Historie van 5 februari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 5 februari hebben plaatsgevonden.

1831: “Dan liever de lucht in”

De Nederlandse luitenant-ter-zee Jan van Speijk strandt tijdens een grenspatrouille op de oevers van de Schelde voor Antwerpen, waar een woedende menigte op zijn schip springt. Hij steekt de lont in het kruitvat en zegt: “Dan liever de lucht in”. Alles ontploft. Van Speijk prefereert de dood boven de kans dat zijn schip in handen valt van de pas onafhankelijk geworden Belgen. Jan van Speijk ontvangt voor zijn moed postuum de hoogste militaire onderscheiding, de Militaire Willems-Orde.

1936: première van Modern Times

Op 5 februari 1936 gaat de laatste film van een legendarisch tijdperk in première. Modern Times van en met Charlie Chaplin is de laatste rolprent uit het tijdperk van de stomme film. De film gaat over Chaplin die als zwerver probeert te overleven in een moderne, geïndustrialiseerde wereld. De film is een commentaar op de erbarmelijke toestanden van de arbeiders in Amerika ten tijde van de depressie. (Foto: ANP).

1971: maanlanding van Apollo 14

Apollo 14 landt op de maan. Het is de derde missie die de planeet bereikt. De landingsplaats op de maan heet Fra Mauro. Commandant Alan Shepard smokkelt een golfclub en een paar ballen mee waardoor hij de eerste mens is die een balletje slaat op de maan. Geschat wordt dat hij de ballen tussen de 200 en 400 meter ver weet te slaan. (Foto: ANP).

1878: de geboortedag van André-Gustave Citroën

André-Gustave Citroën (Parijs, 1878 – Parijs, 3 juli 1935) ontwikkelt zich tot een geniaal uitvinder met een neus voor verkoopbare producten. André Citroën is van Nederlandse afkomst. Als handelsmerk kiest hij de dubbele chevrons, twee dakjes boven elkaar, naar het voorbeeld van de kepervertandingen van de tandwielen waarvoor hij in 1900 het octrooi aanvraagt. Deze tandwielen worden onder andere gemaakt voor de stuurinrichting van de Titanic. Na de eerste wereldoorlog start Citroën met een autofabriek onder de eigen naam.

1948: de geboortedag van Elco Brinkman

Elco Brinkman (Dirksland, 1948) is een voormalig Nederlands politicus. Hij is getrouwd met de bekende schilderes Janneke Brinkman. Zijn politieke carrière begint in 1982, als hij namens het CDA minister wordt van Welzijn, Volksgezondheid. Door premier Lubbers wordt hij genoemd als opvolger, en door het CDA wordt hij aangewezen als lijsttrekker bij de Kamerverkiezingen van 1994. Tijdens deze verkiezingen leidt het CDA een historische nederlaag. Brinkman vertrekt als fractievoorzitter en verlaat een jaar later de politiek. Op 10 juni 2006 is Brinkman uitgeroepen tot invloedrijkste bestuurder van Nederland. Brinkman wordt voorzitter van Bouwend Nederland, het ABP en Het Rode Kruis. In 2013 legt hij het voorzitterschap van Bouwend Nederland neer. Vanaf juni 2011 is Brinkman Eerste Kamerlid voor het CDA. (Foto: ANP).

1973: de geboortedag van Trijntje Oosterhuis

Trijntje Oosterhuis (Amsterdam, 1973), dochter van theoloog Huub Oosterhuis en violiste Josefien Melief is een Nederlandse zangeres. Samen met haar broer Tjeerd formeert ze de band Total Touch. Met het nummer Touch Me There scoren ze een grote hit.  In 1996, tijdens de opening van de Amsterdam ArenA, zingt Trijntje Oosterhuis de door John Ewbank geschreven hymne De Zee. Het gevolg is een top-10 hit. In september verschijnt de tweede Total Touch-single Somebody Else’s Lover. Dit bekende nummer betekent de definitieve doorbraak in Nederland. Tjeerd en Trijntje heffen in 2001 Total Touch op.

1975: de geboortedag van Giovanni van Bronckhorst

Giovanni van Bronckhorst (Rotterdam, 1975) is een voormalig voetballer en de huidige trainer van Feyenoord. Hij speelt vooral op de linkerflank van het veld, waar hij zowel in de verdediging als op het middenveld uit de voeten kan. Hij begint zijn prof-carrière bij Feyenoord, maar wordt meteen uitgeleend aan RKC Waalwijk. Na een aantal seizoenen keert hij terug bij Feyenoord. Van Bronckhorst zoekt in het seizoen 1998/99 het avontuur op in het buitenland. Hij speelt bij Rangers FC, Arsenal FC en FC Barcelona. Hij wint met Barcelona 2 maal de titel in de Spaanse competitie en 1 maal de Champions League. Hij wordt in Barcelona zeer gewaardeerd omdat hij zijn aanvallende intenties steeds zeer goed weet te combineren met zeer degelijk verdedigend werk. In de zomer van 2007 keert Giovanni van Bronckhorst terug naar zijn eerste liefde Feyenoord. In 2010 neemt Giovanni van Bronckhorst als aanvoerder van het Nederlands Elftal afscheid van het betaalde voetbal met een tweede plaats op het WK in Zuid-Afrika. Vanaf 2011 is hij assistent trainer bij Feyenoord en vanaf het seizoen 2012 combineert hij deze functie met het trainerschap van Jong Feyenoord/Excelsior. Voor het seizoen 2015 maakt Feyenoord bekend dat Giovanni van Bronckhorst hoofdtrainer wordt van Feyenoord. Hij traint de Rotterdammers tot en met het einde van het seizoen 2019. In januari 2020 wordt bekend dat hij aan de slag gaat als hoofdtrainer bij het Chinese Guangzhou R&F FC. In december 2020 dient hij zijn ontslag in omdat hij, vanwege de coronacrisis, sinds maart 2020 niet meer bij zijn gezin heeft kunnen zijn. Op 18 november 2021 tekent hij een 4-jarig contract bij de Schotse club Glasgow Rangers.

1985: de geboortedag van Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro (Funchall, Portugal, 1985) is een Portugees profvoetballer. Na te hebben gevoetbald bij enkele kleine clubs komt het supertalent terecht bij Sporting Lissabon. In 2003 speelt hij tegen Manchester United en hij weet zijn team te leiden naar een 3-1 overwinning. De spelers van United laten coach Alex Ferguson weten dat ze in de toekomst liever met Ronaldo spelen dan tegen hem, waarna de Engelsen hem inlijven. Hij wordt aangetrokken als vervanger van de naar Real Madrid vertrokken David Beckham. In 2008 wint hij met United de FA-cup, de Premier League, de Champions League en het wereldkampioenschap voor clubteams. Tevens wordt hij uitgeroepen tot beste voetballer van Europa en van de wereld.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE