Historie van 6 februari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 6 februari hebben plaatsgevonden.

1935: Monopoly komt op de markt

De allereerste Monopolyspellen zijn te koop. Het spel is uitgevonden door de Amerikaan Charles Darrow. Sindsdien is het geldspel het best verkochte bordspel ter wereld. In het Guiness Book of Records van 1999 staat te lezen dat 500 miljoen mensen over de gehele wereld het spel wel eens gespeeld hebben. Door de jaren heen zijn er een hoop bijzondere edities van het spel verschenen. Dit varieert van een bordspel ingelegd met goud en diamanten ter waarde van 2 miljoen dollar tot een reusachtige versie van 84 vierkante meter. (Foto: ANP).

1941: Auke Adema wint de 7e Elfstedentocht

De winter van 1940 op 1941 is streng. De vraag is dus niet of er een Elfstedentocht kan worden gehouden, maar of de tocht wel moet worden verreden, aangezien Nederland bezet is door de Duisters. Vanwege de aanhoudende druk wordt op 3 februari besloten om de Tocht der Tochten op 6 februari te rijden. Aan het begin van de wedstrijd nemen Auke Adema, Cor Jongert en Joop Bosman de leiding. Jongert botst op een tegenligger op weg naar Bartlehiem, waardoor hij moet opgeven. Adema rijdt solo zijn geboortestad Franker binnen. Ook Harlingen bereikt hij alleen. Bosman weet hem weer in te halen en in Workum besluiten de heren wat te gaan eten. Als plots het publiek enthousiast tekeer gaat, weten ze dat de achtervolgers in aantocht zijn en dat ze weer op de schaats moeten. Uiteindelijk blijft Adema alleen over en wint de 7e Elfstedentocht. (Foto: ANP)

1958: de vliegramp van Manchester United

8 spelers en 3 medewerkers van de fameuze Busby Babes, een troetelnaam voor het Manchester United van toen, overlijden als gevolg van een vliegtuigongeluk in München. In totaal overlijden 23 van de 44 inzittenden. Manchester United, met als trainer de beroemde Matt Busby, is op de terugweg van een wedstrijd tegen Rode Ster Belgrado in Joegoslavië. Het vliegtuig moet worden bijgetankt. Na 2 mislukte pogingen het luchtruim te kiezen, verongelukt het bij de derde poging. Oorzaak van de ramp is de opbouw van sneeuw aan het einde van de startbaan waardoor het vliegtuig niet genoeg vaart kan maken om op te stijgen. (Foto: ANP).

1911: de geboortedag van Ronald Reagan

Ronald Reagan (Tampico, Illinois, VS, 1911) was de 40e president van de VS. Zijn loopbaan begint echter als acteur. Hij is vooral in B-films te zien. Na zijn diensttijd is hij tevens president van de Amerikaanse acteursbond. Reagan gaat zich meer en meer voor politiek interesseren en zet zich in voor de Republikeinse partij. In 1964 markeert een tv-optreden de politieke toekomst van hem. In die toespraak, die hij A Time For Choosing noemt, neemt hij het op voor presidentskandidaat Barry Goldwater. Hij weet zijn boodschap, het communisme is het kwaad en beperk de overheid, zo te verkopen dat hij er zijn bijnaam The Great Communicator aan over houdt. Reagan krijgt steun en bekleedt uiteindelijk het ambt van gouverneur van Californië.

1917: de geboortedag van Zsa Zsa Gabor

Zsa Zsa Gabor (Boedapest, Hongarije, 1917) was een Hongaars-Amerikaans actrice. Ze wordt verkozen tot Miss Hongarije 1936. Zij staat bekend om haar liefde voor juwelen, haar scherpe tong en als mannenverslindster. Gabor is 9 keer gehuwd. Enkele films waarin ze speelt zijn Moulin Rouge (1952) en Touch of Evil. Ze schreef ook het boek How to Catch a Man, How to Keep a Man, How to Get Rid of a Man. Begin 2011 wordt bekend dat het slecht gaat met de gezondheid van de actrice. Op 15 januari van dat jaar is haar been afgezet wegens gangreen. Zsa Zsa Gabor overlijdt op 18 december 2016 op 99-jarige leeftijd. (Foto: ANP).

1945: de geboortedag van Heinz Stuy

Heinz Stuy (Wanne-Eickel, Duitsland, 1945) is de enige keeper die 3 Europa Cup 1 finales heeft gewonnen zonder 1 tegendoelpunt te hebben geïncasseerd. Stuy is de opvolger bij Ajax van Gert Bals. Zijn bijnaam luidt Heinz Kroket omdat hij steevast bij het plukken van een hoge bal die eerst loslaat, om hem dan alsnog klemvast te pakken, net als een hete kroket. Heinz Stuy is nog steeds recordhouder voor de meeste minuten zonder tegendoelpunt (1082 minuten). Heinz speelt voor zijn tijd bij Ajax bij Telstar. Na Ajax keept hij voor FC Amsterdam. Als hij stopt met keepen is Heinz jarenlang keepertrainer bij Telstar. (Foto: ANP).

1950: de geboortedag van Natalie Cole

Natalie Cole (Hollywood, VS, 1950) is een Amerikaans jazz-zangeres en actrice en is de dochter van Nat King Cole. Als ze 6 jaar is, zingt ze mee op het kerstalbum van haar vader. Na zijn dood studeert Natalie psychologie. Toch blijft zingen haar passie. In 1975 debuteert ze met haar eerste plaat. Hierop staat de hit This Will Be. Natalie wint talloze Grammy Awards en verkoopt meer dan 30 miljoen platen. Haar laatste plaat stamt uit 2013 en is getiteld Natalie Cole En Español. Natalie Cole is tevens te bewonderen op tv en op het witte doek. Zo speelt ze in 2006 in Grey’s Anatomy. (Foto: ANP).

1982: de geboortedag van Lieke van Lexmond

Lieke van Lexmond is geboren in IJsselstein in 1982. Al op 5-jarige leeftijd doet ze modellenwerk en vanaf haar 7e acteert ze. Na haar middelbare school is Lieke te zien in verschillende reclames. Ook is ze te horen in verschillende radioreclames. Bij het grote publiek wordt ze bekend als ze de rol van Eva Prins speelt in de soap Goudkust. Lieke speelt gastrollen in series als Costa! en Spangen. In 2002 speelt ze de rol van Charlie in Goede Tijden, Slechte Tijden als Aukje van Ginneken in het ziekenhuis ligt. Vanaf 2003 neemt ze de rol voor onbepaalde tijd over. Op oudejaarsavond 2005 doet ze mee aan Dancing with the Stars. Ze wordt 6e. Daarna neemt ze de taak van presentatrice over van Sylvana Simons. In 2008 is ze te zien in het panel van Ranking the stars. Vanaf 2009 is ze één van de vaste vervangers van Winston Gerstanowitsch in het programma RTL Boulevard. Ze is te zien in het RTL programma Ik Kom Bij Je Eten. Ze wint een Televizier Talent Award in 2009 en een week de Beau Monde Style Award.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE