Historie van 4 mei


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 4 mei hebben plaatsgevonden.

1945: Duitsland capituleert

In de Duitse plaats Lüneburg capituleert admiraal Von Friedeburg namens de Duitse troepen in Noordwest-Duitsland, Sleeswijk-Holstein, Denemarken en Nederland voor de Britse veldmaarschalk Montgomery. (Foto: ANP).

1946: dodenherdenking

Er vinden op allerlei plekken in Nederland om 20.00 uur herdenkingen plaats als eerbetoon aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

1956: onthulling van het Nationaal Monument op de Dam

Het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam wordt onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Later staat het Nationaal Monument symbool voor alle oorlogsslachtoffers die ooit gevallen zijn. Het monument bestaat uit een pyloon met en muur. Daarin staan 11 urnen uit de toen 11 provincies met daarin aarde van plaatsen van executies en begraafplaatsen uit die provincies en 1 uit Nederlands-Indië. Luister ook naar het fragment uit VillaVdB over dit geschiedenisfeit.

1976 treinramp bij Schiedam eist 24 levens

Nabij station Schiedam-Rotterdam West, tegenwoordig Schiedam Centrum, vindt een zwaar ongeluk met 3 treinen plaats. Het zijn de stoptrein richting Hoek van Holland, een internationale trein op weg naar München en een stoptrein richting Rotterdam. Elke ochtend passeert een internationale trein op het linker spoor de stoptrein om vertraging te voorkomen.

2010: de damschreeuwer veroorzaakt paniek

Gennaro P. veroorzaakt paniek tijdens de stilte van de dodenherdenking. De man begint zonder aanleiding te schreeuwen. Gevolg is dat duizenden mensen gaan rennen. Velen hebben de aanslag van Karst T. op Koninginnedag 2009 nog vers in het geheugen. Hierbij rijdt T. in op het publiek en er vallen doden en gewonden. Door de actie van P. raken 63 mensen gewond en de herdenking wordt onderbroken. P. wordt opgepakt en veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf. Hij verklaart later dat hij op het moment van zijn daad dronken is. Bovendien vindt hij zijn geschreeuw vallen onder het recht van vrijheid van meningsuiting. (Foto: ANP).

1929: de geboortedag van Audrey Hepburn

Audrey Hepburn (Brussel, België, 1929 – Zwitserland 1993) was een actrice en is verkozen tot de mooiste vrouw van de 20e eeuw. Haar vader is een Brit, haar moeder een Nederlandse barones. Haar jeugd brengt zo grotendeels door in Arnhem. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zou ze balletvoorstellingen hebben gegeven waarvan de opbrengst voor het verzet zou zijn. Audrey krijgt verschillende aandoeningen door gebrek aan voedsel. 2 familieleden worden geëxecuteerd wegens werkzaamheden voor het verzet, een ander eindigt in een concentratiekamp.

1936: de geboortedag van Nelly Frijda

Nelly Frijda wordt in 1936 geboren in Amsterdam als Nelly Wiegel. Op het Amsterdamse Montessori Lyceum stimuleren leraren haar zang- en toneeltalent. Daarna besluit ze naar de toneelschool te gaan. Na 3 maanden wordt ze verwijderd, volgens haarzelf ‘wegens asociaal gedrag, gebrek aan fantasie en talent’. Uiteindelijk debuteert ze in het cabaret van Wim Kan en speelt in verschillende toneelstukken en musicals.

1937: de geboortedag van Dick Dale

Dick Dale (South Boston, Massachussetts, VS, 1937) was een Amerikaans gitarist. Zijn bijnaam luidt The King Of The Surfguitar. Zijn geluid is bijzonder ruimtelijk en is verkregen door een Fender Stratocaster gitaar, een reverb (echo-apparaat) en een Fender versterker aan elkaar te koppelen. Doordat hij elke versterker opblaast die Leo Fender voor hem bouwt, bouwen Fender en diens rechterhand Freddy Tavares voor hem de eerste 100 watt versterker. Hierdoor wordt hij tevens gezien als The Father Of Heavy Metal. De bedoeling van zijn muziek is dat de toehoorder het gevoel moet krijgen op een surfplank te staan die onder een golf doorscheurt. Dick Dale verschijnt regelmatig met nat haar op het podium om zo de illusie te wekken net van het strand te zijn gekomen. Let’s Go Trippin’ is de eerste surf rockinstrumental uit de muziekgeschiedenis. Misirlou is wellicht het bekendste nummer van de surfer. Het wordt gebruikt aan het begin van de beroemde film Pulp Fiction van Quentin Tarantino. Dick Dale overlijdt op 16 maart 2019. Hij is 81 jaar geworden. (Foto: ANP).

1944: de geboortedag van Dave

Dave (Wouter Otto Levenbach) (Amsterdam, 1944) is een Nederlandse chansonnier. Hij woont sinds de jaren 60 in Frankrijk en is er mateloos populair. In Nederland is hij vooral bekend van de liedjes Dansez Maintenant en Du Côté De Chez Swann. Voor de Franse televisie verslaat hij onder meer het huwelijk tussen prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Vanaf april mag Dave zich Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Eind 2015 zendt MAX de documentaire Dave: God In Frankrijk uit. (Foto: ANP).

1945: de geboortedag van Jan Mulder

Jan Mulder (Bellingwolde, 1945) is een Nederlandse ex-voetballer, columnist en schrijver. Hij voetbalt jarenlang voor de Belgische topclub RSC Anderlecht waarna hij in 1973 de overstap naar Ajax maakt. Hij speelt tijdens zijn voetballoopbaan 5 keer voor het Nederlands elftal. Als columnist werkt hij voor onder andere HP/De Tijd en Elsevier. Samen met Remco Campert verzorgt hij tot juli 2006 de column CAMU op de voorpagina van de Volkskrant. Hij is jarenlang de vaste gast van het programma Barend en Van Dorp. Tegenwoordig is hij een echte televisiepersoonlijkheid geworden en vooral te zien als tafelgast, (sport)commentator of acteur in reclameboodschappen. (Foto: ANP).

1954: de geboortedag van Pia Zadora

Pia Zadora (Hoboken, New Jersey, VS, 1954) is een Amerikaanse actrice en zangeres. Wie kent het nummer When The Rain Begins To Fall uit 1984 nou niet? Dit is één van haar bekendste hits, waarin ze samen met Jermaine Jackson zingt. In 1982 breekt ze door en ontvangt ze ook een Golden Globe als meest veelbelovende ster. Daarnaast speelt ze in enkele films, waaronder in The Naked Gun met Leslie Nielsen. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE