In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 6 januari hebben plaatsgevonden.
1907: Montessori opent haar school
Maria Montessori opent in Rome haar eerste school. Volgens deze leermethode moet onderwijs inspelen op de behoeften van een kind.
1965: Bart Huges boort een gaatje in zijn hoofd
Schedeltrepanatie oftewel een gaatje in het hoofd boren is een van de oudste medische ingrepen ter wereld. In de oudheid denkt men dat boze geesten via dat gaatje konden ontsnappen. Op 6 januari 1965 boort medisch student Bart Huges ook zo’n een gaatje in zijn hoofd. Hij gebruikt hiervoor een elektrische boor, een scalpel en wat lokale verdoving. De operatie duurt 45 minuten. Huges is op het idee gekomen als hij ontdekt dat hij high wordt door op zijn hoofd te staan. Door een gaatje te boren denkt Huges dat hij de druk op zijn hersenpan kon verminderen waardoor er continu meer bloed en ook meer zuurstof naar de hersens zou stromen. Een doorlopend gevoel van verlichting en geestverruiming moet het gevolg zijn. Hoewel de dertigjarige Huges na de operatie verklaart dat hij zich weer als een jongetje van 14 voelt, zijn er maar weinigen die hem in zijn geestverruimende experiment volgen. Bart Huges overlijdt in 2004 aan een hartkwaal.
1977: EMI ontslaat The Sex Pistols
Platenmaatschappij EMI is het zat en ontslaat de heren van de band The Sex Pistols. Hun puberale wangedrag is volgens de platenmakers onacceptabel. Zo verschijnen de leden bezopen en onder de drugs op tv-programma’s om dan vervolgens nonsens en banaliteiten uit te kramen. Hun manager valt eens een bobby aan nadat hij ziet dat een camera op hem staat gericht. De politieman kan niet anders dan de stoere jongen arresteren waardoor die op zijn beurt meer aanzien krijgt bij de punkers. Het is niet de eerste keer dat de band wordt ontslagen: later verklaren ze dat het een prima strategie is om met een flinke zak geld de laan uit te worden gestuurd en om aanzien te krijgen binnen het punkcircuit. In maart van dat jaar sluiten ze een nieuw contract af. Dit keer is het slachtoffer platenmaatschappij A&M.
2021: bestorming Capitool door Trump-aanhangers
Zonder daar bewijs voor te hebben, betwisten de republikeinse president Trump en een deel van zijn aanhangers de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, die in november 2020 door de democratische Joe Biden zijn gewonnen. Zij spreken van een complot tegen Trump en dat de verkiezingen zijn gestolen. Trump zelf hitst zijn aanhangers op om de uitslag niet te accepteren. Die komen vervolgens uit het hele land protesteren als op 6 januari in het Amerikaanse Congres, dat zitting houdt in het Capitool in Washington, de verkiezingswinst van Biden wil bevestigen. Zij trekken op naar het Capitool en dringen het gebouw binnen. Waar ze vernielingen aanrichten, geweld plegen en plunderen. De aanwezige politici moeten zich schuilhouden en beveiligers lopen rond met getrokken pistolen. Trumpaanhangers weten de zaal van de Senaat binnen te dringen. De burgemeester van Washington D.C. roept de noodtoestand uit, waarna de Amerikaanse Nationale Garde wordt ingezet. Medewerkers van het Witte Huis en republikeinen proberen president Trump te bewegen de bestorming en het geweld te veroordelen, waarna de president met een verklaring aan zijn aanhangers komt waarin hij oproept het vredig te houden en naar huis te gaan.
2021: 1e vaccinatie in Nederland tegen corona
Sinds begin 2020 houdt de coronapandemie de wereld en dus ook Nederland in haar greep. Om daar een eind aan te maken, zijn vaccins ontwikkeld zodat mensen immuun worden voor het virus. Het 1e vaccin in Nederland wordt gezet bij de 39-jarige zorgmedewerker Sanna Elkadiri uit Eindhoven, op de GGD-priklocatie in Veghel. Ook ontvangt zij 3 weken later als 1e Nederlander de 2e prik. Om de werkzaamheid van 95 procent te halen is een 2e prik na enkele weken noodzakelijk. (Foto: ANP)
1412: de geboortedag van Jeanne d’Arc
Jeanne d’Arc (Domrémy, 6 januari 1412 – Rouen, 30 mei 1431), wordt tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk geboren als Jehanne d’Arc. Haar bijnaam luidt De Maagd van Orléans. Sinds Napoleon is ze een nationale heldin van Frankrijk. Gekleed als man en in een harnas geeft Jeanne leiding aan de Fransen om het Engelse beleg van Orléans te breken. Jeanne d’Arc wordt gevangen genomen en door de inquisitie tot de brandstapel veroordeeld. Op de oude markt in Rouen wordt dit vonnis voltrokken. In 1909 wordt Jeanne d’Arc zalig en in 1920 heilig verklaard door de Rooms-Katholieke kerk. (Foto: Shutterstock).
1920: de geboortedag van Hetty Blok
Hetty Blok (Arnhem, 1920) stond bekend als de zingende zuster Klivia uit de serie Ja Zuster, Nee Zuster. Wekelijks volgen duizenden Nederlanders de avonturen van Blok en haar patiënten in het rusthuis aan de Primulastraat. Even is ze in 2002 terug op het scherm, als vrouw op het bankje, in de remake van de oude serie. Blok begint haar lange loopbaan op de bühne in 1948. Haar televisiedebuut maakt ze in 1951 in de serie De Toverspiegel. Daarna volgt een lange carrière in het televisievak, met als hoogtepunt haar rol als hoofdzuster in Rusthuis Klivia. In 1998 speelt Blok haar laatste soloprogramma Ziezo met daarin liedjes van Annie M.G. Schmidt. Toch is ze niet geheel uit de publiciteit verdwenen. In 2010 is ze te zien in De Wereld Draait Door en tijdens het 85-jarig bestaan van de Vara. Tijdens deze viering zingt ze verschillende liedjes uit Ja Zuster, Nee Zuster. Hetty Blok overlijdt op 6 november 2012 in Amsterdam.
1927: de geboortedag van Herman Emmink
Herman Emmink (Amsterdam, 1927) staat voor altijd synoniem aan zijn wereldwijd bekende nummer Tulpen uit Amsterdam. Aanvankelijk begint hij als omroeper bij de VARA, waar hij al snel de bijnaam ‘de zingende omroeper’ krijgt. Emmink wordt in 1971 ook bekend als presentator van de spelshow Wie van de Drie, met als panelleden onder anderen Albert Mol, Martine Bijl, Kees Brusse, Sonja Barend en Lous Haasdijk. Herman Emmink overlijdt op 25 maart 2013.
1937: de geboortedag van Paolo Conte
Paolo Conte (Asti, Italië, 1937) is advocaat wanneer hij eind jaren 60 succes oogst met zijn melancholieke liedjes, uitgevoerd met karakteristiek krakende stem. Varend op het succes van zijn live optredens besluit Conte een soloalbum op te nemen en hangt hij zijn toga voorgoed aan de wilgen. In de 30 jaar die volgen bouwt hij een carrière op die hem wereldwijde faam bezorgt. Zijn nummers worden veelvuldig in films gebruikt, bijvoorbeeld Come di in Mickey Blue Eyes en Via con me in French Kiss. Paolo Conte treedt nog steeds op. (Foto: ANP).
1955: de geboortedag van Rowan Atkinson
Rowan Atkinson, de man met het rubberen gezicht, wordt begin jaren ’90 bekend als de stuntelige Mr. Bean. De rol is Atkinson als notoire stotteraar op het lijf geschreven, aangezien er in de serie niet tot nauwelijks wordt gesproken. De serie is immens populair en geeft in 1997 de aanzet tot een film over de avonturen van Atkinsons geesteskind. Zijn populariteit als komiek neemt alleen maar toe door sterk Britse komedieseries als The Thin Blue Line en het hilarische Blackadder.