Historie van 31 januari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 31 januari hebben plaatsgevonden.

1854: oprichting van het KNMI

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut wordt opgericht. Professor C.H.D. Buys Ballot is de eerste directeur.

1961: de chimpansee Ham gaat naar de ruimte

In 1961 lanceert de Verenigde Staten haar eerste ruimtevaarder: de chimpansee Ham. Wat bij Amerikaanse testpiloten al snel leidt tot de woordgrap “Ham in a Can”. Dit gebeurt 4 jaar nadat de Russen hun hond Laika de ruimte in hebben geschoten. In tegenstelling tot Laika overleeft Ham de ruimtevlucht. Na zijn geslaagde ruimtevlucht leeft Ham 17 jaar in de nationale dierentuin van Washington DC en daarna in een dierentuin in North Carolina. Daar overlijdt hij uiteindelijk op de leeftijd van 25 jaar na problemen met zijn hart. Hij is begraven bij de Space Hall of Fame in Alamogordo, New Mexico.

1971: Apollo 14 gaat naar de maan

Apollo 14, met aan boord de astronauten Allan Shepard, Stuart Roosa en Edgar Mitchell, vertrekt voor een reis van in totaal 9 dagen naar de maan. Shepard en Mitchell zullen daar meer dan 33 uur verblijven. Naast verschillende experimenten die de astronauten uitvoeren, slaat Shepard 2 golfballen op het maanoppervlak.

1797: de geboortedag van Franz Schubert

Franz Schubert (Wenen, Oostenrijk, 1797-Wenen, 19 november 1828) is één van de grote klassieke componisten, vooral bekend vanwege zijn harmonische liederen, die door veel componisten na hem zijn geïnterpreteerd. Schubert wordt geboren in een buitenwijk van Wenen als 1 van 5 kinderen. Aangespoord door zijn vader, een onderwijzer, volgt de kleine Franz al jong pianolessen en speelt hij viool. Hij krijgt zelfs enkele jaren les van de beroemde hofcomponist Antonio Salieri, Mozart’s grote rivaal. Schubert geeft enkele jaren muziekles op zijn vaders school voordat hij wordt ontdekt. Gesteund door rijke vrienden beleeft hij een zeer creatieve periode waarin hij onder andere Die Schöne Müllerin en Winterreise schrijft. Schubert sterft uiteindelijk, ongetrouwd, aan de gevolgen van tyfus. Hij ligt begraven naast zijn grote idool Ludwig von Beethoven.

1938: de geboortedag van prinses Beatrix

De onbetwiste mater familias van de Oranjes is wat je noemt een winterkind. Hoewel ze haar verjaardag traditioneel viert op Koninginnedag, de geboortedag van haar moeder en de dag waarop ze haar ambt heeft aanvaard, vindt prinses Beatrix’ echte verjaardag plaats op de laatste dag van januari. Prinses Beatrix aanvaardt het Koningschap op 30 april 1980. Op die dag breken in Amsterdam grote rellen uit. Krakers demonstreren onder het motto: Geen woning, geen kroning. Die vindt echter wel plaats en prinses Beatrix is vanaf dat moment Koningin der Nederlanden.

1949: de geboortedag van Johan Derksen

Johan Derksen (Heteren, 1949) is een voormalig Nederlands profvoetballer en is tegenwoordig een sportjournalist. Derksen is een spijkerharde linksback. Hij voetbalt bij Go Ahead, Cambuur, Veendam, Haarlem, Meppen (Duitsland) en MVV. Hij beëindigt zijn carrière in 1977. Al tijdens zijn voetballoopbaan schrijft hij regelmatig voor verschillende bladen. Vanaf 1977 schrijft Derksen voor Voetbal International en hij is vanaf 2000 hoofdredacteur van het blad. Op tv is hij te zien in Sunday United, Voetbal Insite en Voetbal International. Het laatste programma presenteert hij met Wilfred Genee. In 2011 wint het programma de Gouden Televizierring. Derksen is in de jaren negentig manager van de bluesband Cuby & The Blizzards. In 2015 gaan Derksen en het blad Voetbal International uit elkaar. In december 2021 komt een einde aan Veronica Inside, zoals het voetbalpraatprogramma inmiddels is gaan heten. Vanaf 10 januari 2022 zijn de heren Derksen, Genee en Van der Gijp dagelijks te zien zijn in de talkshow VI Vandaag op SBS6. (Foto: ANP)

1956: de geboortedag van Johnny Rotten

Johnny Rotten (Londen, Groot-Brittannië, 1956) doet Groot Brittannië op zijn grondvesten schudden wanneer hij in 1977 God Save The Queen een compleet nieuwe betekenis geeft. Samen met zijn band de Sex Pistols luidt hij het tijdperk van de punk in, compleet met onaangepast gedrag, hanenkammen en gescheurde kleren. Zijn kenmerkende manier van zingen, krakend en schmierend over de heftige gitaarpartijen van Steve Jones, betekenden een revolutie in de geschiedenis van de popmuziek. Na enkele bewogen jaren keert John Lydon, zoals zijn echte naam luidt, de band de rug toe en richt zijn aandacht het nieuw opgerichte PiL (Public Image Limited). Hoewel deze band bij lange na niet zo mediageniek was als de Pistols wordt het werk van Rotten als zeer invloedrijk beschouwt. Vanaf 2007 komen de Sex Pistols weer bij elkaar voor een aantal concerten ter viering van het veertig jarig bestaan van de LP Never Mind The Bollocks. Ook treedt hij weer op met PIL.

1971: de geboortedag van Sylvana Simons

Sylvana Simons (Paramaribo, Suriname, 1971) is een Nederlandse tv-presentatrice, bekend van programma’s als Dancing with the Stars, De TV-makelaar en Met Man en Macht. Simons wordt ontdekt als gastvrouw van het TMF-programma als Sylvana’s Soul. Met schijnbaar gemakt interviewt ze grootste wereldsterren en krijgt ze menigeen aan het praten. Ze verhuist naar SBS 6, waar ze controversiële programma’s als Sexquiz On The Beach en De Bus presenteert. Ondertussen maakt ze ook naam als radiopresentator, onder andere voor radio 538 en Radio Noordzee. Ook schrijft ze columns voor Playboy en Veronica Magazine. Na twee jaar SBS 6 stapt Simons over naar RTL waar ze naam maakt met het programma Je Echte Leeftijd waarin ze Nederlanders aanspoort gezonder te leven. Samen met haar broer, een fitnessinstructeur, schrijft ze hier ook een boek over, getiteld In Balans. Ze presenteert een tijd het programma Char. Als bekend wordt dat haar contract bij RTL niet wordt verlengd, stapt ze over naar de NPS. Vanaf 2013 is ze regelmatig te zien als tafelgast in De Wereld Draait Door.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE