Historie van 5 december

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 5 december hebben plaatsgevonden.

1933: opheffing van de drooglegging in de VS

President Franklin Delano Roosevelt van de Verenigde Staten heft de drooglegging volledig op. In de jaren 20 van de vorige eeuw wordt een verbod op het maken en schenken van alcohol ingesteld. De bedoeling is om alcoholisme en de neveneffecten te niet te doen. Het werkt averechts: de illegale alcoholstokers, de zogenaamde bootleggers, weten grof munt te slaan uit de drooglegging. Alcoholische dranken blijven gedurende de drooglegging gewoon verkrijgbaar. In april van dat jaar is al een wet van kracht gegaan die zwak alcoholische dranken met een maximaal alcoholpercentage van 3.2 toestaat. Onze eigen bierbrouwer Heineken springt daar op in en op 11 april 1933 komt een schip met Heineken bier aan in de staat New Jersey. Heineken is daarmee de eerste bierimporteur van na de drooglegging en is nog steeds het meest succesvolle geïmporteerde biermerk in de Verenigde Staten.

1945: Vlucht 19 verdwijnt boven de Bermuda Driehoek

Een groep van 5 Grumman Avenger Torpedo bommenwerpers van de Amerikaanse marine, Vlucht 19, verdwijnt boven de Bermuda Driehoek. Tijdens een trainingsvlucht verliezen ze het contact met de thuisbasis. Van de 14 bemanningsleden wordt niets meer vernomen. Een Martin PBM Mariner watervliegtuig gaat op zoek naar de 5 bommenwerpers. Ook dit vliegtuig, met aan boord 13 mensen, verdwijnt boven de Bermuda Driehoek. Van geen van de vliegtuigen en bemanningsleden is ooit nog iets teruggevonden. Het is tot op de dag van vandaag een raadsel wat met hen is gebeurd.

1952: intocht van Sinterklaas op tv

Voor de 1e keer wordt Sinterklaas op de Nederlandse televisie ontvangen. De intocht van Sinterklaas is vanaf dit jaar tot en met 1959 in Amsterdam. In 1960 is de intocht een keer in Rotterdam. Mies Bouwman presenteert de uitzending. De intocht van Sinterklaas blijft ze verslaan tot en met 1973.

1957: Zwarte Sinterklaas

Onder aanvoering van president Soekarno van Indonesië worden Nederlanders gesommeerd het land te verlaten. Dit omdat Nederland Nieuw-Guinea niet wil opgeven. In de maanden hierop vertrekken ongeveer 50.000 Nederlanders uit Indonesië. De naam Zwarte Sinterklaas is aan deze gebeurtenis gegeven omdat die samenvalt met het Sinterklaasfeest.

1980: 1e uitzending van Kinderen voor Kinderen

De VARA zendt de 1e Kinderen voor Kinderen uit. Programmamaakster Flory Anstadt besluit om een kinderkoor op te richten. Hiermee wil ze geld inzamelen voor de VARA speelgoedactie, een project waarmee speelgoed gekocht wordt voor kinderen in ontwikkelingslanden. Het koor brengt een album uit met liedjes gezongen door kinderen tussen de 8 en 12 jaar. De liedjes worden vanaf dat moment jaarlijks door de VARA op televisie uitgezonden.

1932: de geboortedag van Little Richard

Little Richard (Mason, Georgia, VS, 1932) is de artiestennaam van Richard Penniman. Hij is een Amerikaanse zanger en pianist die geldt als één van de grondleggers van de Rock & Roll. In 1955 komt de rock ’n roll-rage op gang en Little Richard breekt door met nummers als Tutti Frutti, Long Tall Sally en Lucille. Daarna neemt hij afstand van de muziekstijl die hij mede heeft vormgegeven. Hij vindt Rock & Roll bij tijd en wijle godslasterlijk en de teksten van de nummers vaak seksueel getint. In de jaren 60 maakt Little Richard een comeback. Mede ondersteund door The Beatles en The Rolling Stones die nummers hebben opgenomen van de legende. De laatste jaren treedt hij nog sporadisch op. Hij besteedt zijn meeste tijd in het uitvoeren van zijn andere beroep namelijk dat van priester. Little Richard zegt in 2013 dat hij een einde wil maken aan zijn carrière als artiest. “Ik ben klaar. Ik heb er gewoon geen zin meer in.” Little Richard overlijdt op 9 mei 2020. Hij is 87 jaar geworden.

1944: de geboortedag van Jeroen Krabbé

Op 5 december 1944 wordt in Amsterdam Jeroen Aart Krabbé geboren. Hij is een Nederlands acteur, filmregisseur en schilder. Jeroen Krabbé stamt uit een artistieke familie: zowel zijn vader, als zijn schoonvader en zijn middelste zoon zijn bekende schilders. Zijn moeder is schrijfster en vertaalster van filmteksten. Zijn oudste zoon, Martijn Krabbé, is radio- en televisiepresentator. Op zijn 17e wordt Jeroen Krabbé toegelaten tot de Amsterdamse toneelacademie. Hij speelt hoofdrollen in 2 films van Paul Verhoeven: Soldaat van Oranje en De Vierde Man. Ook speelt Krabbé in enkele Hollywood-films, met als debuut Jumpin’ Jack Flash in 1986. Hij wordt vooral bekend als slechterik, bijvoorbeeld in Prince of Tides, The Fugitive en de James Bond-film The Living Daylights.

1946: de geboortedag van José Carreras

José Carreras (Barcelona, Spanje, 1946) is een Spaanse tenor en operazanger. Men noemt hem vaak in één adem met 2 andere beroemde tenoren Luciano Pavarotti en Plácido Domingo. José Carreras treedt op in alle grote operahuizen, zoals het Londense Covent Garden en de Metropolitan Opera in New York. In 1990 kijken miljoenen mensen via de televisie naar een concert van de grote 3 tenoren, dat georganiseerd is ter gelegenheid van de opening van het WK Voetbal.

1955: de geboortedag van Marianne Weber

Marianne Weber (Utrecht, 1955) is een Nederlandse zangeres van het levenslied. Aan het begin van de jaren 90 vormt ze samen met Jan Verhoeven het Holland Duo. Haar eerste solo-hit scoort ze in 1992 met Ik Weet Best dat er een Ander Is. In de eerste helft van de jaren 90 verkoopt ze in Nederland 800.000 cd’s. Vanaf 1995 neemt haar hitsucces af en treedt Marianne Weber veel op. In het geheim neemt ze een cd op met de dan nog vrij onbekende Frans Bauer. In 1997 komt de cd uit en het nummer De Regenboog wordt in Nederland een nummer 1-hit. In 2008 is ze te zien met Frans in de realitysoap Frans en Marianne. Jouw Lach heet de plaat die Marianne in 2011 uitbrengt. Op 24 maart 2012 geeft Marianne een jubileumconcert in De Doelen. Ze zit dan 20 jaar in het vak. Eind 2015 maakt Marianne Weber bekend te willen stoppen met optreden. In 2016 staat ze echter wederom op de planken.


Reacties

Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE