Historie van 4 april


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 4 april hebben plaatsgevonden.

1912: onafhankelijkheidsverklaring van Tibet en Mongolië

Tibet verklaart zich onafhankelijk van China. Tibet is zeer hooggelegen; het zuiden ligt in de Himalaya, de rest in de Tibetaanse hoogvlakte. Traditioneel wordt het opgedeeld in de regio’s Kham, Amdo, Ü, Ngari en Tsang. Naast Tibet verklaart ook Mongolië zich in 1912 middels het Verdrag van Urga onafhankelijk.

1949: oprichting van de NAVO

10 Europese landen, plus de Verenigde Staten en Canada, richten de NAVO op. Dit doen zij ter ondersteuning van het Noord-Atlantische Verdrag. Dit is een militair verdrag dat wederzijdse verdediging en samenwerking van de legers van de westerse landen regelt, aanvankelijk vooral als tegenkracht tegen de landen in het Oostblok. De Europese landen waar het om gaat, zijn België, Denemarken, Frankrijk, IJsland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Portugal en het Verenigd Koninkrijk. (Foto: Shutterstock).

1968: moord op Martin Luther King

In Memphis wordt Martin Luther King door James Earl Ray vermoord. King is beroemd geworden in de jaren 50 en 60 dankzij zijn geweldloze verzet tegen de rassenscheiding in de Verenigde Staten. In 1963 houdt hij zijn legendarische toespraak I have a dream en een jaar later krijgt hij de Nobelprijs voor de Vrede. Op zijn 39ste wordt hij doodgeschoten als hij op het balkon van het Lorraine hotel in Memphis staat. James Earl Ray is een crimineel en een racist. Hij bekent de moord te hebben gepleegd en wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 99 jaar. Later trekt hij zijn bekentenis in en zegt slachtoffer te zijn van een complot. Hij krijgt steun uit een onverwachte hoek, namelijk van de familie King zelf, die ervan overtuigd is dat de FBI in het complot zit. James Earl Ray overlijdt in 1997 in de gevangenis. (Foto: ANP).

1988: Nederland 3 start

Het derde Nederlandse tv-net wordt in gebruik genomen. Het net krijgt als titel Nederland 3 en is één van de zenders van de publieke omroep.

1988: Han Berger haalt compleet elftal van het veld na overtreding

Op 4 april 1988 haalt de toenmalige trainer van FC Utrecht, Han Berger, zijn team van het veld na een zware overtreding. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP)

1957: de geboortedag van Michiel van Kempen

In 1957 wordt in Oirschot Michaël Henricus Gertrudis van Kempen geboren. Later wordt hij bekend als de Nederlandse schrijver, letterkundige en surinamist Michiel van Kempen. Van zijn hand verschijnen romans, verhalen, essays, reisverslagen en scenario’s. Van Kempen is als bijzonder hoogleraar West-Indische letteren verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

1933: de geboortedag van Frits Bolkestein

Frits Bolkestein (Amsterdam, 1933) is een Nederlands politicus. Hij is staatssecretaris van Economische Zaken en korte tijd minister van Defensie. De meeste bekendheid verwerft hij als fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Van 1999 tot 2004 is Bolkestein Europees Commissaris voor Interne markt en Belastingen. Tot en met 2011 is hij verbonden aan de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD. In 2013 verschijnen zijn memoires in het blad Elsevier. (Foto: ANP).

1956: de geboortedag van Vincent van Warmerdam

Vincent van Warmerdam (Haarlem, 1956) is componist, producer, muzikant en theatermaker. Hij speelt in verschillende bands als The Moondogs met Kees Prins, maar breekt niet door als popmuzikant. Wél is hij succesvol als componist voor films, theatervoorstellingen en televisieseries. Vincent schrijft veel muziek voor zijn broer Alex van Warmerdam, die verschillende films regisseert en met het theatergezelschap Orkater voorstellingen maakt.

1961: de geboortedag van René van der Gijp

René van der Gijp (Dordrecht, 1961) is een voormalig Nederlands voetballer en is voetbalcommentator bij het programma Voetbal Inside. Van der Gijp speelt onder meer voor Sparta en PSV. Ook speelt hij voor het Nederlands elftal. Van der Gijp is nogal een feestbeest. Hem wordt verweten dat hij niet alles uit zijn loopbaan heeft gehaald. Tegenwoordig is hij te zien in het programma Vandaag Inside. In 2012 verschijnt zijn biografie getiteld Gijp. Het boek wint in 2013 de NS Publieksprijs. In 2016 verschijnt het boek De Wereld Volgens Gijp. (Foto: ANP).

1969: de geboortedag van Dennis en Gérard de Nooijer

Dennis en Gérard de Nooijer (Oost-Souburg, 1969) zijn een Nederlandse voetbal-tweeling. Dennis debuteert in het seizoen 1987/1988 bij Sparta Rotterdam. Bij deze club speelt de spits tot 1998, waarna hij speelt voor SC Heerenveen, NEC Nijmegen en FC Dordrecht. Ook Gérard debuteert bij Sparta Rotterdam, maar dan in het seizoen 1988/1989. Tot 1998 speelt ook hij bij deze club. Verder speelt verdediger Gérard voor SC Heerenveen en Feyenoord. Na hun carrière openen de broers een voetbalschool. Gérard volgt in 2015 de opleiding coach betaald voetbal. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE