Historie van 5 maart


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 5 maart hebben plaatsgevonden.

1923: pensioenuitkeringen in Nevada en Montana

De staten Nevada en Montana keren de eerste Amerikaanse pensioenen uit. De eerste pensionado’s krijgen 25 dollar. Het ‘pensioen van de staat’, in Nederland de huidige AOW, onstaat in 1889 wanneer de Pruisische rijkskanselier Von Bismarck, een verzekering instelt voor inkomensderving bij ziekte, ouderdom en invaliditeit. In deze regeling staat ook voor het eerst de leeftijdsgrens van 65 jaar. In Nederland onstaat de huidige AOW pas in 1956 als opvolger van de Noodwet Ouderdomsvoorziening.

1946: Winston Churchill introduceert ‘het IJzeren Gordijn’

Sir Winston Churchill gebruikt de term IJzeren Gordijn om de naderende tweedeling in Europa aan te geven tussen het kapitalistische westen en het communistische oosten. Op dat moment zijn er nog velen die twijfelen aan zijn woorden. (Foto: ANP).

1960: Elvis Presley verlaat het leger

Op 5 maart 1960 verlaat Elvis Presley het Amerikaanse leger na zijn terugkeer uit Duitsland. In Duitsland ontmoet hij zijn latere vrouw Priscilla. Dit wordt lange tijd geheim gehouden aangezien Priscilla ten tijde van de ontmoeting minderjarig is. In 1967 treden zij in het huwelijksbootje. (Foto: ANP).

1948: de geboortedag van Jan van Beveren

Jan van Beveren (Amsterdam, 1948) was de beste keeper die Nederland heeft gekend. Zijn talent wordt echter over het hoofd gezien door Ajax. In 1965 verdedigt Van Beveren het doel van Sparta. Van 1967 tot en met 1980 is hij de keeper van PSV. Jan van Beveren staat bekend om zijn katachtige reflexen en zijn spectaculaire hoge duiken naar zowel de linker- als de rechterbovenhoek. Van Beveren heeft echter nooit geacteerd op een Europees- of Wereldtournooi. Dit heeft onder meer te maken met zijn kritiek op vooral Johan Cruijff, die zou voor elk persoonlijk wissewasje zomaar een interland afzeggen. Cruijff zegt bijvoorbeeld eens een interland af omdat hij en zijn vrouw schoenen moeten inkopen in Italië, omdat mevrouw Cruijff op het punt staat een schoenenwinkel te openen. Van Beveren zou, volgens de Ajacieden, niet goed genoeg zijn bij hoge ballen. Iedereen met een geheugen weet dat dit onzin is. Veel mensen vragen zich af wat er zou zijn gebeurd als Jan van Beveren het doel van Oranje had verdedigd in 1974 en in 1978. Jan van Beveren is een groot deel van zijn leven woonachtig in de Verenigde Staten, alwaar hij handelt in postzegels. Jan van Beveren overlijdt op 26 juni 2011. (Foto: ANP).

1964: de geboortedag van Gerald Vanenburg

Gerald Vanenburg (Utrecht, 1964) debuteert op 5 april 1981 op 17-jarige leeftijd voor Ajax, in het competitieduel tegen FC Den Haag. Vervolgens speelt Vanenburg ook bij PSV, Júbilo Iwata Japan, FC Utrecht, AS Cannes en 1860 München. Volgens sommigen is Vanenburg in de jeugd van Ajax beter dan Johan Cruijff. Vanenburg is een zeer technische speler. Hij leert voetballen op straat. Zijn dribbels en bewegingen vormen zelfs een inspiratie voor het maken van de documentaire Van Straat Tot Stadion. Gerald Vanenburg speelt in totaal 42 interlandwedstrijden. Hij maakt deel uit van het elftal dat in 1988 in Duitsland Europees kampioen wordt. Toch is hij nooit de grote speler geworden die hem wordt toegedicht. Door zijn geringe gestalte is hij makkelijk van de bal te zetten en ook mentaal is Geraldinho niet de sterkte. Cruijff zegt eens dat iemand met zo’n hoog stemmetje nooit een leider kan zijn.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE