Historie van 6 juni

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 6 juni hebben plaatsgevonden.

1844: De YMCA wordt opgericht

In Londen richt sir George Williams de Young Men’s Christian Association op. Het doel van de organisatie is het ontwikkelen van lichaam, geest en ziel op christelijke inslag. De YMCA is een wereldwijde beweging die projecten ontwikkelt en diensten levert gericht op de jeugd, waaronder lichaamsbeweging en het geven van lessen in allerlei vakken. Je kunt er ook overnachten. De YMCA is in Nederland beroemd geworden door de hit YMCA van The Village People.

1944: start van D-Day

Operation Overlord, beter bekend als D-Day, begint. Duizenden geallieerde troepen van voornamelijk Britse, Canadese en Amerikaanse afkomst bestormen de stranden van Normandië. Zij worden door ontelbare schepen aan wal gezet. Vele bombardementen op Duitse stellingen gaan vooraf aan de landing. Deze invasie is het begin van de geallieerde opmars naar Duitsland. Het is de grootste amfibische landing uit de geschiedenis.

1982: Israël valt Libanon aan

Israël valt Libanon binnen. Veel Palestijnen wonen in Libanon. Vanuit dit land worden regelmatig aanvallen op Israël uitgevoerd. Het gevolg is de bezetting van zuidelijk Libanon door Israël.

1956: de geboortedag van Björn Borg

Björn Borg is een voormalige Zweedse tennisser. Hij begint op jonge leeftijd met tennissen. Op 14-jarige leeftijd behaalt hij zijn eerste grote overwinningen. Hij wint dan de open Franse en Italiaanse kampioenschappen. Een jaar later mag hij mee doen in het Zweedse team. Hij wint met dit team de Daviscup. Op 15-jarige leeftijd wint hij voor het eerst een titel. Hij wint de juniorentitel op het gras van Wimbledon. Al snel groeit hij uit tot de beste tennisspeler ter wereld. Hij wint maar liefst 5 keer achter elkaar Wimbledon. Daarnaast wordt hij 6 keer de winnaar van Roland Garros. Daarnaast schrijft hij nog enkele andere toernooien op zijn naam.

1945: de geboortedag van Conny Vink

Conny Vink (Soestduinen, 1945) is een Nederlandse zangeres. Ze geniet vooral bekendheid in de jaren 60 en 70. Ze heeft hits met Bossa Nova Boy, Dansen Is Plezier Voor Twee en Maak Je Niet Dik (Dun Is De Mode). In 1968 doet Conny mee aan het Nationaal Songfestival. Ze is in de jaren 70 te zien met André van Duin en Frans van Dusschoten in de revue Blij Blijven. In 2003 wordt ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. (Foto: ANP)

1947: de geboortedag van Ada Kok

Ada Kok (Amsterdam, 1947) is een voormalig zwemster. Ada Kok behaalt in de jaren 60 meerdere wereldrecords op verschillende zwemonderdelen. In 1964 wint ze 4 maal zilver op de Olympische Spelen in Tokio. 4 jaar later wint ze goud op de 200 meter vlinderslag. (Foto: ANP)


Reacties

Geef een reactie