Historie van 6 mei


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 6 mei hebben plaatsgevonden.

1840: Penny Black is de eerste zelfplakkende postzegel

De eerste zelfplakkende postzegels ter wereld verschijnen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. De postzegel wordt ‘Penny Black’ genoemd. Voordien is de ontvanger degene die voor de verzending van post moet betalen. De postbode blijft dan ook vaak met de post zitten. De Engelsman Rowland Hill is de bedenker van het systeem om niet de ontvanger, maar de verzender van post te laten betalen. De Schot James Chalmers is de bedenker van de zelfplakkende postzegel en introduceert hiermee het systeem van uniforme posttarieven.

1889: opening van de Eiffeltoren

De Eiffeltoren wordt officieel geopend. Het is het meest opmerkelijke gebouw van Parijs en één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk. De toren staat wereldwijd symbool voor Parijs en wordt door velen gezien als één van de niet-klassieke wereldwonderen. De toren is gebouwd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling en zou de toegangspoort van de tentoonstelling worden. De opening van de toren in 1889 is geen toevallige keuze. Het is in dat jaar namelijk de 100ste verjaardag van de Franse Revolutie.  (Foto: ANP)

1937: Hindenburgramp

De ramp met de Duitse zeppelin Hindenburg vindt plaats. In New Jersey (VS) wil het luchtschip aanleggen als er iets grondig fout gaat. De Hindenburg brandt binnen één minuut helemaal uit. Van de ramp zijn later beroemd geworden beelden gemaakt. Er komen 36 mensen om het leven.  (Foto: ANP)

1970: Feyenoord wint de Europacup I

Feyenoord wint als eerste Nederlandse club de Europacup I. In San Siro in Milaan wordt het Schotse Celtic na verlenging met 2-1 verslagen. Voor de Rotterdammers scoren Rinus Israël en Ove Kindvall. Herman Kuiphof spreekt de legendarische woorden: “Milaan is een beetje van Feyenoord, San Siro is helemaal van ons.”  (Foto: ANP)

2002: moord op Pim Fortuyn

Politicus Pim Fortuyn wordt doodgechoten op het Mediapark in Hilversum. Kort daarvoor geeft Fortuyn een interview aan Filemon Wesselink bij Radio 3FM. Als hij het gebouw uitloopt, schiet Volkert van der G. meerdere kogels op Fortuyn. 2 kogels raken zijn hoofd, nog 2 zijn rug en een ander zijn hals. Hulpverleners proberen nog te reanimeren, maar tevergeefs. Fortuyn overlijdt ter plekke. Kort na de aanslag wordt Volkert van der G. gearresteerd door de politie. Later bekent hij de moord. Hij ziet Pim Fortuyn als een bedreiging voor de Nederlandse samenleving. Van der G. ziet geen andere mogelijkheid dan Pim Fortuyn te vermoorden. In 2003 wordt Volkert van der G. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar. Inmiddels is hij weer op vrije voeten.

1856: de geboortedag van Sigmund Freud

Sigmund Freud (Freiburg, Moravië, 1856 – Londen, Groot-Brittannië, 1939) was een neuroloog uit Oostenrijk-Hongarije. Hij geldt als de grondlegger van de psychoanalyse. Deze theorie is nog steeds omstreden. Freud doet ook onderzoek naar de drug cocaïne en is een frequent gebruiker van de stof. Tevens schrijft hij de drug voor aan zijn familie. Feud is van Joods afkomst en moet aan het eind van zijn leven, met de opkomst van het nazisme, emigreren naar Groot-Brittannië. Sigmund Freud overlijdt in Londen op 23 september 1939.  (Foto: ANP)

1859: de geboortedag van Willem Kloos

Willem Kloos (Amsterdam, 1859 – Den Haag, 1938) is een van de belangrijkste Nederlandse dichters. Hij beschrijft poëzie als “de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie”. In één van zijn beroemdste sonnetten dicht hij: “Ik ween om bloemen in de knop gebroken en vóór den ochtend van haar bloei vergaan, ik ween om liefde die niet is ontloken, en om mijn harte dat niet werd verstaan.”

1952: de geboortedag van Gerrit Zalm

Gerrit Zalm is geboren in 1952. Hij is zoon van een Enkhuizer kolenboer. Hij studeert na de afronding van zijn HBS algemene economie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. In deze tijd is hij actief lid van de PVDA en afdelingsvoorzitter in Enkhuizen. In 1984 stapt hij over naar de VVD. Van 1994 tot 2002 is hij namens deze partij minister van Financiën in het eerste en tweede kabinet-Kok. Na de desastreuze verkiezingen wordt Zalm fractievoorzitter in de Tweede Kamer en politiek leider van de VVD. Op 27 mei 2003 wordt hij opnieuw benoemd tot minister van Financiën en tevens tot viceminister-president in het tweede kabinet Balkenende. Sinds 2005 is hij de langstzittende Minister van Financiën in de Nederlandse geschiedenis.

1953: de geboortedag van Tony Blair

Tony Blair (Edinburgh, Groot-Brittannië, 1953) is premier geweest van Groot-Brittannië van 1997 tot 2007. Hij is de enige Labour-premier die 3 keer de verkiezingen wint. Blair is één van de voorstanders van de oorlog tegen Irak. Ondanks het feit dat er geen massavernietigingswapens worden gevonden, blijft hij er in 2009 er van overtuigd dat de oorlog gerechtvaardigd was. In 2010 wordt beslist of Blair zal worden vervolgd wegens het plegen van oorlogsmisdaden. Tony Blair is na zijn aftreden speciaal gezant geworden van onder meer de Europese Unie en de Verenigde Naties. Ook heeft hij bedrijven opgericht die zich bezig houden van het geven van advies aan bedrijven en regeringen. Hij is één van de best betaalde sprekers ter wereld.  (Foto: ANP)

1953: de geboortedag van Ernst Daniël Smid

Ernst Daniël Smid (Enschede, 1953) vertolkt sinds 1978 diverse operarollen als Mefisto in Faust, Germont in La Traviata en Figaro in Le nozze di Figaro. Hij werkt in deze jaren bij De Hoofdstadoperette, De Reisopera en de Nederlandse opera. Hij presenteert vanaf 2001 het muziekprogramma Muziek Aan Tafel en natuurlijk Una Voce Particolare. Sinds 2008 vormt Ernst Daniël Smid samen met Henk Poort en Marco Bakker De Drie Baritons. In datzelfde jaar wordt hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 2021 maakt hij bekend dat hij de ziekte MSA heeft, een ziekte die lijkt op Parkinson. (Foto: ANP)

1961: de geboortedag van George Clooney

George Clooney (Lexington, Kentucky, VS) is een Amerikaans acteur. Zijn tante is de zangeres en actrice Rosemary Clooney. Na jaren van geploeter in b-films en nooit uitgebrachte films, komt zijn doorbraak als Dr. Ross in E.R. Daarna speelt hij in bekende films als From Dusk Till Dawn, O Brother, Where Art Thou? en Oceans Eleven. In 2006 wint hij een Oscar voor zijn rol in de film Syriana. Tevens wint hij een Oscar als producent voor de beste film getiteld Argo.  (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE