Historie van 5 november


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 5 november hebben plaatsgevonden.

1605: Guy Fawkes Day

Het is Guy Fawkes Day in Groot-Brittannië. Een groep katholieken wil de protestantse koning Jacobus I en een groot deel van de aristocratie vermoorden. Guy Fawkes zal de aanslag plegen. De coupplegers worden echter verraden en het buskruit in Westminster wordt ontdekt. De vijfde van november staat ook wel bekend als de dag van het buskruitverraad. Guy Fawkes en de anderen worden opgehangen. Elk jaar vieren kinderen deze dag. Het masker van Guy Fawkes is veel gezien bij de Occupy-beweging. Guy Fawkes en de coupplegers staan enigszins model voor de film V For Vendetta.

1914: oorlogsverklaring aan Turkije

Rusland, Engeland en Frankrijk verklaren de oorlog aan Turkije. Deze oorlog groeit uit tot de Eerste Wereldoorlog. Deze oorlog wordt ook wel de Grote Oorlog genoemd en veel mensen kennen hem als de Loopgravenoorlog.

1963: vicepresident Johnson bezoekt Rotterdam

Vicepresident Lyndon B. Johnson van de Verenigde Staten brengt een bezoek aan Rotterdam. Hij bezoekt onder andere de Coolsingel en het stadhuis. Hij is vicepresident onder John F. Kennedy en na de moord op Kennedy wordt hij 36e president van de Verenigde Staten.

1987: opening van de Oosterscheldedamweg

Prinses Juliana opent de weg over de Oosterscheldedam. Dit is het grootste onderdeel van de Deltawerken. De weg over deze dam is 9 kilometer lang en verbindt Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland.

1991: verdwijning van Robert Maxwell

Mediamagnaat Robert Maxwell verdwijnt op mysterieuze wijze van zijn luxueuze jacht, de Lady Ghislaine. Later wordt zijn lichaam in de Atlantische Oceaan ontdekt, vlakbij de kust van de Canarische Eilanden.

2006: veroordeling van Saddam Hoessein

Saddam Hoessein wordt tot de strop veroordeeld wegens het plegen van misdaden tegen de menselijkheid. De executie wordt op 30 december 2006 voltrokken.

1931: de geboortedag van Ike Turner

Ike Turner (Clarksdale, Mississippi, VS, 1931) was een Amerikaanse musicus, producer, songwriter, bandleider en talentenjager. Volgens sommige historici heeft Ike samen met The Kings of Rythm het eerste rock & roll-nummer in 1951 opgenomen, getiteld Rocket 88. In het begin van de jaren 50 is hij een van de belangrijkste rock & roll-pioniers. Met zijn vrouw Tina Turner vormt hij in de jaren 60 en 70 het wereldberoemde duo Ike & Tina Turner. River Deep, Mountain High is de eerste door onder andere Phil Spector geschreven en geproduceerde hit. Daarna gaat Ike zich toeleggen op covers van onder meer The Beatles. De meest bekende cover is Proud Mary van Creedence Clearwater Revival. Daarna scoren ze nog een hit met Nutbush City Limits, wat is geschreven door Tina. Ike mishandelt Tina. In 1976 scheiden ze. Daarna wordt het stil rond Ike. Hij komt nog wel in de publiciteit wegens het in het bezit zijn van drugs. In 1991 brengt hij zijn autobiografie uit, gevolgd door de plaat Here and now, die een Grammy wint. Tina begint een succesvolle solocarrière na het uiteenvallen van het duo. Vele hits en optredens in films zijn het gevolg. Er is een film gemaakt over Ike en Tina Turner, getiteld What’s Love Got To Do With It. Ike Turner overlijdt in Californië op 12 december 2007.

1941: de geboortedag van Art Garfunkel

Art Garfunkel (New York, VS, 1941) is een Amerikaanse zanger en liedjesschrijver. Hij wordt vooral bekend als de helft van het duo Simon and Garfunkel. Zij brengen een aantal invloedrijke albums uit, waaronder Parsley, Sage, Rosemary & Thyme en Bridge Over Troubled Water. Na de splitsing van Simon & Garfunkel begint hij een solocarrière als liedjesschrijver en zanger. In 1978 behaalt hij zijn grootste hit met Bright Eyes, onderdeel van de soundtrack van de film Watership Down. Ook speelt hij in films als Catch-22, Carnal Knowledge, Boxing Helena en in 2009 in The Rebound. In 1981 komen Simon and Garfunkel nogmaals samen. Dit resulteert in een concert en het gelijknamige album Live in Central Park. Art neemt platen op, maar die behalen het succes van weleer niet. In 2004 komen Simon and Garfunkel wederom bijelkaar voor The old friends tour. Dit herhalen ze in 2009. Het tournee van het duo in 2010 door de VS en Canada wordt afgelast vanwege de problemen die Art heeft met zijn stem. Hetzelfde gebeurt in 2012 als hij in Zweden zijn geplande concerten moet afzeggen. De stem speelt hem wederom parten.

1946: de geboortedag van Herman Brood

Herman Brood (Zwolle, 1946) was een Nederlandse rock & roller. Zijn carrière begint bij de bluesband Cuby and the Blizzards. Herman is de pianist op het beroemde Window Of My Eyes. Hij wordt de band uitgeknikkerd als bij de platenmaatschappij bekend wordt dat Herman drugs gebruikt. Na enige omzwervingen begint hij begin 1977 zijn eigen band: Herman Brood & His Wild Romance. De platen Street, Shpritz en Cha Cha zijn stuk voor stuk platen van internationale allure. Samen met de Belg Danny Lademacher, zo ongeveer de beste gitarist in die tijd in Europa, en Pé Hawinkels, een bij velen onbekend Nederlands taalgenie, maken ze nummers waarin het leven van de junk centraal staat. Herman is de vleesgeworden versie van de figuren waarover hij zingt. Het bekendste nummer van The Wild Romance is Saturday Night, waarmee de band hoog op de Amerikaanse hitparade prijkt. Na wisseling van bandleden wordt het stiller rond de groep, al neemt Herman van tijd tot tijd zeer goede platen op. Herman is naast rock & roller een gevierd kunstenaar. Zijn werken verkopen goed. In 2001 wordt bekend dat Herman een platenhoes zal ontwerpen voor U2. Het lichaam van Herman is echter door de vele drugs en alcohol compleet uitgewoond.

1959: de geboortedag van Bryan Adams

Bryan Adams (Kingston, Ontario, Canada, 1959) is een Canadese zanger. Op zijn tiende krijgt hij zijn eerste gitaar en twee jaar later koopt hij zijn eerste elektrische gitaar. Bryan scoort een wereldwijde hit met Run To You. Zijn single (Everything I Do) I Do It For You wordt wereldwijd een nummer 1-hit, waaronder in Nederland. Zijn bekende nummer Summer of ’69 staat in België al jaren op de tweede plaats in de eindejaarshitlijst Donna’s Top Aller Tijden. In 2008 komt zijn plaat 11 uit. Tijdens de opening van de Olympische Spelen in Vancouver in 2010 speelt Bryan met de Portugees-Canadese zangeres Nelly Furtado het nummer Bang The Drum. Bryan Adams wordt in 2011 geëerd met een ster op de Hollywood Walk Of Fame. Tijdens The Greatest Hits Tour in 2012 treedt de Canadees op in Nederland. Ook op 24 mei 2016 is Bryan Adams in ons land te bewonderen namelijk in de Ziggo Dome in Amsterdam.

1960: de geboortedag van René Froger

In 1960 wordt René Froger in de Amsterdamse Jordaan geboren. Zijn vader, Bolle Jan genoemd, heeft een café in de Staatsliedenbuurt. Als kind begint Froger al te zingen in dat café. Ook wint hij in zijn jeugd een talentenjacht en als prijs mag hij meedraaien met Ted de Braak en Mini en Maxi. De debuutsingle van René Froger, Love leave me, komt in 1987 uit. Dit nummer komt niet verder dan de tipparade. Een jaar later scoort hij dan wél zijn eerste Top 40-hit met Winter in America. In 1989 scoort hij samen met Het Goede Doel een nummer één-hit in Nederland: Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken. Hierna scoort hij nog tientallen grote en kleinere hits in Nederland.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE