Historie van 5 juli


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 5 juli hebben plaatsgevonden.

1687: Newton publiceert zijn 3 wetten

Isaac Newton publiceert het 3-delige werk De Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (Latijn voor ‘de wiskundige beginselen van de natuurfilosofie’). Het wordt beschouwd als de invloedrijkste wetenschappelijke publicatie ooit. In het werk introduceert Newton 3 wetten die de basis vormen van de moderne natuurkunde. Newton bewijst met onweerlegbare wiskundige logica onder andere de zwaartekracht en de beweging van planeten. (Foto: ANP)

1922: de 1e verkiezingen met vrouwenkiesrecht

Er vinden in Nederland voor het eerst verkiezingen plaats met actief vrouwenkiesrecht. Tot het begin van de 20e eeuw mogen in Nederland alleen mannen stemmen.

1957: FIAT introduceert de FIAT 500

Het is één van de kleinste in massaproductie gemaakte auto’s. Er worden ongeveer 3.5 miljoen exemplaren van gebouwd. De meest gebruikte bijnaam voor de FIAT 500 in Nederland is Het Rugzakje. De FIAT 500 is bij klassiekerliefhebbers een zeer geliefde auto. (Foto: ANP)

1996: de geboorte van Dolly

Het schaap Dolly wordt geboren. Dolly is het eerste zoogdier dat is gekloond.

1886: de geboortedag van Willem Drees

Willem Drees (Amsterdam, 1886 – Den Haag, 14 mei 1988) was een Nederlandse minister-president voor de PvdA. Hij wordt door menigeen beschouwd als één van de belangrijkste naoorlogse politici. Onder zijn leiding vinden zowel de dekolonisatie van Nederlands-Indië als de wederopbouw van Nederland plaats. Drees is een overtuigd sociaal-democraat met een pragmatisch inslag.

1947: de geboortedag van Toos Beumer

Toos Beumer (Koog aan de Zaan, 1947) is een voormalige topzwemster op de vrije slag, die namens Nederland 2 keer deelneemt aan de Olympische Spelen: in Tokio in 1964 en in Mexico City in 1968. Samen met onder anderen Erica Terpstra legt ze in Tokio beslag op het brons op het onderdeel estafette. (Foto: ANP)

1937: de geboortedag van Jo de Roo

Jo de Roo wordt in 1937 geboren in Schore. Hij is van 1958 tot 1968 een professionele Nederlandse wielrenner. In deze periode wint hij vele klassiekers, waaronder de 12e etappe van de Ronde van Frankrijk. Zijn topjaar is 1962, waarin hij Bordeaux-Parijs, de Ronde van Lombardije en Parijs-Tours wint. In datzelfde jaar wordt hij onderscheiden met de Gerrit Schulte Trofee. (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE