Historie van 5 juni


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 5 juni hebben plaatsgevonden.

1806: de Bataafse Republiek wordt het Koninkrijk Holland

Er komt een einde aan de Bataafse Republiek. Het Koninkrijk Holland wordt in het leven geroepen met Lodewijk Napoleon Bonaparte op de troon. Tot 1810 heet het grootste gedeelte van het huidige Nederland Koninkrijk Holland.

1967: de start van de Zesdaagse Oorlog

Israël vreest de troepenopbouw van de omliggende Arabische landen en opent als eerste de aanval. Israël verovert in rap tempo de Gazastrook, de Sinaï, De Westelijke Jordaanoever en de Hoogten van Golan. Meer dan een miljoen Arabieren komen hierdoor onder Israëlisch bewind. De oorlog is een aanzet voor de volgende oorlogen en opstanden in de bezette gebieden.

1968: de moord op Robert Kennedy

Robert Kennedy wordt neergeschoten door Sirhan Sirhan. Kennedy overlijdt de volgende dag. Kennedy zou waarschijnlijk de presidentskandidaat voor de Amerikaanse Democratic Party worden. Het is de 2e Kennedy die in de jaren 60 wordt vermoord: in 1963 schiet Lee Harvey Oswald president John F. Kennedy dood in Dallas, Texas. (Foto: ANP)

1964: The Beatles treden op in Nederland

Op vrijdag 5 juni 1964 betreedt de grootste popgroep aller tijden Nederlandse bodem. Ze zijn hier voor een tv-optreden, 2 concerten en een rondvaart door de Amsterdamse grachten. Alleen Ringo is niet mee: hij blijft ziek achter in Engeland en wordt vervangen door Jimmie Nicol. Als The Beatles op Schiphol landen, breekt een ongekende chaos uit. Duizenden jongeren staan uren te wachten op The Fab Four. The Beatles krijgen het voorrecht te worden gepresenteerd aan dames in traditioneel kostuum. Voor hen is zelfs een eigen Volendams hoofddeksel gereserveerd. Daarna wordt het viertal per Cadillac naar het Amsterdamse hotel De Doelen gebracht waar ze interviews geven aan de pers. Sommige journalisten weten de namen van The Beatles niet uit het hoofd. Het geeft wel aan hoe ongekend deze taferelen voor Nederland in 1964 zijn.

1975: het Suezkanaal wordt heropend

Op deze datum heropent Egypte het Suezkanaal dat sinds de Arabisch-Israëlische oorlog vanaf 5 juni 1967 is gesloten.

1946: de geboortedag van Beppie Kraft

Beppie Kraft (Maastricht, 1946) is een Nederlandse zangeres. Ze groeit op in een muzikale familie. Vanaf haar 11e zingt ze in het Maastrichts. Haar vader schrijft het grootste deel van de teksten van haar liedjes. Als Beppie 15 jaar is brengt zij haar eerste grammofoonplaat uit. Vanaf dat moment groeit ze uit tot één van de populairste artiesten in haar genre. In 2007 staat Beppie 50 jaar op het podium. Dit jubileum viert ze met een gigantisch muziekspektakel op de markt van Maastricht. Op de Grote Markt in Roermond is Beppie in mei 2010 te bewonderen in het voorprogramma van de Vlaamse groep Clouseau. Ze viert in september 2012 in Ahoy het feit dat ze 55 jaar in het vak zit.

1947: de geboortedag van Laurie Anderson

Laurie Anderson (Glen Ellyn, Illinois, VS, 1947) is een Amerikaanse muzikante en kunstenares. Ze treedt op met onder anderen William S. Burroughs, Peter Gabriel, David Sylvian en Andy Kaufman. In de jaren 80 scoort ze een megahit met het uniek klinkende O Superman. Laurie Anderson is getrouwd geweest met Lou Reed.

1956: de geboortedag van Kenneth Gorelick

Kenneth Gorelick (Seattle, VS, 1956) is beter bekend onder zijn artiestennaam Kenny G. Hij is saxofonist. Zijn eerste solo-album brengt hij in 1982 onder de titel Kenny G uit. Zijn echte doorbraak komt pas met zijn 4e album, genaamd Duo Tones. In 1994 wint hij een Grammy Award voor de Beste Instrumentale Compositie voor zijn nummer Forever in love.

1971: de geboortedag van Mark Wahlberg

Mark Wahlberg (Boston, VS, 1971) is onder het grote publiek bekend als een succesvolle Amerikaanse acteur. Hij speelt in films als The Basketball Diaries, The Perfect Storm, The Italian Job en The Departed. Ook is hij voormalig model en zanger. Als zanger is hij bekend onder de naam Marky Mark. Hij is korte tijd lid van de boyband New Kids on the Block. (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE