Historie van 4 augustus


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 4 augustus hebben plaatsgevonden.

1693: ‘Dom Perignon vindt de champagne uit’

Dom Perignon vindt volgens overleveringen vandaag de champagne uit. In realiteit heeft de monnik bijdragen geleverd aan het tegengaan van onvolkomen vergisting. Dit proces kan plaatsvinden als de temperatuur in de herfst omlaag gaat, waardoor het gistingsproces stopt. Als in de lente die temperatuur weer omhoog gaat, hervat het proces zich, waardoor kooldioxide, bubbels, ontstaan. Dat heeft tot gevolg dat de fles uit elkaar klapt. De methode om dit tegen te gaan is mede ontwikkeld door Dom Perignon en wordt nog steeds gebruikt in de champagnestreek.

1914: Duitsland valt België binnen

Zonder formele oorlogsverklaring valt Duitsland België binnen. Duitsland wil een vrije doortocht om oorlog te voeren tegen Frankrijk. België weigert dit echter. Groot-Brittannië verklaart hierop de oorlog aan Duitsland. 4 jaar lang is België het decor van de Eerste Wereldoorlog.

1944: arrestatie van Anne Frank

Anne Frank wordt samen met haar familie gearresteerd. Sinds 1942 woont de familie Frank ondergedoken in het achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam. Wie de familie heeft verraden, is nog steeds onduidelijk.

1986: Willem Ruis overlijdt

De populaire showmaster Willem Ruis overlijdt in Spanje als gevolg van een hartaanval. Ruis presenteert in de jaren 70 en 80 De Willem Ruisshow, De Willem Ruis Lottoshow, 5 tegen 5 en De Sterrenshow. Tevens presenteert hij het sportprogramma Langs De Lijn. Willem Ruis is 41 jaar geworden.

2020: Enorme explosie in de haven van Beiroet

In de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet vindt een enorme explosie plaats. Sinds 2013 ligt daar een schip dat vaart onder Moldavische vlag aan de ketting. Het is volgens de autoriteiten niet meer zeewaardig.  Het schip heeft 2.750 ton ammoniumnitraat aan boord. Dat spul wordt gebruikt als kunstmest, maar ook voor het maken van bommen. In 2014 wordt besloten de lading te verplaatsen naar een pakhuis in de haven. Op 4 augustus 2020 breekt er brand uit in een opslagplaats. Het vuur slaat over naar het pakhuis waar het ammoniumnitraat is opgeslagen. Een enorme explosie is het gevolg. De kracht is vergelijkbaar met die van een kleine atoombom. Meer dan 200 mensen verliezen het leven en 6.500 mensen raken gewond. Van de haven blijft weinig over en ook de rest van de stad is zwaar beschadigd. (Foto: ANP)

1931: de geboortedag van Rien Huizing

Rien Huizing (Rotterdam, 1931) is een Nederlandse nieuwslezer en journalist. Hij is van 1 september 1965 tot 2 oktober 1984 werkzaam bij het NOS-Journaal. Hij begint daar als verslaggever, later werkt hij e als eindredacteur. In de jaren 70 en 80 is hij bekend als nieuwslezer. Na zijn tv-tijdperk is Huizing nog 7 jaar werkzaam als hoofdredacteur van de radionieuwsdienst ANP.

1933: de geboortedag van Rudi van Dantzig

Rudi van Dantzig wordt in 1933 in Amsterdam geboren. Hij begint zijn danscarrière in 1952 bij het Ballet Recital van Sonia Gaskell. In 1961 wordt de naam veranderd in Het Nationaal ballet. In 1965 neemt hij de leiding van Het Nationaal Ballet over van Soniak Gaskell. Hij is de huischoreograaf van Het Nationaal Ballet. In de periode van 1971 tot 1991 is hij artistiek leider en werkt hij samen met Hans van Maanen en Toer van Schayk. In 1994 neemt hij afscheid. Hij houdt zich nog wel steeds bezig met het instuderen van eigen choreografieën.

1953: de geboortedag van Henk Lubberding

Henk Lubberding (Voorst, 1953) is een Nederlandse wielrenner. Hij rijdt als meesterknecht voor de wielerploegen van Peter Post. Hij behaalt ook de nodige persoonlijke successen. Hij wint in 1980 de klassieker Gent-Wevelgem. Hij doet 13 keer mee aan de Ronde van Frankrijk. In zijn gehele loopbaan behaalt hij 58 overwinningen. Na zijn carrière is hij onder meer te horen als commentator bij grote wielerwedstrijden voor Langs de Lijn.

1961: de geboortedag van Erik van Muiswinkel

Erik van Muiswinkel (Eemnes, 1961) is een Nederlandse kleinkunstenaar. Hij verwerft landelijke bekendheid door zijn bijdrage aan diverse televisieprogramma’s als Ook Dat Nog, Kopspijkers en Studio Spaan. Hij is een veelzijdige artiest, maar hij wordt hier vooral bekend als imitator van bekende Nederlanders.

1961: de geboortedag van Harm Edens

Harm Edens (Enschede, 1961) is een Nederlandse tekstschrijver en tv-presentator. Hij studeert een tijdje Nederlandse taal- en letterkunde in Groningen, maar stapt over naar theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Vanaf 1987 volgen enkele komediecursussen. Hij presenteert het tv-programma Dit Was Het Nieuws, een afgeleide van het BBC-programma Have I Got News For You. Dit Was Het Nieuws presenteert hij eerst voor de TROS. Later wordt het programma overgenomen door RTL. Samen met Loretta Schrijver presenteert Harm in 2007 De Nationale Geheugentest. Harm Edens presenteert in 2014 10xBeter, een serie over hoe mensen de zomer beleven. Het jaar daarop kan Nederland hem en Angela Groothuizen bewonderen in het programma Wie Doet De Afwas?. Harm kookt daarin voor 4 mensen. Zij moeten raden wie de kok is.

1961: de geboortedag van Barack Obama

Barack Obama (Honolulu, Hawaï, VS, 1961) is de 44ste president van de Verenigde Staten. Hij wint in 2008 de verkiezingen van de republikein John McCain. In 2009 wint Obama de Nobelprijs voor de Vrede. Obama wint in 2012 wederom de verkiezingen, waardoor hij voor een 2e termijn president van de Verenigde Staten is.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE