Historie van 6 april


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 6 april hebben plaatsgevonden.

1896: Opening moderne Olympische Spelen in Griekenland

Aan het eind van de 19e eeuw zijn er meerdere initiatieven om de Olympische Spelen uit de Klassieke Oudheid nieuw leven in te blazen. In 1894 komt het Internationaal Olympisch Comité op het Olympisch Congres samen in Parijs. Daar wordt afgesproken in 1896 in Athene de eerste Olympische Spelen van de moderne tijd te organiseren. Koning George van Griekenland verricht de opening. Er wordt gestreden om de medailles in de volgende disciplines: atletiek, gewichtheffen, schermen, wielrennen, worstelen, schieten, tennis, turnen en zwemmen. Er doen 241 atleten aan mee uit 14 verschillende landen. Vrouwen mogen dan nog niet meedoen.

1974: ABBA wint het Eurovisie Songfestival

ABBA wint het 19e Eurovisie Songfestival met het nummer Waterloo. Het Songfestival wordt gehouden in Brighton, Engeland. (Foto: ANP).

1980: de eerste post-it ligt in de winkels

Post-it komt op de markt. De Amerikaan Art Fry zou op het idee zijn gekomen toen hij op zoek was naar een goede, zelfklevende boekenlegger. De kleefstof die de plakrand van de briefjes vormt, is al eerder uitgevonden door Spence Silver. Het is uiteindelijk Fry die de uitvinding van Silver toepasbaar maakt. De gele plakbriefjes zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit elk kantoor en komen voor in vele soorten en maten. (Foto: ANP).

1988: arrestatie van Ferdie Elsas

Ferdie Elsas wordt gearresteerd wegens de ontvoering en moord op Albert Heijn-topman Gerrit-Jan Heijn. Hij loopt tegen de lamp als hij in Amsterdam-Noord een fles whiskey koopt bij Dirck III afrekent met een briefje van 250 gulden van het losgeld. Het lichaam van de op 9 september 1987 ontvoerde en vermoorde Heijn wordt op aanwijzingen van Elsas in de bossen bij Doorwerth gevonden. Elsas krijgt 20 jaar gevangenisstraf en TBS.

1990: beschadiging van De Nachtwacht

Rembrandts De Nachtwacht is 3 keer ten prooi gevallen aan vandalisme. Op 6 april 1990 krijgt het doek misschien wel zijn ruwste behandeling. Een geesteszieke man uit Den Haag sproeit zwavelzuur over het meesterwerk. Gelukkig wordt alleen de vernislaag van het doek vernietigd, zodat het restauratiewerk betrekkelijk blijft. In 1911 en 1975 worden ook pogingen gedaan het doek te vernielen, maar dan met messen. (Foto: ANP).

2009: aardbeving in Italiaanse stad L’Aquila

Op 6 april 2009 wordt de historische Italiaanse stad L’Aquila getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,3 op de Momentmagnitudeschaal. Hierbij komen 295 mensen om het leven. Op zich is het niet ongebruikelijk dat er aardbevingen plaatsvinden in Italië, maar zoveel doden? Dat komt zelden voor. Luister ook naar het fragment uit VillaVdB over dit geschiedenisfeit.

1890: de geboortedag van Anthony Fokker

Anthony Fokker (Java, Nederlands-Indië, 1890 – New York, VS, 1939) was een Nederlands vliegtuigbouwer en vliegtuigpionier. In 1911 vliegt hij met zijn zelfgebouwde vliegtuig De Spin boven Haarlem. Fokker is oprichter van vliegtuigfabriek Fokker. Tijdens de Eerste Wereldoorlog doet hij één van zijn belangrijkste uitvindingen. Hij bedenkt een systeem waardoor piloten tijdens een luchtgevecht kunnen blijven vuren zonder hun propeller kapot te schieten. Anthony Fokker overlijdt op 23 december 1939 in New York, VS, op 49-jarige leeftijd. (Foto: ANP).

1934: de geboortedag van Anton Geesink

In 1934 komt in de stad Utrecht Anthonius Johannes Geesink ter wereld. Hij was een Nederlandse voormalige wereldkampioen judo, Olympisch kampioen en lid van het Internationaal Olympisch Comité. In 1961 weet de 1.98 meter lange en 120 kilo zware Anton Geesink als eerste niet-Japanner de wereldtitel te behalen in de klasse Alle Categorieën. Dit doet hij in 1965 opnieuw in Rio de Janeiro, maar dan in de klasse Zwaargewicht. In 1964 verovert hij tot ontzetting van de Japanners op de Olympische Spelen in Japan de gouden medaille in de categorie Alle Categorieën. Hij heeft verder een recordaantal van 21 Europese judotitels. Tevens wordt hij in 1957, 1958 en 1959 Nederlands kampioen Grieks-Romeins worstelen. Anton Geesink is één van de 3 niet-Japanners aan wie de 10e dan is toegekend.

1948: de geboortedag van Winnie Sorgdrager

Winnie Sorgdrager (Den Haag, 1948) is  een voormalig procureur-generaal en oud-minister van Justitie. In 1994 wordt ze procureur-generaal in Den Haag. Ze wordt in die tijd gezien als een toekomstig politiek gezicht van D66. Als minister van Justitie in het eerste kabinet-Kok in 1994 daalt haar ster echter snel. Sinds 2006 is ze lid van de Raad van State. Tevens vervult Sorgdrager diverse bestuurlijke functies. Vanaf december 2012 is ze voorzitter van de Commissie Anti-Doping Aanpak van wielrenunie KNWU en van NOC*NSF. In 2018 wordt Sorgdrager benoemd tot minister van staat. (Foto: ANP).

1964: de geboortedag van René Eijkelkamp

René Eijkelkamp (Dalfsen, 1964) is een voormalige Nederlandse voetballer. Op 8 november 1981 maakt hij zijn debuut voor Go Ahead Eagles in een met 4-1 verloren wedstrijd tegen Ajax. Na 5 seizoenen bij de Eagles gespeeld te hebben, maakt hij de overstap naar FC Groningen. Hier scoort hij nog vaker en dit levert hem een transfer op naar KV Mechelen. Verder speelt hij nog bij Club Brugge, PSV en het Duitse Schalke 04. Op 22 mei 1999 sluit hij bij laatstgenoemde club zijn actieve spelersloopbaan af. In 2009 is hij parttime assistent-trainer bij het PSV van Fred Rutten. Vanaf 2011 is Eijkelkamp onder bondscoach Bert van Marwijk spitsentrainer van het Nederlands Elftal en in het seizoen 2012/2013 doet hij hetzelfde werk bij Vitesse. Daarna richt hij zich op het bedrijf dat hij en zijn broer samen runnen. Ze begeleiden talenten. Samen met Bert van Marwijk probeert René Eijkelkamp in 2015 Go Ahead Eagles tevergeefs te behouden voor de Eredivisie. In januari 2020 keert hij terug naar PSV waar hij als assistent-trainer aan de slag gaat. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE