Historie van 4 maart


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 4 maart hebben plaatsgevonden.

1590: het turfschip van Breda

De list met het turfschip leidt op 4 maart 1590 tot de inname van Breda door prins Maurits. Breda is al geruime tijd onder Spaans bewind, als Maurits besluit de stad op de bezetter te veroveren. Zijn leger is echter te zwak voor een offensief. Een turfschipper komt met een idee: hij vaart al sinds jaar en dag turf naar Breda, zodat zijn schip nooit meer wordt gecontroleerd. Maurits verbergt zijn leger in het ruim van het schip. Aangekomen in Breda weten de mannen de Spaanse bezetter te overrompelen. Op 4 maart is de stad weer definitief in handen van de Hollanders. Maurits’ reputatie als krijgsheer is definitief gevestigd.

1665: begin Tweede Engels-Nederlandse Oorlog

De rivaliteit tussen de 2 handelsnaties Nederland en Engeland heeft in totaal tot 4 oorlogen geleid. De tweede begint in 1665 als de Engelsen de Nederlandse handel dwars willen zitten. Ze veroveren in 1664 Curaçao, Nieuw-Amsterdam (het latere New York) en de West-Afrikaanse factorijen waar zich de basis bevindt van de Nederlandse slavernij. Admiraal de Ruyter verovert in 1665 de gebieden terug en de oorlog verplaatst zich naar Europa. De oorlog wordt uiteindelijk in het voordeel van de Nederlanders beslecht tijdens de Tocht naar de Medway,een zijrivier van de Theems waar de Engelse vloot zich bevindt. De Ruyter en zijn mannen verslaan de Engelsen in hun thuishaven en slepen de trots van de Engelse vloot, HMS Royal Charles, mee naar Nederland. Het schip wordt gesloopt en de spiegel hangt nog steeds in het Rijksmuseum. Tijdens de Vrede van Breda wordt onder andere besloten dat Nieuw-Amsterdam in handen blijft van de Engelsen en een nieuwe naam krijgt, New York, naar de broer van de koning van Engeland, Jacobus II, oftewel The Duke of York.

1966: problemen voor The Beatles

The Beatles komen in grote problemen. In een interview zegt John Lennon:”The Beatles zijn populairder dan Jezus”. Vooral in de VS zorgt deze uitspraak voor demonstraties, waarbij de platen van The Fab Four worden vertrapt en verbrand. Lennon wordt gedwongen deze uitspraak terug te nemen tijdens een persbijeenkomst. (Foto: ANP).

1678: de geboortedag van Antonio Lucio Vivaldi

Antonio Lucio Vivaldi (Venetië, Italië, 1678 – Wenen, Oostenrijk, 27 juli 1741) is vooral bekend van zijn Vier Jaargetijden. Hoewel hij priester is, wordt hij verondersteld vele liefdesaffaires gehad te hebben. Vivaldi schrijft in zijn leven meer dan 500 concerten, 46 opera’s en 73 sonates. Het vrolijke karakter van zijn muziek weerspiegelt zijn eigen plezier in het componeren en is een belangrijke reden voor de enorme populariteit van zijn werk.

1929: de geboortedag van Bernard Haitink

De Nederlandse dirigent Bernard Haitink studeert aan het conservatorium van zijn geboortestad Amsterdam. Na zijn studie orkestdirectie wordt hij in 1955 tweede dirigent van het Nederlands Radio orkest. In 1961 wordt hij tot eerste dirigent van het Concertgebouworkest benoemd. Hiermee krijgt hij een internationale bekendheid en wordt hij eerste dirigent van het London Philharmonic Orchestra. Vanaf dat moment neemt zijn carrière een grote vlucht. Hij concentreert zich voornamelijk op het dirigeren van opera aan het Royal Opera House in Londen. Zowel in Engeland als in Nederland wordt hij geridderd voor zijn verdiensten. In 1988 neemt hij afscheid van het Concertgebouworkest en wordt hij opgevolgd door Riccardo Chailly. Op internationaal gebied is hij dan al een zeer gewild dirigent.

1951: de geboortedag van Chris Rea

Chris Rea (Middlesbrough, Groot-Brittannië, 1951) is als zanger bekend om zijn rauwe stemgeluid. Nummers als Fool If You Think It’s Over, Josephine en Driving Home For Christmas worden nog steeds veel gedraaid. In 2005 maakt Chris Rea bekend dat hij aan zijn laatste tour gaat beginnen, de Farewell Tour, vanwege zijn gezondheid. In 2007 staat hij echter weer op de planken en in 2008 brengt hij wederom een plaat uit. Het Santo Spiroto Project brengt hij in september 2011 uit. Het bestaat uit 2 speelfilms, een soundtrack en 3 cd’s. Chris Rea treedt in maart 2012 op in het Amsterdamse Paradiso en in november 2014 in Carré. (Foto: ANP).

1987: de geboortedag van Ronn Moss

Ronn Moss (Los Angeles, 1952) geeft vanaf 1987 gestalte aan Ridge Forrester in de soapserie The Bold and the Beatiful. In deze serie is hij 8 keer getrouwd geweest (4 keer met Brooke en 3 keer met Taylor) en heeft hij in totaal 4 kinderen. In het dagelijks leven is Ronn Moss – slechts – één keer getrouwd, met Shari Shattuck en heeft hij 2 kinderen. Ronn Moss stopt in 2012 met zijn rol in de serie. Hij heeft dan 25 jaar Ridge Forrester gespeeld. (Foto: ANP).

1972: de geboortedag van Jos Verstappen

Jos Verstappen (Montfort, 1972) is een succesvolle Nederlandse autocoureur. Zijn vader en hij zien, na het bezoeken van de kerk, een kartrace en zijn direct verslaafd. Jos begint zijn carrière met karten. Hij rijdt daarna in de Formule Ford om vervolgens in het Duitse Formule 3-kampioenschap te gaan rijden voor het Van Amersfoort Racing Team. Als Formule 3-coureur wint Jos in 1993 de prestigieuze race de Marlboro Masters of Formula 3 op het circuit van Zandvoort. Hij maakt zijn debuut in de Formule 1 in 1994. Hij behaalt als eerste Nederlander tweemaal het podium in de Benneton Ford, met als teamgenoot Michael Schumacher. Jos staat bekend als een snelle en technisch begaafde racer. Alleen het gebrek aan geld en dus aan sponsoren heeft ervoor gezorgd dat de Limburger zich nooit echt heeft kunnen meten met de besten van de wereld. Dat, terwijl hij in de klassen lager dan de F1 de meeste coureurs die hij later in de hoogste klasse tegenkomt heeft verslagen.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE