Historie van 5 april


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 5 april hebben plaatsgevonden.

1722: ontdekking van Paaseiland

Op 5 april 1722 ontdekt de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen het Paaseiland. Hij wordt in 1721 door de West-Indische Compagnie uitgezonden om het onbekende Zuidland te vinden. Het eiland is momenteel vooral beroemd door de grote beelden. Roggeveen komt op eerste paasdag op het eiland aan, vandaar de naam. De polynesische bewoners noemen het eiland Rapa Nui, dat ‘grote rots’ betekent. (Foto: Shutterstock).

1959: eerste uitzending van Sport in Beeld

Sport in Beeld wordt voor het eerst op tv uitgezonden. Van 1966 tot 1969 heet het NTS Sport. Daarna draagt het programma de huidige naam, Studio Sport.

1963: prinses Marijke wordt prinses Christina

Prinses Marijke verandert haar naam. Ze noemt zich voortaan Christina hetgeen haar tweede voornaam is. Naar verluidt vindt de prinses de naam Marijke te truttig. (Foto: ANP).

1985: We Are The World wordt overal ter wereld gedraaid

Duizenden radiostations over de hele wereld draaien dezelfde plaat op hetzelfde moment: We Are The World. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit.

1929: de geboortedag van Hugo Claus

Hugo Claus (Brugge, België, 1929 – Antwerpen, België, 2008) was een Vlaams dichter, schrijver, schilder en filmmaker. Hij is tevens de meest bekroonde auteur uit het Nederlandse taalgebied. Zijn werk is zeer divers van karakter en van kwaliteit. Hij ontvangt zowel de Prijs der Nederlandse Letteren als de Prijs voor Meesterschap voor zijn gehele oeuvre. Hugo Claus sterft op 19 maart 2008. (Foto: ANP).

1944: de geboortedag van Willeke van Ammelrooy

In 1944 wordt in Amsterdam Willy Geertje van Ammelrooy geboren. Al decennia lang is zij één van de belangrijkste Nederlandse filmsterren.
Willeke van Ammelrooy volgt de toneelschool in Amsterdam. In 1971 speelt ze in haar eerste film: Mira. Ook speelt ze in De Lift en Ciske de Rat. In 2006 speelt ze in de Amerikaanse speelfilm The Lake House. Ze neemt hierin de rol van de moeder van Dr. Kate Foster, gespeeld door Sandra Bullock, op zich. 2 keer ontvangt Willeke een Gouden Kalf voor beste actrice: in Antonia en Lijmen/Het been.

1950: de geboortedag van Agnetha Fältskog

Agnetha Fältskog (JönKöping, Zweden, 1950) is een Zweedse zangeres. Ze is bekend geworden als de blonde zangeres van de Zweedse groep ABBA. Hiervoor is ze echter al een ster in Scandinavië en na ABBA maakt ze weer enkele succesvolle soloplaten. Tussen 1980 en 1982, het einde van de ABBA-periode, neemt Agnetha vooral de leadvocals voor de hits voor haar rekening. Zo zijn The Winner Takes it All, Lay All Your Love on me, One of Us, Head Over Heels en The Day Before You Came allemaal door haar gezongen. In november 2021 brengt ABBA na 40 jaar weer een nieuwe plaat uit, getiteld ABBA Voyage. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE