Historie van 4 januari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 4 januari hebben plaatsgevonden.

1752: De Geldermalsen vergaat

Het V.O.C. schip De Geldermalsen vergaat met haar kostbare lading in de Zuid-Chinese zee. De berger Michael Hatcher ontdekt het schip in 1984. Aan boord bevindt zich een hoeveelheid goud en porselein. (Foto: Van onschatbare, Omroep MAX).

1964: Kamervragen over satirisch programma en bedreigingen

Zo is het toevallig ook nog eens een keer is een satirisch programma van de VARA dat tussen 1963 en 1966 is uitgezonden. Het programma schopt tegen ‘heilige huisjes’ aan zoals het koningshuis. Medewerkers zijn Mies Bouwman, Rinus Ferdinandusse, Joop van Tijn, Yoka Berretty, Gerard Reve en anderen. Op 4 januari 1964 spreekt cabaretier Peter Lohr in het programma een tekst uit in Bijbelse bewoording. Het gaat over de vermeende televisieverslaving van de gemiddelde Nederlander. De tekst is bekend geworden onder de naam ‘Beeldreligie’.

1997: de Elfstedentocht wordt gewonnen door Angenent

Henk Angenent wint de Elfstedentocht. Hij doet dit door in een zinderende eindfase Erik Hulzebosch in de sprint te verslaan. De overwinning maakt van de spruitjesteler in één keer een bekende Nederlander. Vanwege zijn vak als spruitjesteler is het beroemde spruitjespak ingevoerd tijdens de Greenery zesdaagse. De drager van dit pak was de aanvoerder van het klassement.

2008: de Dakar-rally gaat niet door

De wedstrijdorganisatie van de Dakar-rally maakt bekend dat de editie van 2008 om veiligheidsredenen niet doorgaat. Terroristen zouden aanslagen op de deelnemers hebben geplanned. Het is de eerste keer in de geschiedenis van Parijs-Dakar dat de race wordt afgelast.

1643: de geboortedag van Sir Isaac Newton

Sir Isaac Newton (Woolsthorpe-by-Colsterworth, Groot-Brittannië, 1643) is één van de grondleggers van de moderne natuurkunde. Door zijn baanbrekend ontdekkingen past hij in hetzelfde rijtje van illustere collega’s als Archimedes en Einstein. Reeds voor zijn 25ste levensjaar levert Newton drie fundamentele theorieën: de universele gravitatie, differentiaal- en integraalrekening en dispersie. Met name zijn ontdekking van het fenomeen zwaartekracht levert hem eeuwige roem en rijkdom. Volgens de overlevering komt Newton tot zijn conclusie door op een gevallen appel te wijzen als bewijs voor het bestaan van een onzichtbare aantrekkingskracht. Hoewel hij bekend staat als een zeer erudiet en gerespecteerd wetenschapper, houdt Newton zich ook bezig met meer mystieke zaken als alchemie, astrologie en theologie. Ook is hij een uitzonderlijk dierenliefhebber. Het kattenluikje is één van zijn meest gebruikte uitvindingen. (Foto: ANP).

1956: de geboortedag van Bernard Summer

Bernard Sumner (Salford, Groot-Brittannië, 1956) is een zeer invloedrijke Britse muzikant. Als gitarist/toetsenist van groepen als Joy Division en New Order is hij een van de pioniers van het kale, elektronische geluid van de jaren ’80. Na de zelfmoord van Joy Division-zanger Ian Curtis wordt Bernard Sumner zanger van de inmiddels tot New Order gedoopte groep. Sumner is vooral bekend van zijn idiote bokkensprongen op het podium. Ironisch, aangezien zijn muziek wordt gezien als het fundament waarop de dance-scene van de jaren ’90 is gebouwd.

1962: de geboortedag van André Rouvoet

André Rouvoet is voormalig minister voor Jeugd en Gezin in het kabinet-Balkenende IV. Hij was tevens vice-premier. Zijn frisse uitstraling en heldere manier van debatteren hebben de partij geen windeieren gelegd. Bij de verkiezingen in 2006 stijgt de partij naar zes zetels, een verdubbeling ten opzichte van de verkiezingen van 2003. Na de vroegtijdig gestrande formatiebesprekingen tussen CDA, PvdA en SP, wordt Rouvoet uitgenodigd om coalitie te vormen, een unicum in de geschiedenis van de ChristenUnie.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE