Historie van 5 augustus


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 5 augustus hebben plaatsgevonden.

1926: Houdini blijft 91 minuten onder water

Harry Houdini blijft in een zwembad van een hotel in New York 91 minuten lang onder water in een koffer.

1966: het album Revolver komt uit

De plaat Revolver van The Beatles verschijnt. Het is de eerste plaat van The Fab Four die als geheel vernieuwend kan worden beschouwd. Zo bestaat het nummer Tomorrow Never Knows uit slechts 1 noot en wordt voor het eerst in de geschiedenis gebruikt gemaakt van loops. Een loop is een stukje muziek op band dat het hele nummer wordt herhaald. De opvallende hoes is gemaakt door Klaus Voormann, de latere bassist van The Plastic Ono Band. Het is de eerste keer dat George Harrison met het nummer Taxman een plaat opent.

2010: mijn-ongeval in Chili

In een kopermijn in Chili raken 33 mijnwerkers ingesloten. Als blijkt dat de mannen waarschijnlijk nog tot de kerstdagen onder de grond moeten doorbrengen, wordt het wereldnieuws. Alle details van de reddingsoperatie en van de mannen gaan de wereld over. Zo blijkt een aantal mijnwerkers na onderzoek er meerdere vrouwen op na te houden. De één krijgt een huwelijksaanzoek, de ander wordt vader. Uiteindelijk worden alle mijnwerkers op 13 oktober bevrijd.

1919: de geboortedag van Mary Servaes

Mary Servaes, bekend onder de artiestennaam Zangeres Zonder Naam (Leiden, 1919), was een Nederlandse zangeres van het levenslied. Als kind maakt ze een lelijke val en breekt ze haar heup, waardoor ze de rest van haar leven last blijft houden met lopen. Ze wordt ontdekt op 37-jarige leeftijd door Johnny Hoes. De Zangeres heeft talloze hits, waaronder Ach Vaderlief, Toe Drink Niet Meer, Mexico, Het Soldaatje, Mandolinen In Nicosia, Keetje Tippel en ‘T Was Aan De Costa Del Sol. De Zangeres is bij leven al een icoon. Tevens is ze zeer geliefd onder homo’s. Mary Servaes overlijdt op 23 oktober 1998 in Horn.

1939: de geboortedag van prinses Irene

Prinses Irene van Lippe Biesterfeld (Soestdijk, 1939) is de zuster van prinses Beatrix. In 1964 ziet zij af van eventuele troonopvolging, nadat ze zonder toestemming van de Staten-Generaal trouwt met de rooms-katholieke Carel Hugo de Bourbon de Parme. Zij heeft grote belangstelling voor de natuur en spiritualiteit.

1956: de geboortedag van Ferdi Bolland

Ferdi Bolland wordt geboren in Port Elisabeth in Zuid-Afrika. Hij leert samen met zijn broer Rob gitaarspelen op jonge leeftijd. In zijn 10e jaar wordt hij ontdekt. Samen met zijn broer Rob hij krijgt een platencontract aangeboden. Vanwege de wet die kinderarbeid niet toestaat, gaat dit nog niet door.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE