Historie van 6 oktober


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 6 oktober hebben plaatsgevonden.

1927: première van de 1e geluidsfilm

Eén van de 1e films met geluid gaat in première. Het is The Jazz Singer. In de 1e geluidsfilm wordt natuurlijk gezongen.

1940: Ariërverklaring: Begin Jodenvervolging in Nederland

Alle ambtenaren moeten een zogenaamde Ariërverklaring tekenen. Daarmee verklaren zij niet-Joods te zijn. Joden en mensen met Joodse (voor)ouders, worden ontslagen. Wie de verklaring weigert te ondertekenen, wordt sowieso ontslagen. Het markeert het begin van de Jodenvervolging in Nederland. Het is echter niet de eerste anti-Joodse maatregel: naar aanleiding van de protesten op Anjerdag op 29 juni 1940 verwijderen de Duitsers alle Joden uit de Luchtbeschermingsdienst.

1955: presentatie van de Snoek

Op de autosalon in Parijs presenteert Citroën de DS, oftewel de Snoek. Mensen die de auto voor het eerst zien, kijken hun ogen uit; de auto heeft een opvallend gezicht en eigenlijk is de hele wagen een schitterend ontwerp. Als men de letters DS op zijn Frans uitspreekt, dus als ‘déesse‘, betekent het vertaald ‘godin‘. Door de hydropneumatische vering hangt de Snoek vlak boven de grond. Pas als de chauffeur hem start, komt de DS omhoog. Als je rijdt, geeft deze vering je het gevoel dat je zweeft. Een nadeel is dat de auto in de bocht overhelt. In de loop der jaren kent het model vele uitvoeringen. President De Gaulle heeft zijn leven aan de DS te danken. Op 22 augustus 1962 probeert de extreem-rechtse organisatie OAS, die vecht voor een Algerije dat onder Frans bewind blijft, het Franse staatshoofd van het leven te beroven. Talloze kogels doorzeven de auto, maar met zelfs 2 lekke banden blijft de DS bestuurbaar en weet de chauffeur met de president te ontkomen. De DS kent wereldwijd veel liefhebbers en wordt door veel mensen gezien als de mooiste auto ooit gemaakt. In 1975 valt het doek voor de Snoek.

1981: aanslag op president Sadat

De Egyptische president Anwar Sadat komt om het leven bij een door militairen geplande aanslag. Sadat gaat de geschiedenis in als een president die in het Midden-Oosten vrede nastreeft.

1981: vliegramp bij Moerdijk

Bij Moerdijk vindt een vliegtuigongeluk plaats. Een Fokker F28 is onderweg van Rotterdam naar Eindhoven en komt terecht in een hevig plaatselijk onweer. 17 inzittenden komen om het leven.

1995: de 1e tv-uitzending van Baantjer

De televisieserie Baantjer gaat van start. De Cock En De Moord Op Het Bureau is de 1e episode in een lange reeks, gebaseerd op de boeken van Appie Baantjer. De hoofdrollen worden gespeeld door Piet Römer en Victor Reiniers. In 2006 zendt RTL de laatste Baantjer uit.

2002: prins Claus overlijdt

Prins Claus overlijdt. Als sinds 1982 kampt hij met gezondheidsproblemen. Als de prins, een Duitser, trouwt met prinses Beatrix is het land te klein. Later groeit prins Claus uit tot één van de meest populaire leden van het Koninklijk Huis.

1943: de geboortedag van Cees Veerman

Op 6 oktober 1943 wordt in Volendam Cees Veerman geboren. Samen met Piet Veerman, Jaap Schilder, Arnold Muhren en Theo Klouwer speelt hij in de succesvolle band The Cats. Hij was zanger, liedjesschrijver en gitarist van de beroemde Volendamse groep. De band is vooral populair in Nederland en Duitsland. In het begin heet de groep The Blue Cats. The Cats behalen de grootste successen in de periode 1968 tot 1972. De band wordt door Joost den Draaijer bestempeld als uitvinders van de palingsound. Tot hun hits behoren Lea, Be My Day, Why en One Way Wind. Op 23 maart 2006 worden The Cats benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Samen met zijn collega-bandleden krijgt Cees Veerman de onderscheiding uit handen van de burgemeester van Volendam. Tevens is de band bijeen voor een eenmalige reünie. Zij presenteren een nieuwe cd en dvd met daarop 2 nieuwe nummers. Cees Veerman overlijdt op 15 maart 2014.

1947: de geboortedag van Han Peekel

Han Peekel (Rotterdam, 1947) was een Nederlandse televisieproducent, presentator van radio- en tv-programma’s, schrijver en spreker. Hij begint als radiopresentator bij Radio Veronica. In Nederland wordt hij bekend door zijn werkzaamheden voor de televisie. Peekel produceert meer dan 4.000 programma’s. Landelijk wordt hij bekend door de jarenlange presentatie van Wordt Vervolgd, een programma over strips en tekenfilms. Tevens is hij auteur van boeken over Lou Bandy en Wim Sonneveld. Vanaf 2009 heeft Peekel het programma TV Monument van Omroep MAX gepresenteerd. Waarbij in elke aflevering een bekende Nederlander of televisieprogramma centraal staat. Han Peekel overlijdt op 13 december 2022. Hij is 75 jaar geworden.

1949: de geboortedag van Bobby Farrell

Bobby Farrell (Aruba, 1949) was dj en de danser van de discogroep Boney M. De band maakt in de jaren 70 furore met hits als The Rivers of Babylon, Daddy Cool, Ma Baker en Sunny. Boney M is bedacht door de Duitse muziekproducent Frank Farian. Al in de jaren 70 is er twijfel of de leden van de band de liedjes zelf inzingen. In 2003 bekent Farian dat niet Bobby maar hij op 2 na alle nummers had ingezongen. In 2005 zien we Bobby terug in een reclame waarin hij met Boney M optreedt in een bejaardentehuis. Bobby Farell overlijdt op 30 december 2010 aan hartfalen in het Russische Sint-Petersburg. (Foto: ANP).

1960: de geboortedag van Hans Kesting

Hans Kesting (Rotterdam, 1960) is een Nederlandse acteur. Hij speelt veel grote bijrollen in diverse films, zoals Karakter, Kees De Jongen, Minoes en Nachtrit. Tevens speelt hij in vele televisieseries als Baantjer en Intensive Care. Tevens is Hans Kesting bekend van Het Klokhuis, waar hij talloze rollen speelt. Hij is werkzaam bij Toneelgroep Amsterdam en is hij de voice-over van veel televisiereclames.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE