Historie van 6 augustus


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 6 augustus hebben plaatsgevonden.

1926: Gertrude Ederle zwemt het Kanaal over

De Amerikaanse zwemster Gertrude Ederle slaagt er in als eerste vrouw in de geschiedenis het Kanaal over te zwemmen. Slechts 5 mannen zijn haar voorgegaan. Ze zwemt de afstand bijna 2 uur sneller dan de snelste man tot dan toe. Bij thuiskomst krijgt de zwemster een ticker-tape parade in New York.

1945: de atoombom op Hiroshima

Voor het eerst zetten de Amerikanen een atoombom in. Het vliegtuig Enola Gay werpt de bom, genaamd Little Boy, af. De explosie vernietigt de Japanse stad Hiroshima. Tienduizenden mensen sterven als gevolg van de explosie. Als gevolg van stralingsziekte sterven nog eens tienduizenden.

1948: 4 keer goud voor Fanny Blankers-Koen op de Spelen

Fanny Blankers-Koen wint in totaal 4 gouden plakken op de Olympische Spelen. Ze wint de medailles op de sprintnummers. Ze houdt hier de bijnaam de Vliegende Huisvrouw aan over. Fanny Blankers-Koen is uitgeroepen tot de beste vrouwelijke atlete van de 20ste eeuw.

1965: het album Help! verschijnt

The Beatles brengen de plaat Help! uit. Op deze plaat staat het nummer Yesterday. Het nummer is volgens het Guinness Book Of Records het meest gecoverde nummer aller tijden. Aan het einde van de vorige eeuw roepen het blad Rolling Stone, de BBC en MTV Yesterday uit tot het beste popnummer van de 20ste eeuw.

1950: de geboortedag van Erwin Kroll

Erwin Kroll (Gilze en Rijen, 1950) is een voormalige tv-weerman. Hij studeert geologie, maar maakt zijn studie niet af omdat hij bij het KNMI gaat werken. Hij begint hier op de afdeling geofysica. Dit boeit hem echter niet. Hij grijpt de kans om meteoroloog te worden dan ook met beide handen aan. In 1986 komt hij terecht bij het NOS en gaat daar het weer presenteren. Dit doet hij nog steeds, maar daarnaast geeft hij ook lezingen, schrijft hij boeken en werkt hij mee aan uitzendingen van de Teleac. Op 8 april 2011 is het precies 25 jaar geleden dat Erwin Kroll zijn eerste weerbericht presenteert. In 2011 is het de laatste keer dat Erwin Kroll als weerman op tv is te zien. Samen met Phillip Freriks presenteert hij de serie Lekker Weertje voor Omroep MAX in 2014 en 2015. Het gaat over de invloed van weer op ons, de geschiedenis en de kunst.

1952: de geboortedag van Ton Scherpenzeel

Ton Scherpenzeel (Hilversum, 1952) is een Nederlandse muzikant. Als toetsenist en songwriter van de Nederlandse symfonische rockband Kayak wordt hij vooral bekend. Wanneer hij 18 is, studeert hij aan het conservatorium van Hilversum contrabas en piano. Hij begint samen met Pim Koopman een band. Die wordt later pas bekend als Kayak.

1983: de geboortedag van Robin van Persie

Robin van Persie (Rotterdam, 1983) is een voormalig voetballer. Bij de club Arsenal wordt hij in het seizoen 2011/2012 topscorer van de Premier League. Eerder speelt hij ook al voor Feyenoord, waarmee hij de UEFA Cup in 2002 wint, Manchester United en de Turkse club Fenerbahçe. Ook is hij international voor het Nederlands voetbalelftal geweest. Op het WK in Zuid-Afrika in 2010 wordt hij met Oranje 2e achter Spanje en in 2014 op het WK in Brazilië 3e. Robin van Persie eindigt zijn carrière bij zijn oude liefde Feyenoord. Hij speelt zijn laatste wedstrijd op 12 mei 2019 tegen ADO Den Haag. Na zijn carrière als voetballer wordt hij spitsentrainer onder Dick Advocaat. Daarna wordt hij jeugdtrainer bij de Rotterdammers.

1933: de geboortedag van Frans van Dusschoten

Frans van Dusschoten (Amsterdam, 1933) was een acteur, komiek, zanger en stemacteur. Nederland leert hem kennen als de man achter vele stemmen van de dieren uit de kinderserie De Fabeltjeskrant. Tevens is hij te horen als stemacteur in De Smurfen en Paulus de Boskabouter. In de jaren 70 wordt hij wereldberoemd in Nederland als aangever van André van Duin in verschillende revues. Legendarisch is Het Schooltje en natuurlijk De Trouwerij. Ook is hij te zien in de films Ik Ben Joep Meloen en De Boezemvriend. Frans van Dusschoten overlijdt op 25 oktober 2005 in Castricum.

1938: de geboortedag van Carry Tefsen

Carry Tefsen wordt in 1938 geboren als Carla Tefsen in Amsterdam. Ze wil altijd al iets doen in de entertainment. Haar vader, die leraar op de ambachtschool is, raadt haar dit echter af. Hij vindt namelijk dat daarmee je geld verdienen erg moeilijk is. Zij gaat aan het werk als kleuterleidster. Later begint ze als danseres bij de Moulin Rouge in Amsterdam en komt langzaam maar zeker dus toch terecht in de showbusiness.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE