Historie van 5 oktober


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 5 oktober hebben plaatsgevonden.

1962: Love Me Do ligt in de winkel

De eerste plaat van The Beatles, Love Me Do, wordt uitgebracht. De mondharmonica die te beluisteren is op het nummer, is door John Lennon gestolen in Arnhem. The Beatles zijn op weg naar Hamburg en stoppen in Arnhem. Ze bezoeken een plaatselijke muziekwinkel. Terwijl de 3 andere Beatles de winkelier verzoeken iets te pakken op een plek waardoor hij zijn gezicht moet afwenden, steelt John Lennon de mondharmonica uit de vitrine. Op de singleversie van 5 oktober 1962 is Ringo Starr te beluisteren achter de drums. Op latere singleversies wordt gedrumd door drummer Andy White. Ook de versie op de eerste lp van The Beatles is met Andy White. Ringo speelt daarop tamboerijn.

1962: première van Dr. No

De 1e James Bond, Dr. No, gaat in Londen in première. James Bond wordt gespeeld door Sean Connery. De 1e Bond-girl is Ursula Andress. Zij speelt de rol van Honey Wilder.

1969: Monty Python´s Flying Circus

De BBC zendt voor het eerst Monty Python´s Flying Circus uit. Het zijn een slimme, satirische, absurde en surrealistische comedy sketches uitgevoerd door John Cleese, Graham Chapman, Eric Idle, Terry Gilliam, Terry Jones en Michael Palin. Onder andere de papagaaiensketch en de sketch Silly Walks, Malle Loopjes, worden wereldberoemd. De Python´s nemen meerdere platen op en brengen verschillende films uit.

1951: de geboortedag van Bob Geldof

Bob Geldof (Dublin, Ierland, 1951) is een Ierse zanger en liedjesschrijver. Hij wordt midden jaren 70 bekend als zanger van de Boomtown Rats. Hun bekendste hit is I don’t like Monday’s uit 1979. Het gaat over de 16-jarige Brenda Ann Spencer uit Californië, die op maandag 29 januari 1979 2 mensen doodschiet en 9 verwondt op een speelplaats voor een school. Ze geeft de volgende verklaring voor haar daad: “Ik hou niet van maandagen.” Na het zien van een hongersnood in Ethiopië schrijft hij samen met Midge Ure het lied Do They Know It’s Christmas?. Samen met collega’s uit de muziekwereld brengt hij dit uit onder de naam Band Aid. Hierna organiseert hij een megaconcert voor het goede doel, Live Aid, dat meer dan 180 miljoen euro opbrengt voor projecten in Afrika.

1958: de geboortedag van André Kuipers

André Kuipers wordt in 1958 geboren in Amsterdam. Na zijn middelbare school behaalt hij in 1987 zijn artsexamen. Bij de Koninklijke Luchtmacht doet hij uitgebreide onderzoekservaring op, met name op het gebied van ruimteziekte en evenwichtsgevoel. Vanaf 1991 is Kuipers betrokken bij de voorbereiding, coördinatie en uitvoering van experimenten voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Deze experimenten worden in de ruimte uitgevoerd in het zogenaamde Spacelab en in ruimtestation Mir. In oktober 1998 komt Kuipers door de selectie voor astronaut en in juli 1999 voegt hij zich bij het Europese Astronautenteam in Keulen. Na Wubbo Ockels en Lodewijk van den Berg is André Kuipers de derde in Nederland geboren ruimtevaarder. In 2004 maakt hij zijn eerste ruimtevlucht. Over zijn DELTA-missie schrijft hij in zijn dagboek: “Trainen voor mijn missie is hard werken, maar ik doe het graag. Ruimtevaart heeft iets heel bijzonders en ook iets mysterieus”. Op 21 december 2011 begint zijn 2de ruimtereis. Hij landt op 1 juli 2012 veilig in Kazachstan.

1975: de geboortedag van Kate Winslet

Kate Winslet (Reading, Groot-Brittannië, 1975) is een Britse actrice en zangeres. Haar carrière begint in 1989 met een optreden in een aflevering van Casualty, een medische dramaserie. In 1994 maakt haar filmcarrière een sprong wanneer ze haar eerste hoofdrol speelt in Heavenly Creatures. Ze is vooral bekend van haar rol in de film Titanic. Na 5 keer te zijn genomineerd voor een Oscar is het in 2009 eindelijk zover; Kate mag in Los Angeles het beeldje in ontvangst nemen voor haar rol in de film The Reader.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE