In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 31 oktober hebben plaatsgevonden.
1517: de 95 stellingen van Luther
Maarten Luther slaat zijn 95 stellingen aan de deur van de slotkapel in het Duitse Wittenberg. Hij neemt onder meer stelling tegen de handel in zogenaamde aflaten in de Katholieke kerk. Volgens dat systeem kunnen zonden als het ware afgekocht worden. Deze dag geldt tegenwoordig als de start van de reformatie en wordt tot op de dag van vandaag herdacht als hervormingsdag.
1944: oprichting van de Marva
In Londen wordt de Marine Vrouwenafdeling opgericht. Deze naam wordt later afgekort tot Marva. Dit is een afdeling binnen de Koninklijke Marine waarin vrouwen op vrijwillige basis kunnen dienen bij de krijgsmacht. In 1952 wordt de Marva een beroepskorps. Het eerste schip waarop ook vrouwen ingedeeld worden is de Zuiderkruis. Hoewel de mannenwereld van de Koninklijke Marine nogal sceptisch staat tegenover vrouwen in de marine, leidt Marva uiteindelijk tot volledige integratie van vrouwen. Op 1 januari 1982 wordt de Marva opgeheven.
1951: het eerste zebrapad in Groot-Brittannië
De Britten maken kennis met een nieuw fenomeen op de weg: het zebrapad. Ze kunnen zo een stuk veiliger oversteken.
1984: moord op premier Indira Gandhi
2 lijfwachten vermoorden de premier van India, Indira Gandhi. Ze schieten haar neer als ze op weg is naar een interview voor een tv-documentaire met Peter Ustinov. Bij het passeren van haar lijfwachten buigt ze voor hen, de traditionele groet in India. De lijfwachten openen op dat moment het vuur. Deze moord heeft alles te maken met religieuze conflicten in India. De 2 moordenaars zijn leden van de Sikh-gemeenschap, die zich door Gandhi ernstig achtergesteld voelen. Indira Gandhi wordt opgevolgd door haar zoon Rajiv, die in 1991 ook wordt vermoord.
1985 Wubbo Ockels gaat de ruimte in
Wubbo Ockels gaat de ruimte in. Hij is de eerste mens met een Nederlands paspoort die zich astronaut mag noemen. Op 6 november 1985 landt hij weer met spaceshuttle Challenger.
1632: de geboortedag van Johannes Vermeer
Johannes Vermeer (gedoopt in Delft, 31 oktober 1632) was een van de beste Nederlandse kunstschilders uit de geschiedenis. Sommige kunstkenners vinden hem beter dan Rembrandt. Hij is bekend van de tijdloze composities en zijn onnavolgbare wijze van het gebruik van kleur en licht. Tot zijn bekendste schilderijen mogen worden gerekend Het Melkmeisje en Het Meisje Met De Parel. Zijn bijnaam luidt ‘De Sfinx Van Delft’, omdat zo weinig bekend is van dit genie. Johannes Vermeer overlijdt in Delft op 15 december 1675.
1941: de geboortedag van Jan Stekelenburg
Jan Stekelenburg (Maarssen, 1941) is een Nederlandse tv-verslaggever en regisseur. Tevens is hij voormalig eindredacteur van Studio Sport. Hij stopt hiermee in 2010. Stekelenburg is de tweelingbroer van de in 2003 overleden Johan Stekelenburg. Jan Stekelenburg is de vader van sportverslaggever Jeroen Stekelenburg.
1946: de geboortedag van Hans Breukhoven
Hans Breukhoven (Rotterdam, 1946) was een Nederlandse ondernemer. Hij is oprichter van Free Record Shop. Hij is vader van 5 kinderen en ex-echtgenoot van Connie Breukhoven. Door het zakenblad Quote wordt het vermogen van Hans Breukhoven in de Quote 500 geschat op 72 miljoen euro. In 2009 wordt bekend dat Hans en Connie gaan scheiden. Hans Breukhoven verhuist in 2012 naar Londen. In 2013 gaat Free Record Shop failliet. Het bedrijf maakt een doorstart en hij behoudt 25 procent van de aandelen. Bij Hans Breukhoven wordt in 2014 kanker geconstateerd. Hij ondergaat chemokuren. Hij verliest de strijd op 20 januari 2017 in Londen. Hans Breukhoven is 70 jaar geworden.
1964: de geboortedag van Marco van Basten
Marco van Basten wordt in 1964 in Utrecht geboren. Hij is na Johan Cruijff de beste voetballer die Nederland heeft voortgebracht. Marco van Basten is de jongste zoon van voormalig DOS- en HVC-voetballer Joop van Basten. Marco speelt bij UVV, bij USV Elinkwijk, bij AFC Ajax en vervolgens bij AC Milan. In totaal speelt hij 280 competitiewedstrijden voor deze clubs en scoort daarin 218 doelpunten. In de 58 interlands die hij speelt zet hij 24 doelpunten op zijn naam. Hij wordt met Oranje in 1988 Europees Kampioen. Tijdens zijn carrière wordt Marco gezien als de beste spits ter wereld.