Historie van 6 november


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 6 november hebben plaatsgevonden.

1919: de 1e radio-uitzending voor het publiek

Vandaag is de 1e radio-uitzending voor een algemeen publiek in Nederland. Deze wordt verzorgd door radiopionier ir. Hanso Schotanus à Steringa Idzerda in Den Haag. Op 5 november 1919 plaatst Idzerda een advertentie in de Nieuwe Rotterdamse Courant waarin hij zijn ‘Radio Soirée-Musicale’ aankondigt. Op 6 november 1919 volgt de 1e uitzending, waarin onder andere de grenadiersmars Turf in je Ransel en Een meisje dat men nooit vergeet te beluisteren is. Idzerda Legt daarmee de basis voor de Nederlandse omroepen en kan worden gezien als de pionier van de Nederlandse radio.

1928: uitvinding van het elektrische scheerapparaat

Luitenant-kolonel Jacob Schick ontwerpt het elektrische scheerapparaat. Als Amerikaanse legerofficier ergert hij zich eraan dat hij zijn scheermes niet kan gebruiken als er geen zeep of warm water is. Wanneer hij dan in 1928 met pensioen gaat, doet hij hier iets aan. In 1931 is het scheerapparaat voor het eerst in Amerika te koop voor 25 dollar.

1956: Nederland neemt niet deel aan de Spelen

Nederland besluit om zich terug te trekken van de Olympische Spelen in het Australische Melbourne. Dit wordt besloten uit protest tegen de invloed van de Sovjet-troepen in Hongarije. De hervormingsgezinde premier van Hongarije, Imre Nagy, moet vluchten. Later wordt hij gevangen genomen en geëxecuteerd. Veel Hongaren vluchten naar het Westen.

2012: Obama voor tweede keer verkozen tot president

Voor de tweede maal verkiezen de Amerikanen Barack Obama tot hun president. Deze keer verslaat hij de Republikein Mitt Romney.

1946: de geboortedag van Sally Field

Op 6 november 1946 wordt Sally Margaret Field geboren in Californië in de Verenigde Staten. Haar ouders scheiden wanneer Sally vijf jaar oud is. Haar moeder, actrice Margaret Field, hertrouwt met voormalig stuntman en western-acteur Jock Mahoney.  Halverwege de jaren 60 begint Sally Field in de televisieserie Gidget als een jongens verslindend surfmeisje. In 1967 doet ze vervolgens auditie voor de rol van Elaine Robinson in The Graduate. Helaas moet zij deze rol afstaan aan Katharine Ross. Hierna wordt Sally de ster in The Flying Nun en The Girl With Something Extra.

1947: de geboortedag van Glenn Frey

Glenn Frey (Detroit, Michigan, VS, 1947) was een Amerikaanse muzikant, die geboren is in Detroit. Zijn eerste professionele opname-ervaring bestaat uit het spelen op een akoestische gitaar. Dit doet hij in het nummer Ramblin’ Gamblin’ Man in 1968. In 1971 richt hij met Don Henley de band The Eagles op. Hij is hier verantwoordelijk voor gitaar, piano en zang. Hij is één van de schrijvers van het wereldberoemde Hotel Californië. Tevens schrijft Glenn Frey samen met Jackson Browne Take It Easy, de eerste single van The Eagles. Hij is ook de zanger van het nummer. Na het uiteenvallen van deze band in 1980 gaat hij solo verder. In Nederland scoort hij een hit met The Heat Is On uit de film Beverly Hills Cop. In 1994 komen The Eagles weer samen. Toch maakt hij nog soloplaten, getuige de plaat After Hours uit 2012. De plaat bestaat louter uit covers. Glenn Frey overlijdt op 18 januari 2016 in New York. Hij is 67 jaar geworden.

1949: de geboortedag van Govert van Brakel

Govert van Brakel (Scheveningen, 1948) is een presentator bij MAX. Govert is bekend geworden als presentator/journalist van het radioprogramma Het Radio 1 Journaal. Tevens kennen we hem als presentator van het sportprogramma Langs de Lijn. In november 2009 gaat Govert met pensioen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Daarom presenteert hij iedere zondag voor MAX De Perstribune op Radio 1. Govert ontvangt in De Perstribune spraakmakende gasten uit de sport en de actualiteit. Af en toe is hij te horen in het NCRV-programma Plein 5. Op 26 augustus 2018 stopt Govert van Brakel als presentator en dus ook met De Perstribune. Hij heeft 42 jaar bij de radio gewerkt.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE