Historie van 6 juli


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 6 juli hebben plaatsgevonden.

1942: Anne Frank duikt onder

De familie Frank duikt onder in een achterkamer van het kantoor van Otto Frank in Amsterdam. Op deze plek zal de familie tot 4 augustus 1944 doorbrengen, de dag waarop ze worden gearresteerd. (Foto: ANP)

1947: productie van de Kalasjnikov

De AK-47 (Kalasjnikov) wordt in productie genomen. Het is één van de meest gefabriceerde aanvalswapens aller tijden. Het is ontworpen door Michael Kalasjnikov. Hij ontwerpt het wapen als hij gewond in het ziekenhuis ligt. Kalasjnikov is neergeschoten door de Duitsers. Er zijn er meer dan 100 miljoen van geproduceerd.

1957: ontmoeting van Lennon en McCartney

John Lennon en Paul McCartney ontmoeten elkaar voor het eerst tijdens een optreden van Johns groep The Quarryman op het Woolton Parish kerkdiner in Liverpool.

1964: première van A Hard Day’s Night

De eerste Beatles-film, A Hard Day’s Night, gaat in Londen in première. De titel is afkomstig van een uitspraak van drummer Ringo Starr na een lange dag hard werken. Het zou om een verspreking van hem gaan. Hij beseft zich terwijl hij de eerste woorden uitspreekt, dat het al avond is: “It’s been a hard day’s….. night”.

2021: Misdaadverslaggever Peter R. de Vries wordt neergeschoten

Op 6 juli 2021 loopt Peter R. de Vries door de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam, nadat hij te gast is geweest in het RTL-programma RTL Boulevard. Dan klinken er 5 schoten en wordt De Vries van dichtbij geraakt, onder meer in zijn hoofd. Hij is zwaargewond. Al gauw worden 2 verdachten aangehouden, de 21-jarige Rotterdammer Delano. G, en de 35-jarige Pool Kamil E. De vries vecht voor zijn leven, maar verliest die strijd op 15 juli 2021. Hij is 64 jaar geworden.

1946: de geboortedag van Sylvester Stallone

Michael Enzio Sylvester Stallone, bijnaam Sly, wordt in 1946 geboren. Hij is een Italiaans-Amerikaanse acteur, scenarist en regisseur uit New York. Bij zijn geboorte raakt een gezichtszenuw bekneld, waardoor een gedeelte van Stallone’s gezicht verlamd raakt. Hieraan houdt hij een typerende spraakstijl aan over. Zijn eerste optreden als acteur is in een softpornofilm. Na een rol te hebben in Woody Allen’s Bananas speelt hij kleine rolletjes in films en televisieseries. In die tijd begint hij zich te richten op het schrijven van scenario’s.

1921: de geboortedag van Nancy Reagan

Nancy Reagan (New York, VS, 1921) was de weduwe van de voormalige president van de Verenigde Staten Ronald Reagan en was First Lady van 1981 t/m 1989. Nancy Reagan overlijdt op 6 maart 2016. Ze is 94 jaar geworden. (Foto: Shutterstock)

1925: de geboortedag van Bill Haley

Bill Haley (Highland park, Michigan, VS, 1925) was een Amerikaans rock-‘n-roller. Met zijn Comets neemt hij midden jaren 59 het nummer Rock Around The Clock op. Het is niet het eerste rock-‘n-rollnummer en ook niet de eerste hit voor Bill Haley. Het wordt echter wel een wereldhit en is meerdere malen gecoverd door verschillende grote artiesten. Rock Around The Clock zorgt voor een popularisering van de rock-‘n-roll, mede doordat het nummer meerdere keren wordt gespeeld in de populaire gelijknamige film uit die tijd. De optredens van Haley en zijn band zijn voor die tijd uiterst opwindend en er breken regelmatig vechtpartijen uit. Na de jaren 50 heeft Bill Hailey slechts bescheiden succes. Hij raakt aan de drank. Hij overlijdt in Texas op 9 januari 1981. (Foto: ANP)

1946: de geboortedag van George Bush

George Walker Bush wordt in 1946 in New Haven, Connecticut, VS, geboren. Deze Republikeinse politicus is de 43ste president van de VS. Zijn vader, George Bush, is de 41ste president van de Verenigde Staten. (Foto: Shutterstock)

1968: de geboortedag van Gordon

Gordon (Amsterdam, 1968) is een Nederlandse zanger, radio- en televisiepresentator. In 1991 scoort hij een nummer 1-hit met het liedje Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn. Gordon is tijdelijk 1 van de 3 Toppers. Zij treden jaarlijks op in de Amsterdam ArenA. In 2009 doen de Toppers mee met het Eurovisie songfestival in Moskou. Ze bereiken de finale echter niet. Als Gordon De Toppers verlaat, wordt zijn plaats overgenomen door Jeroen van der Boom. Gordon presenteert verschillende programma’s, zoals Joling En Gordon Over De Vloer. In 2010 zit hij in de jury van Holland’s Got Talent en in 2011 presenteert hij het programma Minute To Win It. Gordon richt in 2010 de zanggroep LA The Voices op. Hij stapt in 2013 uit de groep. Gordon kondigt in 2015 aan te stoppen met zingen. In 2016 en 2017 is hij te zien in It Takes 2. Hij gaat op 22 november 2017 trouwen, maar hij weet nog niet met wie. Een panel van deskundigen met onder anderen Gerard Joling zal zich buigen over wie de echtgenoot van Gordon gaat worden. Tevens zet hij zich in datzelfde jaar in met Gerard Joling voor het Nationaal Ouderenfonds.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE