Historie van 4 oktober


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 4 oktober hebben plaatsgevonden.

1669: Rembrandt overlijdt

Rembrandt van Rijn overlijdt in Amsterdam. Hij wordt gezien als de grootste Nederlandse schilder ooit. Rembrandt is de meester van het spel tussen licht en donker. Zijn bekendste werk is ongetwijfeld De Nachtwacht dat in het Rijksmuseum in Amsterdam te bewonderen is. Rembrandt van Rijn ligt in de Amsterdamse Westerkerk begraven.

1957: lancering van Spoetnik

De Sovjet-Unie lanceert de satelliet Spoetnik, hetgeen ‘reisgezel’ betekent. Spoetnik produceert een piep die over de gehele wereld te beluisteren is met een radio. Het zorgt voor veel onrust in het Westen. Velen vragen zich af of die piepjes gecodeerde boodschappen zijn aan spionnen.

1986: opening van de Deltawerken

In Zeeland worden de Deltawerken voltooid. Koningin Beatrix is aanwezig voor de officiële plechtigheid.

1992: de Bijlmerramp

In de Amsterdamse Bijlmermeer stort een vliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al neer. In totaal komen 43 mensen om het leven.

1942: de geboortedag van Jenny Arean

Jenny Arean (Lisse, 1942) is een Nederlandse kleinkunstenaar en actrice. Op haar 14de ziet ze een optreden van Wim Sonneveld en vanaf dat moment weet ze precies wat ze wil; het theater in. Op haar 17de doet ze auditie bij het ABC-Cabaret van Wim Kan en zijn vrouw Corrie Vonk. In april 1960 debuteert ze bij dit ABC-Cabaret. Haar duet Vluchten Kan Niet Meer met Frans Halsema is legendarisch geworden en ook haar nummer Het Is Over zal iedereen bekend in de oren klinken. In theaterseizoen 2006-2007 is Jenny Arean te zien in de voorstelling Het Verschil. Begin 2009 is ze te zien in ’t Vrije Schaep, het vervolg van ’t Schaep Met De Vijf Pooten. In maart 2009 wordt ze geëerd omdat ze bijna 50 jaar in het vak zit. Ook gaat ze in 2009 op tournee met Louis van Dijk. Tot en met januari 2011 is Jenny te zien in ’t Spaanse Schaep. Daarna vertolkt ze in Vroeger Of Later liedjes van toen. Vanaf het najaar 2012 speelt ze de boze mevrouw Hannigan in de musical Annie. On Golden Pond heet het toneelstuk waarin ze in 2014 is te bewonderen. Ze speelt in 2015 de rol van Riek Balk in ’t Schaep Ahoy.

1947: de geboortedag van Julien Clerc

Julien Clerc (Parijs, 1947) is een Franse zanger. Hij speelt in 1969 in de Franse versie van de musical Hair. Nederland leert hem in de jaren 70 kennen van hits als Si On Chantait, Venise, Ce N’est Rien en Hélène. Hij heeft een nummer 1-hit met This Melody. Tevens kennen we hem van het legendarische optreden dat Julien heeft met Willem Ruis. Ze zingen This Melody; Julien in het Frans en Willem in het Nederlands. In 2007 neemt hij met Rob de Nijs een aantal nummers op. Julien Clerc viert in 2009 het feit dat hij 40 jaar in het vak zit.

1951: de geboortedag van Rob Fruithof

Rob Fruithof (Bussum, 1951) is bekend geworden als acteur en presentator. Van 1989 tot 1996 presenteert hij Waku Waku bij de KRO. Later stapt hij over naar de TROS, waar hij Te Land, Ter Zee En In De Lucht presenteert. Voordat Rob Fruithof bij de televisie terechtkwam, is hij lange tijd verbonden geweest aan toneelgroep Theater. Hier heeft hij diverse hoofdrollen gespeeld. In 2004 verhuist hij met zijn gezin naar Zuid-Afrika. Hij keert in 2011 terug als presentator van Waku Waku maar dan voor een actie van Eneco en het Wereld Natuur Fonds. Tevens speelt hij in 2011 een kleine rol in de Amerikaanse film Sniper Reloaded. In 2015 is hij te zien als Nederlandse kapitein in de Amerikaanse serie Black Sails.

1956: de geboortedag Hans van Breukelen

Hans van Breukelen wordt in 1956 in Utrecht geboren. Hij is een voormalige Nederlandse doelman. Hij speelt voor FC Utrecht, Nottingham Forrest en PSV. Tevens is hij jarenlang keeper van Oranje. Hans van Breukelen heeft 73 interlands op zijn naam staan.  Wereldberoemd wordt hij als penaltystopper, waarvan zijn beroemdste wel de redding is in de door Oranje gewonnen finale van het EK in 1988 tegen Rusland. Velen zullen zich nog het moment herinneren waarop Van Breukelen met zijn vinger naar zijn oog wijst. Hiermee lijkt hij aan te geven dat hij al vooraf weet waar de bal precies naartoe gaat.

1962: de geboortedag van Marjolein Keuning

Marjolein Keuning (Vlaardingen, 1962) is een Nederlandse actrice. Na de middelbare school gaat ze naar het Conservatorium. Ze speelt in de musicals Cats en Chicago. Hierna speelt ze de hoofdrol in de musical Les Misérables en is ze op televisie te zien in Vrouwenvleugel en Onderweg Naar Morgen. Ook speelt ze in Goede Tijden, Slechte Tijden. Marjolein is in 2011 te zien in de film De Heineken Ontvoering naast Rutger Hauer. Marjolein Keuning is getrouwd met Henk Poort en samen hebben ze twee dochters.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE