Historie van 31 maart


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 31 maart hebben plaatsgevonden.

1889: inhuldiging van de Eiffeltoren

Het meest kenmerkende gebouw van Parijs, de Eiffeltoren, wordt op 31 maart 1889 ingehuldigd. De toren is bedacht door architect Gustave Eiffel, die tot aan zijn dood een woning in de top van de toren heeft. De toren wordt gebouwd ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1889 en het is eigenlijk de bedoeling dat de toren na 20 jaar weer wordt afgebroken. Omdat de toren een belangrijke communicatiefunctie heeft, mag ze blijven staan. De inwoners van Parijs zijn in eerste instantie helemaal niet blij met het stalen gevaarte; men vindt het een lelijk bouwwerk. Inmiddels is de toren met 5,5 miljoen bezoekers per jaar, één van de belangrijkste attracties in de Franse hoofdstad. (Foto: ANP).

1943: Het vergeten bombardement op Rotterdam-West

Amerikaanse bommenwerpers voeren een bombardement uit op de haven en de scheepsbouwinstallaties in Rotterdam-West. In plaats van hun doelen te raken, bombarderen de Amerikanen het westelijk deel van de Schiedamse weg en het westelijk deel van de wijk Bospolder/Tussendijken. Ongeveer 13.000 mensen raken dakloos en op zijn minst 326 mensen verliezen het leven. De binnenstad van Rotterdam wordt op 14 mei 1940 grotendeels door de Duisters vernietigd. Het bombardement op West-Rotterdam in 1943 wordt ook wel het vergeten bombardement genoemd. (Foto: ANP).

1991: einde aan Warschaupact

Op 31 maart 1991 komt er een einde aan het zogenoemde Warschaupact. De Oost-Europese tegenhanger van de NAVO. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: Shutterstock)

1993: acteur Brandon Lee overlijdt als gevolg van een schietongeluk

De Amerikaanse acteur Brandon Lee, zoon van de legendarische vechtsportacteur en eveneens specialist in Oosterse vechtsporten Bruce Lee, speelt de hoofdrol in de film The Crow. Zijn tegenspeler Michael Massee moet hem voor een scène op minder dan 6 meter afstand neerschieten met een pistool dat is geladen met losse flodders. Er blijkt echter 1 echte kogel in te zitten. Massee vuurt op Lee en treft hem in zijn maag. Lee overlijdt korte tijd later. Hij is 28 jaar geworden. Het schietincident wordt afgedaan als een ongeluk. (Foto: ANP)

1948: de geboortedag van Al Gore

Al Gore (Washington D.C., VS, 1948) is een Amerikaans politicus van de Democratische partij. Onder Bill Clinton is hij van 1993 tot 2001 de 45ste vicepresident van de Verenigde Staten. In 2000 is hij zelf presidentskandidaat, maar hij verliest van de Republikein George W. Bush. Hierna gaat Al Gore veel lezingen geven. Hij uit vooral zijn bezorgdheid over de ecologische evolutie van onze planeet en de rol van de mens daarin. Zijn lezingen vormen de basis voor de documentaire An Inconvenient Truth, over het broeikaseffect en de gevolgen voor de mens voor de komende 50 jaar. De film is een groot succes. Aan Gore en het Intergovernmental Panel On Climat Change wordt in 2007 de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt. (Foto: ANP).

1948: de geboortedag van Thijs van Leer

Thijs van Leer (Amsterdam, 1948) is een Nederlands zanger, componist, organist en fluitist. Hij wordt bekend als hij samen met Jan Akkerman het legendarische Focus opricht. Hocus Pocus en Sylvia worden wereldhits en Jan Akkerman wordt uitgeroepen tot beste gitarist van de wereld. De band heeft dan acts als Joe Cocker en Santana in het voorprogramma. Als de band uit elkaar gaat, heeft Van Leer succes met Introspection 1 t/m 3. Ook met Dona Nobis Pacem boekt hij veel succes. Focus komt nog een paar keer bij elkaar. In 2008 wordt hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau tijdens zijn 40-jarig jubileum. (Foto: ANP).

1955: de geboortedag van Angus Young

Angus McKinnon Young wordt in 1955 in Glasgow geboren. Hij komt uit een muzikale familie. Aan het begin van de jaren 60 verhuist hij naar Australië. Angus leert gitaarspelen doordat hij veel van zijn oudere broer Malcolm Young oppikt. In de jaren 70 speelt hij in bandjes met namen als Kentuckee en Tantrum. Vervolgens richt Malcolm in 1973 een nieuwe band op en vraagt Angus om tot die groep toe te treden. Hiermee wordt AC/DC al snel een feit.
De band heeft een aantal wereldhits met als meest bekende A Whole Lotta Rosie. Vooral op de live-versie van dit nummer spatten de vonken af. In Nederland klagen na een optreden cameramensen over doofheid. Als in 1980 zanger Bon Scott overlijdt aan een alcoholvergiftiging, denkt de band te stoppen. Toch wordt een vervanger gevonden in de vorm van Brian Johnson. In deze formatie neemt de band in datzelfde jaar hun meest succesvolle plaat tot dusver op, Back In Black.

1958: de geboortedag van Rik Hoogendoorn

Rik Hoogendoorn (Hoogvliet, 1958) is een Nederlands acteur, die vooral bekend geworden is van zijn rol als Rik in het televisieprogramma Sesamstraat. Een ander programma dat hem bekendheid brengt, is op RTL 4 de serie Kees & Co met Simone Kleinsma. Hij speelt hierin de rol van vader en loodgieter Ben Heistee. Een aantal jaren is Rik Hoogendoorn tevens medepresentator van het Sinterklaasjournaal met Dieuwertje Blok. Tevens is hij, als opvolger van Aart Staartjes, ter plaatse bij de intochten van Sinterklaas. Aan dit alles komt een einde als hij door een arbeidsconflict in 2007 vertrekt bij Sesamstraat. Na deze periode spreekt Rik reclames in en schrijft hij kinderboeken. In 2012 staat Rik Hoogendoorn samen met Bruun Kuijt op de planken als het duo Echte Mannen. Het programma heet De Laatste Take Van Laurel En Hardy. Het gaat over de laatste ontmoeting tussen het illustere tweetal. (Foto: ANP).

1963: de geboortedag van Judith de Bruijn

Judith de Bruijn (Nuenen, 1963) presenteert jarenlang televisieprogramma’s. Bij de AVRO presenteert ze vanaf 1989 onder andere de Droomshow, Get the Picture en De Ochtenden. In 2001 stopt ze met haar werk voor televisie en start ze haar eigen bedrijf. Ze is directrice van een trainingsbureau waar ze commerciële trainingen geeft aan IT’ers. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE