Historie van 4 juli


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 4 juli hebben plaatsgevonden.

1776: Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring

De Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring wordt aangenomen door het Congres. De verklaring houdt de onafhankelijkheid van de Britse monarchie in. Sindsdien vieren de Amerikanen op 4 juli de belangrijkste nationale feestdag: Independence Day. Ons Plakkaat van Verlatinghe, de onafhankelijkheidsverklaring van de Nederlanden aan Spanje tijdens de Tachtigjarige Oorlog in 1581, dient als één van de voorbeelden voor de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring.

1934: Jordaanoproer

In de Amsterdamse Jordaan vindt het Jordaanoproer plaats. Uit protest tegen bezuinigingsmaatregelen op de steun van minister-president Colijn vindt een bijeenkomst plaats in de Jordaan. Deze loopt uit op rellen. Hierbij vallen 5 doden en meer dan 50 gewonden. Het oproer duurt tot en met 9 juli 1934.

1997: de Pathfinder landt op Mars

Na een vlucht van 7 maanden landt de Mars Pathfinder van de NASA op 4 juli 1997 op het oppervlak van de rode planeet Mars. Nadat de Pathfinder is geland, doet het metingen van de atmosfeer. Hierna laadt hij de accu van de Sojourner op. Dit is een voertuigje dat onderzoek doet op Mars. De belangrijkste taak van deze Sojourner is het maken van foto’s van de oppervlakte van Mars. Ook doet het wagentje onderzoek naar stenen en rotsen op het planeetoppervlak. (Foto: ANP)

2012: wetenschappers ontdekken het Higgsdeeltje

Wetenschappers van CERN, de Europese organisatie die onderzoek doet naar elementaire deeltjes, maken bekend dat het zogenaamde Godsdeeltje, het Higgsdeeltje, is ontdekt. Het higgsdeeltje geeft in een atoom massa aan andere deeltjes. Het bestaan van het deeltje wordt al decennia beweerd, maar pas vandaag bewezen. Zonder het Higgsdeeltje kan volgens wetenschappers de natuur niet begrepen worden.

1939: de geboortedag van Ria Bremer

Ria Bremer wordt in 1939 in Rotterdam geboren als Maria Theresia Sitskoorn. In Rotterdam brengt zij haar jeugd door, waar haar vader aanvankelijk werkzaam is in de modebranche bij Bervoets. Later wordt hij filiaalchef bij de Bata en begint vervolgens een eigen modezaak in kousen, sjaals en handschoenen met meerdere filialen in Leeuwarden.

1940: de geboortedag van Tonny Eyk

Tonny Eyk (Den Haag, 1940) is een Nederlandse componist, accordeonist, pianist, orkestleider, producent, schrijver en fanatieke fietser. Tonny is onder andere bekend van de herkenningstune van Studio Sport en composities voor Van Kooten en De Bie (als heer Eyk), maar hij krijgt ook bekendheid als leider van de big band The Skymasters. Eveneens is hij te zien in het kinderprogramma Klassewerk. Ook jureert hij bij de Mini-playbackshow. Hij schrijft ook liedjes voor Kinderen voor kinderen en de jeugdfilms en -series van Karst van der Meulen. In 2010 komt een culinaire reisgids uit van de hand van Tony Eyk. Hij is in 2011 te zien in de speciale uitzending van De Wereld Draait Door, die in het teken staat van het in 2011 overleden tv- en radio-icoon Willem Duys. (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE