Historie van 31 mei


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 31 mei hebben plaatsgevonden.

1952: de Efteling opent het Sprookjesbos

In Kaatsheuvel opent de Efteling in 1952 het Sprookjesbos. Het park bestaat dan al langer, maar is voornamelijk een speeltuin en recreatiegebied. Er worden 10 sprookjes gerealiseerd; het Kasteel van Doornroosje, Sneeuwwitje en de 7 Dwergen, de Kikkerkoning, de Magische Klok, de Chinese Nachtegaal, de Sprekende Papegaai, Langnek, de Kabouterhuisjes, de Put van Vrouw Holle en de Kleine Boodschap. Anton Pieck tekent de ontwerpen en laat deze door Peter Reijnders technisch tot leven brengen. Er komen dan 222.941 bezoekers en het toegangskaartje kost destijds 80 cent (omgerekend 36 eurocent). Het sprookjesbos de Efteling is mede ontworpen door de Nederlandse kunstenaar Anton Pieck.

1962: de executie van Eichmann

Adolf Eichmann, één van de belangrijkste organisatoren van de Holocaust, wordt opgehangen in Israël. Eichmann heeft zich na de Tweede Wereldoorlog schuil gehouden in Argentinië. De Israëlische geheime dienst, de Mossad, weet hem echter op te sporen. Hij wordt berecht en ter dood veroordeeld. (Foto: ANP)

2006: koningin Beatrix reikt Militaire Willems-Orde uit aan Poolse paratroepers

Operatie Market Garden is een operatie uit de Tweede Wereldoorlog, uitgevoerd in september 1944. Geallieerde grondtroepen rukken op vanuit België naar Nederland en paratroepers, waaronder de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade, landen in de omgeving van Arnhem, Eindhoven en Nijmegen. Doel is om door te stoten naar het Duitse Ruhrgebied en zo een sneller einde aan de oorlog te maken. Het plan gaat echter faliekant mis. De Polen krijgen mede de schuld van het falen van Market Garden. Ze zouden slecht hebben gevochten. Militairen die samen met de Polen hebben gevochten, doen dit af als onzin.

1916: de geboortedag van Bert Haanstra

Bert Haanstra (Holten, 1916 – Hilversum, 1997) was een Nederlandse filmmaker. Hij is vooral bekend als regisseur van documentaires en speelfilms. In de Tweede Wereldoorlog is hij echter ook actief als verzetsstrijder. Hij werkt dan als spionagefotograaf. Omdat hij als technicus op een lichtdrukkamer werkt, heeft hij een dekmantel; de kamer doet dienst als donkere kamer. Hier ontwikkelt hij microfilms voor de geallieerden die gebruikt worden om industriële installaties te bombarderen. Vanaf begin 1944 maakt hij meer dan 1.000 documenten op Leicafilm van kaarten van strategische doelen. Ook maakt hij uitvergrotingen van stempels, waarmee men valse papieren kan maken. Haanstra overlijdt in 1997. Voor zijn filmische werk ontvangt hij meer dan 78 onderscheidingen.

1930: de geboortedag van Clint Eastwood

Clint Eastwood (San Francisco, VS, 1930) is een Amerikaans filmacteur. Daarnaast is hij ook bekend als filmproducent, filmregisseur en politicus. Hij heeft in diverse grote films gespeeld en later ook zelf grote films geregisseerd en geproduceerd. Verder heeft hij zich op latere leeftijd in de politiek begeven, onder andere als burgemeester.

1946: de geboortedag van Ivo Niehe

Ivo Niehe (Amsterdam, 1946) is één van Nederlands bekendste presentatoren. Hij is geboren op 31 mei 1946 in Amsterdam. Na zijn studie Frans is hij toetsenist en zanger bij het bandje The Whiskers. Hij krijgt een platencontract aangeboden en komt met dit nieuws in de radioshow van Hans van Willigenburg. Zijn stem wordt opgemerkt en hij doet een screentest voor de TROS. Hier presenteert hij TROS Aktua, Dubbelspel en Matchpoint. In 1981 begint hij met zijn grootste succes: De TV Show. Ook heeft Niehe veel succes gehad met zijn theatershow Hoe Blijf Ik Eeuwig Jong. Na een korte uitstap naar Talpa in 2005 keert hij in 2006 weer terug op het oude nest bij de Tros. In 2011 treedt Ivo Niehe op in Parijs met zijn theaterprogramma over Yves Montand. Na het optreden laat hij zich interviewen bij Pauw & Witteman. Niehe kan zich alleen in superlatieven uitlaten over de reacties op zijn theaterstuk. Men verwijt hem zelfverheerlijking. Niehe schrikt van de reacties op het interview en zet voorlopig alle interviews in de ijskast. (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE