Historie van 6 december

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 6 december hebben plaatsgevonden.

1768: Encyclopædia Britannica verschijnt voor het eerst

De oudste Engelstalige encyclopedie, de Encyclopædia Britannica, wordt uitgegeven. De Encyclopædia Britannica wordt beschouwd als betrouwbaar en goed geschreven. Bij de redactie van de Encyclopædia Britannica zijn ongeveer 100 redacteuren werkzaam. Daarnaast leveren duizenden auteurs bijdragen aan de encyclopedie. De laatste gedrukte versie verschijnt in 2010. Deze editie telt 32 delen en meer dan 32.000 bladzijden.

1942: Sinterklaasbombardement op Eindhoven

De RAF bombardeert de Philipsfabrieken in Eindhoven. Hiermee wil de Britse luchtmacht de levering van onder meer radio’s aan de Duitsers stoppen. Bij het bombardement vallen ongeveer 140 doden. Operation Oyster zoals het bombardement officieel heet, staat ook bekend als het Sinterklaasbombardement. Er vertrekken 93 vliegtuigen vanuit Engeland. 12 van hen keren niet terug.

1969: moord op Meredith Hunter

Tijdens een gratis concert van The Rolling Stones wordt Meredith Hunter doodgestoken door de Hells Angel Allan Passaro. The Angels zijn ingehuurd om The Stones te beschermen. Voor het concert worden grote hoeveelheden drank en drugs gebruikt door het publiek en The Angels. Als het concert begint, zijn er al diverse schermutselingen geweest in het publiek en tussen het publiek en The Hells Angels. Tevens heeft Mick Jagger een vuistslag ontvangen. Als The Stones beginnen met Sympathy For The Devil breekt een chaos uit. The Stones stoppen en vragen om rust. Vooral Mick Jagger lijkt zeer onder de indruk.

1920: de geboortedag van Dave Brubeck

Dave Brubeck (Concord, Californië, VS, 1920) was een Amerikaans jazzpianist. Hij studeert compositie bij Darius Milhaud. Zijn bekendste groep is het Dave Brubeck Quartet met saxofonist Paul Desmond, opgericht in 1951. Brubeck experimenteert met ongebruikelijke maatsoorten in de jazz. Zijn bekendste opname is Take Five uit 1959. Het is geschreven in de ongebruikelijke maatsoort 5/4. Dat betekent dat er 5 tellen in 1 maat zitten. Vandaar de naam. Tevens betekent take five: neem even pauze. Dave Brubeck overlijdt op 5 december 2012.

1946: de geboortedag van Willy van der Kuijlen

Willy van der Kuijlen (Helmond, 1946) was een voormalig Nederlandse voetballer. Hij begint bij Helmond, maar verhuist al snel naar PSV waar hij bijna zijn gehele loopbaan speelt. Van der Kuijlen is een begenadigd speler en is tweebenig. Hij wordt een aantal malen topscorer van de eredivisie. Van der Kuijlen is topscorer van Nederland met 311 doelpunten. Hij heeft maar weinig voor het Nederlands elftal gespeeld vanwege de ruzie in de jaren 70 tussen Van der Kuijlen en Van Beveren enerzijds en de Ajacieden onder leiding van Cruijff anderzijds. Na zijn loopbaan wordt hij eerst trainer en later scout voor PSV. In 2011 verschijnt een boek over Willy van der Kuijlen. Zijn bijnaam luidt Skiete Willy vanwege zijn afstandsschot. Willy van der Kuijlen overlijdt op 19 april 2021. Hij is 74 jaar geworden.

1948: de geboortedag van Keke Rosberg

Keke Rosberg (Stockholm, Zweden, 1948) is een Finse ex-autocoureur. In 1980 tekent hij bij het Formule 1-team van Emerson Fittipaldi, waar hij ook in 1981 rijdt. Halverwege zijn tweede seizoen verlaat Rosberg het team echter en hij stapt over naar het team van Williams. Bij dit team behaalt Rosberg de wereldtitel. Na het seizoen van 1986 gaat hij met pensioen, maar hij blijft onder andere als manager nog jaren actief in de Formule 1. Zijn zoon Nico rijdt van 2006 tot en met 2009 bij het Formule 1-team van Williams en daarna voor Mercedes.

1956: de geboortedag van Peter Buck

Peter Buck wordt op 6 december 1956 in Berkeley, Californië in de Verenigde Staten geboren. Hij wordt bekend als gitarist van de groep R.E.M. Samen met Michael Stipe, Mike Mills en Bill Berry vormt hij deze groep.  In 1978 stopt Peter Buck met zijn studie in zijn woonplaats Atlanta. Hij verhuist dan naar Athens om er in een nieuw filiaal van een tweedehands platenzaak te werken. Als student werkt hij in Atlanta reeds in deze zaak. In deze platenzaak komt Michael Stipe vaak. Zo ontmoet Peter Buck hem. Ze wonen een tijd bij elkaar en houden allebei van het maken van muziek. Via een vriendin komen Peter en Michael in 1980 in contact met Bill en Mike. In Athens, Georgia in de Verenigde Staten richten ze de rock-band R.E.M. op. In de beginjaren bouwt de band al een behoorlijke reputatie op. De doorbraak bij het grote publiek komt met het album Out of Time en de hits Losing My Religion en Shiny Happy People.

1971: de geboortedag van Richard Krajicek

Richard Krajicek (Rotterdam, 1971) is een Nederlandse tennisser van Tsjechische afkomst. Al op jeugdige leeftijd is hij bekend en hij behaalt nationale titels tot en met 12 en 14 jaar. Krajicek ontwikkelt al snel een sterke service, waarbij hij de bal ook nog goed kan plaatsen. In 1996 wint hij de Wimbledon-titel in het enkelspel. Richard Krajicek is getrouwd met voormalig fotomodel en schrijfster Daphne Deckers. Richard Krajicek organiseert het tennistoernooi in Rotterdam. Hij laat in 2010 weten in de toekomst wellicht een politieke carrière na te streven.


Reacties

Geef een reactie