Historie van 4 september


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 4 september hebben plaatsgevonden.

1888: Kodak

George Eastman vraagt octrooi aan voor zijn camera die voor opnamen een filmrolletje gebruikt. Hij registreert de naam Kodak.

1948: koningin Wilhelmina abdiceert

Koningin Wilhelmina doet afstand van de troon. Zij wordt op 6 september opgevolgd door haar dochter Juliana. Wilhelmina heeft 50 jaar op de troon gezeten.

1954: onthulling van het beeld van Bartje

In Assen wordt het beeld van Bartje “Ik bid niet veur bruune bone” Bartels onthuld in de tuin van het Drents Museum. Bartje is de hoofdfiguur uit de boeken van Anne de Vries. Begin jaren 70 zendt de NCRV de gelijknamige tv-serie uit.

1972: 7 gouden plakken voor Spitz op de Spelen

De Amerikaanse zwemmer Mark Spitz is de 1e mens die 7 gouden medailles weet te winnen op 1 Olympische Spelen. Hij wint deze gouden plak met het estafetteteam van de VS.

1998: oprichting van Google

Het bedrijf Google wordt opgericht. De zoekmachine Google is op het internet het populairst. De oprichters zijn Larry Page en Sergey Brin. De naam komt van het woord ‘googol’ wat staat voor een getal, namelijk een 1 met 100 nullen. De oprichters van Google maken echter een spelfout.

1596: de geboortedag van Constantijn Huygens

Constantijn Huygens (Den Haag, 1596) was een Nederlandse dichter, componist, geleerde en diplomaat. Hij wordt gerekend tot één van de grootste dichters uit de Gouden Eeuw. Naar hem is de literaire Constantijn Huygens-prijs vernoemd. Zijn vader is Christiaan Huygens, de wis- en natuurkundige en uitvinder die onder meer de ringen om Saturnus ontdekt. Constantijn Huygens overlijdt op 28 maart 1687.

1934: de geboortedag van Helga Ruebsamen

Helga Margot Erika Ruebsamen wordt in 1934 in Batavia, voormalig Nederlands-Indië, geboren. Helga is dochter van een Hollandse moeder en een Joods-Duitse vader. Het gezin Ruebsamen verhuist in 1940 terug naar Nederland. Volgens Helga duikt het gezin dan tijdens de oorlog onder, zoals zij in haar boeken en interviews vertelt. Maar volgens haar broer Rolf is dit niet het geval en is hun vader niet eens Joods. Helga beweert over de onderduikperiode nooit pertinente uitspraken te doen. In de Haagse Courant zegt zij hierover: “Als schrijver pleeg je een vorm van toegepaste schizofrenie. Jouw verbeelding wordt de waarheid.” De waarheid is volgens de schrijfster te saai dus verliest de realiteit het van de fictie. Na haar middelbare school studeert zij psychologie maar ze maakt de studie niet af. Zij wordt journalist bij het Haagse blad Het Vaderland. Daar leert zij het nachtleven kennen en de verlopen types die daarbij horen. Zij schrijft jarenlang voor haar plezier, alvorens zij debuteert met de verhalenbundel De Kameleon (1964).

1981: de geboortedag van Beyoncé Knowles

Beyoncé Knowles (Houston, Texas, VS, 1981) is een Amerikaanse r&b-zangeres bekend van de meidengroep Destiny’s Child. Ze is songwriter, actrice, winnares van meerdere Grammy Awards, modeontwerpster en het gezicht van House of Deréon, de kledinglijn van Tina Knowles (Beyoncé’s moeder).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE