soap wordt opgevolgd door Jan Smit, De Zomer Voorbij. In 2006 ontvangt Jan een Edison. In oktober 2007 wordt een knobbeltje op de stembanden van Jan geconstateerd. Hij mag tijdelijk niet meer zingen. Jan wordt geopereerd en maakt zijn comeback op het Koninginnedag 2008. In 2009 presenteert hij voor de TROS het programma Ik Weet Wat Jij Deed. Leef Nu Het Kan, Terug In De Tijd en Zie Wel Hoe Ik Thuis Kom zijn de titels van de singels waarmee Jan in 2010 hits heeft. In 2011 scoort hij hits met Niemand Zo Trots Als Wij en Hou Je Nog Steeds Van Mij. Jan Smit maakt zijn filmdebuut in 2012 in de film Het Bombardement over het bombardement op Rotterdam in 1940. Samen met Jaap Jongbloed maakt hij in 2013 het programma Jan, Jaap En De Kinderen over kinderen die het minder hebben getroffen dan die van henzelf. Tevens verschijnt de dubbel cd Live In Ahoy in dat jaar. In 2014 verovert Jan de hitlijsten met Jij & Ik. Hij brengt in november 2015 een kerstplaat uit getiteld Kerst Voor Iedereen.

1929: de geboortedag van Mies Bouwman

Mies Bouwman (Amsterdam, 1929) was een voormalige televisiepresentatrice. Ze is omroepster van de allereerste tv-avond van de KRO op 16 oktober 1951. Ze presenteert 25 jaar lang de intocht van Sint Nicolaas op de Nederlandse televisie. Echt beroemd wordt Mies Bouwman in 1962 met de tweede grote liefdadigheidsactie op de Nederlandse televisie. Samen met dokter A. Klapwijk presenteert ze dan Open Het Dorp. Ook is Mies bekend van Eén Van De Acht en Een Mens Wil…. Eind 2009 wordt ter ere van haar tachtigste verjaardag een feest gevierd dat door de AVRO is uitgezonden. Tijdens de opnamen van dat programma ontvangt Mies een Televizier Ring voor haar gehele oeuvre uit handen van Joop van den Ende. In 2011 is Mies tafelgast in het programma De Wereld Draait Door. Deze uitzending staat geheel in het teken van de in 2011 overleden Willem Duys. Ter ere van het feit dat Open Het Dorp 50 jaar geleden is gehouden, bezoekt Mies Bouwman in november 2012 Het Dorp. Mies Bouwman, de koningin van de Nederlandse televisie, overlijdt op 26 februari 2018. Ze is 88 jaar geworden.

1948: de geboortedag van Donna Summer

Donna Summer (Boston, VS, 1948) was een Amerikaanse zangeres. Haar bijnaam luidt The Queen Of Disco. Ze breekt door als ze in Nederland een platencontract tekent en optreedt in de show van Sjef van Oekel. Ze zingt het nummer The Hostage waarin zogenaamd haar man is ontvoerd. Telkens als op de plaat de kidnappers contact opnemen, neemt de sidecick van Van Oekel, ing. Evert van de Pik, de telefoon op. Hij snapt er niets van en uit de reactie van Donna is te zien dat dat niet is afgesproken. Aan het einde van het nummer is ze troosteloos en Van Oekel kan zijn handen niet van haar afhouden. Donna heeft in de jaren zeventig en tachtig grote hits als Lady Of The Night (over prostitutie), MacArthur Park (oorspronkelijk van de acteur Richard Harris), Hot Stuff, Could It Be Magic en Last Dance. Grote opschudding veroorzaakt ze met het nummer Love To Love You Baby waarin ze orgastische, kreunende geluiden ten gehore brengt. In de jaren tachtig zingt ze veelal gospel maar de hits blijven niet uit, getuige State Of Independence en She Works Hard For the Money. Ook werkt ze samen met het succesvolle producerstrio Stock, Aitken en Waterman. Begin jaren negentig heeft ze in de dance hitparades nog wel succes. Dan wordt het stil. Pas in 2008 scoort ze wederom hits in de danceparades. Donna Summer, The Queen Of Disco, overlijdt op 17 mei 2012 in het Amerikaanse Key West.

1959: de geboortedag van Val Kilmer

Val Kilmer (Los Angeles, VS, 1959) is een Amerikaans acteur. Hij studeert acteren aan de Juilliard Drama School in New York en is de jongste student in de geschiedenis die tot deze school wordt toegelaten. Zijn grote doorbraak beleeft Val Kilmer in 1986 in de rol van Tom ‘Iceman’ Kazanski in Top Gun. Bekende rollen hierna zijn onder andere Jim Morrison in The Doors, Batman in Batman Forever en Philip in Alexander. (Foto: ANP).

1938: de geboortedag van Atje Keulen-Deelstra

Atje Keulen-Deelstra (Grouw, 1938) was een van de bekendste en beste Nederlandse schaatssters. Op haar zestiende wordt ze meisjeskampioene korte baan van Friesland. Haar grootste successen komen pas na haar dertigste verjaardag. Ze heeft dan drie kinderen. In 1970 verovert deze Friese schaatsende boerin de wereldtitel. Dit doet zij nogmaals in 1972, 1973 en 1974. Op de Olympische Winterspelen van 1972 in Sapporo wint Keulen-Deelstra een zilveren en twee bronzen medailles. In 1997 rijdt zij enkele weken nadat ze gewond is geraakt bij een verkeersongeval toch de Elfstedentocht. Atje Keulen-Deelstra overlijdt op 22 februari 2013 in Leeuwarden.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE