In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 6 september hebben plaatsgevonden.
1898: inhuldiging van koningin Wilhelmina
Prinses Wilhelmina wordt ingehuldigd als koningin.
1948: troonsbestijging van koningin Juliana
Wilhelmina besluit in 1948 afstand te doen van de troon. Dit doet zij vanwege haar gezondheid en omdat zij teleurgesteld is over de politieke ontwikkelingen in Nederland na de oorlog. Op 6 september van dat jaar draagt koningin Wilhelmina de troon over aan prinses Juliana. Deze inhuldiging vindt plaats in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Heel het land werkt op volle kracht aan de voorbereidingen voor een dubbel feest van nationale betekenis. Het vormt het hoogtepunt van een weeklang feestelijkheden in Nederland ter gelegenheid van het 50-jarige regeringsjubileum en de troonsafstand van koningin Wilhelmina enkele dagen eerder. Op haar 71ste verjaardag doet koningin Juliana afstand van de troon. Dit gebeurt op 30 april 1980 als prinses Beatrix tot koningin wordt gekroond.
1964: wielrenner Janssen wordt wereldkampioen
Jan Janssen wordt wereldkampioen wielrennen in Frankrijk.
1926: de geboortedag van prins Claus
Prins Claus der Nederlanden (Hitzacker, Duitsland, 1926) was de echtgenoot van koningin Beatrix. Als hij in 1966 met (toen nog) prinses Beatrix trouwt, breken rellen uit in Amsterdam. Veel Nederlanders hebben moeite met een Duitser in het Koningshuis terwijl de oorlog net 20 jaar is afgelopen. De jaren daarop groeit de prins uit tot één van de meest populaire leden van het Koninklijk Huis. In de jaren 80 raakt de prins depressief en wordt hij voor zijn depressies geholpen. In de jaren 90 knipt hij uit protest tegen de stropdas in het openbaar zijn das af. Prins Claus overlijdt op 6 oktober 2002 in Amsterdam.
1941: de geboortedag van Willibrord Frequin
Willibrord Frequin (Arnhem, 1941) was een Nederlandse televisiepresentator en journalist. KRO’s Brandpunt is het beginpunt van de journalistieke loopbaan van Frequin. In 1989 wordt hij ontslagen, omdat hij een reportage over de handel in mensenhoofden in scène heeft gezet. Ook fingeert hij een reportage over een xtc-laboratorium. Vervolgens komt hij in de jaren 90 terecht bij RTL 4 en vervolgens bij SBS6. De laatste jaren van zijn leven lijdt hij aan de ziekte van Parkinson. Ook heeft hij last van hartfalen. Willibrord Frequin overlijdt op 26 mei 2022 in zijn slaap op 80-jarige leeftijd.
1946: de geboortedag van Bennie Jolink
Bennie Jolink wordt in 1946 geboren in Hummelo. Hij besluit na de middelbare school naar Amsterdam te trekken om daar een studie te gaan volgen aan de kunstacademie. Op Hemelvaartsdag 1975 geeft hij zijn eerste optreden in het openluchttheater in Lochem tijdens het popfestival. Hij is één van de grote gangmakers van de band Normaal. Hierdoor wordt hij ook wel eens de grondlegger van de dialectpop genoemd. In het prille begin zingt Normaal in het Engels, maar op een gegeven moment besluit Jolink in het Achterhoeks te gaan zingen. Hierna is hij er nooit meer van afgestapt, omdat dit erg aanslaat bij het grote publiek. Normaal ziet dus op Hemelvaartsdag 1975 voor het eerst het daglicht. In 1976 nemen ze hun eerste single op met als producer Peter Koelewijn. Het nummer heet Hels As ’n Jagdhond. In 1977 weet Normaal landelijk de aandacht op zich te vestigen met het nummer en de videoclip van Oerend Hard. Dit is de eerste grote hit voor deze groep. De band bestaat nog steeds.
1952: de geboortedag van Yvonne Keeley
Yvonne Keeley (Rotterdam, 1952) is een Nederlandse zangeres. Zij is de jongere zus van Patricia Paay. In 1974 krijgt ze de kans om een plaat op te nemen, maar om verwarring te voorkomen met haar zus, besluit de platenmaatschappij om een pseudoniem te verzinnen. Ze scoort in 1977 een nummer 1-hit met If I Had Words, een duet met Scott Fitzgerald. Van 1997 tot 1999 presenteert de een radioprogramma op Radio Rijnmond.
1963: de geboortedag van Geert Wilders
Geert Wilders (Venlo, 1963) is een Nederlandse politicus. Sinds 1989 maakt hij deel uit van de VVD. In 1998 wordt hij Tweede Kamerlid voor de VVD. Hij voert binnen de VVD een meer rechtse koers, wat wrijving veroorzaakt tussen hem en de partij. Hij gaat verder als eenmansfractie onder de naam Groep Wilders. Onder de naam Partij Voor de Vrijheid haalt hij bij de landelijke verkiezingen van 2006 9 zetels. Bij de verkiezingen in 2010 behaalt de partij 24 zetels in de Tweede Kamer. Tussen 2010 en 2012 geeft de PVV gedoogsteun aan het minderheidskabinet van VVD en CDA. Wilders wordt in 2010 en 2011 beschuldigd van haatzaaien, islamofobie en discriminatie. Hij moet zich voor de rechter verantwoorden. Hij wordt in juni 2011 vrijgesproken. Eind 2016 veroordeelt een rechtbank Wilders voor groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie vanwege zijn “Minder Marokkanen”-uitspraak. De rechtbank spreekt hem vrij voor het aanzetten tot haat en legt hem geen straf op. In september 2020 wordt Wilders in hoger beroep schuldig bevonden aan het beledigen van Marokkanen als groep, maar hij is niet schuldig aan het aanzetten tot haat of discriminatie. Het hof legt hem geen straf op.