Historie van 4 februari

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 4 februari hebben plaatsgevonden.

1789: George Washington wordt president

George Washington wordt unaniem gekozen tot de eerste president van de Verenigde Staten van Amerika. Hij geniet op dat moment een grote populariteit vanwege zijn rol in de Amerikaanse revolutie. Met behulp van het Franse leger verdrijft hij de Engelsen en bewerkstelligt zo de Amerikaanse onafhankelijkheid in 1783. George Washington wordt op 30 april 1789 geïnaugureerd. (Foto: Shutterstock).

1805: Parijse huizen krijgen nummers

In Parijs vindt op 4 februari 1805 de eerste huisnummering plaats.

1977: Fleetwood Mac brengt de plaat Rumours uit

De plaat Rumours wordt opgenomen als de relaties tussen de bassist John McVie en zijn vrouw, de zangeres en toetsenist van de band Christine op springen staat. Ook de relatie tussen de gitarist en zanger Lindsey Buckingham en de zangeres, zijn vriendin Stevie Nicks, gaat stuk. De dames zijn meer bezig met andere heren, hetgeen grote jaloezie bij de bassist en de gitarist oplevert. Daarnaast is druggebruik en feestvieren het belangrijkste wat ze doen. Vreemdgaan is een belangrijk thema van de plaat. Meerdere nummers worden grote hits zoals Go Your Own Way en Dreams. Don’t Stop wordt een belangrijk nummer van de campagne van Bill Clinton om president van de Verenigde Staten te worden. Het laatste deel van het nummer The Chain is jarenlang de openingstune van het bekendste autoprogramma ter wereld, Top Gear. (Foto: ANP).

1902: de geboortedag van Charles Lindbergh

Charles Lindbergh (Detroit, 1902 –Hawaï, 26 augustus 1974) was een Amerikaans luchtvaartpionier. Na zijn training als luchtmachtvliegenier werkt hij in de burgerluchtvaart als luchtpostpiloot in de twintiger jaren. Hij wordt wereldberoemd als hij als eerste piloot solo en non-stop over de Atlantische oceaan vliegt van New York naar Parijs op 20 en 21 mei 1927. De naam van zijn vliegtuig is Spirit of St. Louis. Zijn faam zorgt er tot aan zijn dood voor dat hij een belangrijke stem krijgt als vertegenwoordiger van alle vliegactiviteiten. (Foto: ANP).

1970: de geboortedag van Prinses Marilène

Prinses Marilène, Prinses van Oranje-Nassau, van Vollenhoven-van den Broek (Dieren, 1970) is de echtgenote van prins Maurits. Ze wordt geboren als jongste dochter van oud-minister Hans van den Broek en José van den Broek-van Schendel. Zij studeert van 1988 tot 1994 bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Prinses Marilène werkt bij Albert Heijn in Zaandam op de afdeling Marketingcommunicatie. Tijdens haar studie leert ze prins Maurits kennen, de oudste zoon van prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven. In november 1997 wordt de verloving officieel bekend gemaakt op Paleis het Loo te Apeldoorn. Het zou het eerste Oranjehuwelijk worden in meer dan 20 jaar. Op 29 mei 1998 vindt in Apeldoorn het burgerlijk huwelijk plaats, 2 dagen later gevolgd door de kerkelijke inzegening in de Grote Kerk, eveneens te Apeldoorn.


Reacties

Geef een reactie