Historie van 4 november


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 4 november hebben plaatsgevonden.

1869: eerste uitgave van Nature

Het toonaangevende Britse tijdschrift Nature wordt voor het eerst uitgegeven. Het is opgericht door amateur-astronoom Norman Lockyer. Het tijdschrift groeit uit tot één van de meest belangrijke publicaties op natuurwetenschappelijk gebied.

1922: ontdekking van het graf van Toetanchamon

Nabij het Egyptische Luxor ontdekt archeoloog Howard Carter het ongeschonden graf van farao Toetanchamon. Carter vindt meer dan 3500 kostbare schatten die de jonge koning moesten vergezellen op zijn laatste reis. Voor een farao was dit slechts een klein graf. De naam Toetanchamon betekent ‘Levend Evenbeeld Van Amon’. De farao bestijgt de troon op negenjarige leeftijd. Hij overlijdt op negentienjarige leeftijd. Het graf met daarin het beroemde dodenmasker van de farao wordt in februari van 1923 geopend.

1963: The Beatles treden op tijdens de Royal Variety Show

In het Prince of Wales Theater in Londen treden The Beatles op tijdens de Royal Variety Show. Dit concert wordt bijgewoond door onder andere de Britse koningin Elizabeth, prinses Margaret en lord Snowdon. Voor het nummer Twist and Shout doet John Lennon een oproep: “Voor het volgende lied hebben we jullie hulp nodig. Willen de mensen op de goedkope plaatsen gewoon klappen? De rest kan met hun juwelen rinkelen.”

1973: de eerste autoloze zondag

Nadat Arabische olieproducerende landen op 17 oktober 1973 een olieboycot hebben afgekondigd, vindt vandaag de eerste autoloze zondag plaats. Niemand mag deze zondag met een auto de straat op, behalve de hulpdiensten. Het is een feest voor kinderen op straat en op snelwegen. De autoloze zondag wordt gehouden als gevolg van de reactie van landen uit het Midden-Oosten die Nederland boycotten in de leverantie van olie. Nederland kiest namelijk de kant van Israël in de Jom Kippoer-oorlog. Gevolg van de boycot is tevens dat Nederlandse automobilisten hun benzine moeten kopen met bonnen. Een ander gevolg is dat plastic duurder wordt. Om plastic te besparen, produceert de Duitse firma Brandstätter vanaf 1974 Playmobil. De poppetjes zijn klein en dus minder duur te vervaardigen.

1974: eerste vrouwelijke commissaris van de koningin

Tineke Schilthuis wordt de eerste vrouwelijke commissaris van de koningin. Zij bekleedt deze functie in de provincie Drenthe.

1979: de Iraanse gijzelingscrisis

Moslimstudenten bestormen de Amerikaanse ambassade in Teheran. Ze nemen 67 personen in gijzeling. De bezetting en de gijzeling duren uiteindelijk 444 dagen.

2008: Obama wordt gekozen

Barack Obama wint de Amerikaanse verkiezingen. Obama wint in 2012 wederom de verkiezingen. Hij is 8 jaar de 44e president van de Verenigde Staten.

1923: de geboortedag van Alfred Heineken

Alfred Henry Heineken (1923) wordt geboren in Amsterdam. In 1864 richt zijn grootvader Gerard Adriaan Heineken de Heineken brouwerij op. Op 1 juni 1942 treedt Alfred Heineken in dienst van deze brouwerij. Van maart 1946 tot september 1948 vervult hij een verkoopfunctie bij de Amerikaanse importeur van Heineken bier. Deze periode verandert zijn leven: hij raakt in de ban van reclame én hij ontmoet de jonge Amerikaanse Lucille Cummins. Met haar treedt hij op 28 augustus 1948 in het huwelijk. Zij krijgen één dochter. Toch houdt Heineken zijn hele leven er vele vriendinnen op na, zoals het model en KLM-stewardess Nan Los. Als blijkt dat hij zijn vrouw niet zal verlaten, verbreekt zij de relatie en trouwt met coureur Gijs van Lennep. Heineken komt in biografieën over als een manipulerende en soms onaangename man. Deze eigenschappen en andere maken van hem wel een keiharde zakenman die van het biermerk een wereldmerk maakt. Dat, terwijl hij in een interview opbiecht dat hij niet eens van bier houdt. Heineken drinkt liever slappe whisky.

1941: de geboortedag van Martin Brozius

Martin Brozius (Hoorn, 1941) was een Nederlandse acteur, presentator en cabaretier. Na zijn opleiding aan de Amsterdamse Kleinkunstacademie werkt hij in verschillende cabaret- en musicalvoorstellingen. Hij speelt onder andere in De Kleine Parade van Wim Sonneveld en No, No Nanette. Hij werkt in die tijd met collega’s als Joop Doderer, Jeroen Krabbé en Bueno de Mesquita. Martin Brozius wordt bekend als Aernout Koffij in de tv-serie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? Daarnaast is hij presentator van de populaire jeugdquiz Ren je rot in de jaren 70. Op 24 maart 2009 overlijdt Brozius op 67 jarige leeftijd in een ziekenhuis in Amsterdam.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE