Historie van 6 maart


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 6 maart hebben plaatsgevonden.

1853: première van La Traviata

Eén van Verdi’s beroemdste opera’s, La Traviata, gaat op 6 maart 1853 in Venetië in première. Het werk is nog steeds enorm populair en behoort tot de meest opgevoerde opera’s aller tijden. Het verhaal is gebaseerd op het boek De Dame met de Camelia’s van Alexandre Dumas. Diens vader is de schrijver van wereldberoemde boeken als De drie Musketiers en De Graaf van Monte-Christo.

1899: patent op de aspirine

Het geneesmiddel aspirine wordt gepatenteerd. De werkzame stof salicylzuur wordt al in de tijd van Hippocrates gebruikt. Het wordt dan gewonnen uit wilgenbast en gebruikt als pijnstiller en koortsremmer. (Foto: ANP).

1987: ramp met de Herald of Free Enterprise

De veerboot de Herald of Free Enterprise zinkt in het Belgische Zeebrugge. Het schip kapseist onder meer omdat de boegdeur niet is afgesloten. De ramp kost aan 193 mensen het leven. (Foto: ANP).

2002: lijsttrekkersdebat na de gemeenteraadsverkiezingen

Pim Fortuyn boekt als voorman van Leefbaar Rotterdam een historische zege in de Maasstad tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Later die avond heeft Fortuyn met Ad Melkert (PvdA), Paul Rosenmöller (Groen-Links), Hans Dijkstal (VVD), Jan Peter Balkenende (CDA) en Thom de Graaf (D’66) een debat onder leiding van Paul Witteman. Het wordt een memorabel stukje televisie. Het debat is een opmaat naar de Tweede Kamerverkiezingen in mei 2002. Melkert en Dijkstal kunnen Fortuyn niet luchten of zien en doen er alles aan om hun minachting te tonen. De 2 weigeren Fortuyn als debatgenoot te erkennen en kijken de voorman van Leefbaar Rotterdam nauwelijks aan. Ze hebben niet door dat ze met hun gedrag duizenden kiezers en kijkers schofferen. Het betekent voor beide politici de politieke doodsteek. (Foto: ANP).

1475: de geboortedag van Michelangelo Buonarotti

Michelangelo Buonarotti (Caprese, 1475 – Rome, 18 februari 1564), is het meest bekend onder zijn voornaam. Hij is één van de beroemdste kunstenaars aller tijden. Zijn kunstwerken brengen hem tijdens zijn leven al zoveel roem, dat men hem wel Il Divino Michelangelo, de goddelijke Michelangelo noemt. Zijn werk wordt als groots en uitzonderlijk betiteld en geldt als het hoogtepunt van de Renaissancekunst. In het strenge Vaticaan (bijvoorbeeld zijn plafondschildering in sixtijnse kapel) zijn vele van zijn werken controversieel, ze zouden soms te expliciet zijn.

1940: de geboortedag van Gerard Cox

Gerard Cox (Rotterdam) begint zijn loopbaan als onderwijzer. Hij wordt afgewezen voor de toneelschool, maar speelt wel een kleine rol in het toneelstuk Blijde Verwachtingen. In 1966 sluit Cox zich aan bij Lurelei, waar hij met Eric Herfst, Jasperina de Jong, Rogier van Otterloo en Marjan Berk speelt. Later dat jaar gaat Cox samenwerken met Frans Halsema, in de NV SPOT. De samenwerking met Frans Halsema gaat verder en mondt in 1973 uit in het programma Wat je zegt ben je zelf. Legendarisch uit deze voorstelling zijn de persiflages op het radiospel Geen Ja, Geen Nee en Raden Maar.

1944: de geboortedag van Kiri Te Kanawa

Dame Kiri Te Kanawa (Gisborne, Nieuw-Zeeland, 1944) is een internationaal bekende Nieuw Zeelandse operaster. Op de bruiloft van Prins Charles en Lady Diana Spencer kijken over de hele wereld 600 miljoen mensen naar haar als ze Händels Let The Bright Seraphim zingt. In 2010 trekt ze zich terug uit de operawereld. Ze neemt in Keulen afscheid met Der Rosenkavalier. Toch geeft ze zo nu en dan nog wel eens een recital. (Foto: ANP).

1947: de geboortedag van Kiki Dee

Kiki Dee (Bradford, Groot-Brittannië, 1947) wordt bekend als eerste Britse zangeres die bij Motown Records onder contract komt. Ze neemt met Elton John het duet Don’t Go Breaking My Heart op, hetgeen een enorme internationale hit wordt. Tevens is ze bekend van het nummer I Got The Music In Me. (Foto: ANP).

1951: de geboortedag van Gerrie Knetemann

Gerrie Knetemann (Amsterdam, 1951) was een Nederlands wielrenner. Zijn bijnaam luidt De Kneet. Hij is van oorsprong stratenmaker. Hij wordt in 1978 wereldkampioen wielrennen op de weg. Hij verslaat in de sprint de Italiaan Francesco Moser. ‘De Kneet’ huilt tranen van geluk. Hij is meerdere malen drager van de gele trui en wint in totaal 10  étappes in de Ronde van Frankrijk. In 1983 klapt hij op een stilstaande auto en raakt hij zwaargewond. Er wordt gevreesd voor zijn leven. Hij overleeft echter en wint zelfs in 1985 voor de tweede keer in zijn carrière de Amstel Gold Race. Wederom huilt ‘De Kneet’ tranen van geluk. Hij beëindigt zijn carrière in 1989. Gerrie ‘De Kneet’ Knetemann gaat, naast groot wielrenner, de geschiedenis in als bedenker van vele wielertermen die hij in zijn dagelijkse column op Radio Tour de France, ‘De Kneetstory’ genaamd, op de radio wereldkundig maakt (‘Opgebaard over de meet komen, nadat je je het snot voor de ogen hebt gereden’). Gerrie Knetemann overlijdt in Bergen aan een longembolie op 2 november 2004 na een mountainbiketocht. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE