Historie van 5 mei


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 5 mei hebben plaatsgevonden.

1921: Chanel No. 5 ligt in de winkel

In een boetiek van Chanel in Parijs biedt het Franse modehuis voor het eerst het parfum Chanel No. 5 aan aan bekende klanten. Het is het eerste parfum dat voor Coco Chanel is vervaardigd door de Frans-Russische scheikundige en parfummaker Ernest Beaux, de parfumist van de Russische tsaar. Hij maakt in totaal 10 verschillende parfums, waarvan Coco uiteindelijk No. 5 de lekkerste vindt. Ze is namelijk op zoek naar een “vrouwelijke parfum met de geur van een vrouw, die net zo belangrijk is als haar kledij en die een vrouw draagt waar een vrouw graag wordt gekust”. No. 5 voldoet aan al die eisen. Chanel No. 5 is de best verkochte parfum ter wereld. Ook het flesje van het parfum is bekend. Een journalist heeft eens aan Marilyn Monroe gevraagd wat ze ’s nachts in bed draagt. Marilyn antwoordt: “Chanel No. 5.” (Foto: Shutterstock).

1945: Duitse capitulatie in Hotel De Wereld

In Hotel De Wereld in Wageningen tekent de Duitse generaal Von Blaskowitz het zogenoemde capitulatiedocument. Hij doet dit voor de Canadese generaal Foulkes in het bijzijn van onder anderen prins Bernhard. De Duitsers moeten voor een aantal punten op het document toestemming vragen aan hun superieuren in Duitsland en krijgen daarom 24 uur uitstel om het officiële document te tekenen. De overgave is al wel onconditioneel. Op 5 mei wordt jaarlijks de bevrijding van het Koninkrijk der Nederlanden in 1945 van de Duitse en Japanse bezetter gevierd. Er wordt stil gestaan bij oorlog en vrede, vrijheid en onderdrukking, verantwoordelijkheid, mensenrechten en democratie. (Foto: ANP).

1945: The Dutch Swing College Band viert Bevrijdingsdag

In Den Haag zijn diverse bevrijdingsfeesten. The Dutch Swing College Band treedt voor het eerst op onder leiding van de klarinettist Peter Schilperoort. Deze band wordt op deze dag ook officieel opgericht. De stijl van de band staat dan nog niet helemaal vast. Het groeit in de jaren 60 uit tot een band die vooral dixielandmuziek speelt. In 2010 viert de band het 65-jarig bestaan met een concert in Den Haag. (Foto: ANP).

1943: de geboortedag van Michael Palin

Michael Palin is geboren in Sheffield op 5 mei 1943. De Britse acteur is vooral bekend door zijn bijdrage aan Monty Python’s Flying Circus. In deze klassieke komedieserie speelt hij meestal een hysterisch of juist een doodkalm personage. Naast de capriolen bij Monty Python maakt Palin ook bekroonde reisprogramma’s. In Een Reis Om De Wereld In 80 Dagen maakt hij exact dezelfde reis, zoals beschreven in het gelijknamige boek van Jules Verne. (Foto: ANP).

1948: de geboortedag van Jomanda

Jomanda (Deventer, 1948) is een Nederlands medium. Tot en met 1999 houdt ze zogenaamde healings in Tiel, waar veel mensen op af komen. Ook straalt ze water in via de radio. Jomanda komt in opspraak als Sylvia Millecam overlijdt. Jomanda zou hebben gezegd dat de actrice niet leed aan kanker, maar aan een bacteriële ziekte. In 2009 wordt Jomanda niet schuldig verklaard voor de dood van Sylvia Millecam. Wel heeft de rechtbank kritiek op haar handelswijze. (Foto: ANP).

1950: de geboortedag van Sjoukje Smit alias Maggie MacNeal

Zangeres Sjoukje Smit, alias Maggie MacNeal, is geboren op 5 mei 1950 in Tilburg. Na een klassieke zangopleiding doet ze in 1971 auditie. Onder leiding van Hans van Hemert (bekend van Luv’) neemt ze haar eerste single op. Het wordt geen hit, maar is wel het begin van een lange, succesvolle carrière in de muziek. Als duo Mouth (Willem Duyn) and MacNeal doet Sjoukje in 1974 mee aan het Eurovisie Songfestival. Met het nummer Ik Zie Een Ster behalen ze een derde plaats. Later dat jaar gaat het duo uit elkaar. Sjoukje gaat alleen verder.

1956: de geboortedag van Kamagurka

Kamagurka is het pseudoniem van de Belg Luc Zeebroek, geboren op 5 mei 1956. Hij is een Vlaams theater- en televisiemaker, maar vooral bekend door zijn cartoons. In eerste instantie werkt hij samen met Herr Seele, maar later gaat hij zijn eigen weg. In 1985 ontvangt hij de Geuzenprijs voor zijn hele oeuvre. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE