Historie van 7 april


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 7 april hebben plaatsgevonden.

1906: uitbarsting van Vesuvius

De vulkaan Vesuvius barst uit en verwoest een groot gedeelte van de stad Napels. Volgens vulkanologen kan er weer een grote uitbarsting komen. De bekendste uitbarsting van de vulkaan, is in 79 na Christus. Tijdens deze uitbarsting wordt de stad Pompeii – en buurstad Stabiae – in zijn geheel door lavastromen bedolven.

1948: WHO opent de deuren

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO gaat van start. Op deze dag vraagt de World Health Organization aandacht voor ziekte en gezondheid. (Foto: ANP).

1970: John Wayne wint een Oscar

John Wayne ontvangt zijn enige Oscar. Hij krijgt de prijs voor zijn rol in de film True Grit. (Foto: ANP).

1989: Komsomolets vergaat

De Komsomolets, de modernste Sovjet-onderzeeër van die tijd, zinkt. Na 39 dagen op zee te zijn geweest, breekt er brand uit. Ongeveer 40 bemanningsleden verliezen het leven. De onderzeeër is tot op heden niet gelicht en bevindt zich voor de kust van Noorwegen op de bodem van de Barentszzee. (Foto: ANP).

1920: de geboortedag van Pandit Ravi Shankar

Pandit Ravi Shankar (Benares, India, 1920 – San Diego, VS, 2012) was een legendarische en virtuoze Indiaas sitarspeler en componist. Hij begint zijn carrière als traditioneel danser. In 7 jaar leert hij sitar spelen. In de jaren 50 en 60 brengt hij traditionele Indiase muziek naar het westen. Zo werkt hij samen met maestro-violist Yehudi Menuhin. Hij speelt op de festivals Monterey en Woodstock en leert een nieuwsgierige generatie kennismaken met de mystieke Indiase klanken. Shankar ontmoet in 1965 George Harrison en beïnvloedt The Beatles etherisch en spiritueel. Hij leert Harrison sitar spelen en een innige vriendschap is het gevolg. Het door Harrison geschreven Within You, Without You van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band is geïnspireerd op de muziek van Shankar. In 1971 organiseert hij samen met Harrison het beroemde benefietconcert voor vluchtelingen uit Bangladesh waar een bloedige oorlog woedt om onafhankelijkheid van Pakistan. Tevens schrijft hij vele muziekstukken en muziek voor films. Zo schrijft hij de muziek voor de film Ghandi. Hij wordt een cultfiguur in de popmuziek tegen wil en dank en bekritiseert The Beatles dat zij hem hebben geïntroduceerd bij hippies die de hele tijd stoned zijn. Shankar moet namelijk niets weten van drugs. Ravi Shankar is de vader van zangeres, pianiste, componiste en actrice Norah Jones en van sitarspeler Anoushka Shankar. Ravi Shankar overlijdt op 11 december 2012 in San Diego, VS. (Foto: ANP).

1939: de geboortedag van Francis Ford Coppola

Francis Ford Coppola wordt in 1939 in Detroit geboren. Hij groeit op in New York en studeert theaterwetenschappen aan Hofstra University. Vervolgens vervolgt hij zijn opleiding aan UCLA in Los Angeles. Hier maakt hij zijn eerste film Tonight For Sure! in 1961. Vanaf het begin van de jaren 60 werkt Francis Ford Coppola als producent en na verloop van tijd ook als regisseur en scenarioschrijver. Samen met George Lucas richt hij aan het einde van de jaren 60 een productiemaatschappij op.

1941: de geboortedag van Gorden Kaye

Gorden Kaye (Huddersfield, Groot-Brittannië, 1941 – Knaresborough, Groot-Brittannië, 2017) was een Brits acteur. Hij speelt rollen in Coronation Street, O Moeder Wat Is Het Heet en Wordt U al Geholpen?. Wereldberoemd wordt hij echter als verzetsheld en rokkenjager René Artois in de comedy ‘Allo ‘Allo!. Kaye wint meerdere prijzen als de barman van Café René in het Franse Nouvion. In 2007 kruipt hij in een speciale tv-uitzending wederom in de huid van René Artois als eenmalig eerbetoon aan de serie. (Foto: ANP).

1945: de geboortedag van Hans van Hemert

Hans van Hemert (Voorburg, 1945) is een Nederlandse componist. Hij is de zoon van televisieregisseur Willy van Hemert en danseres Miep Kronenburg. Zijn ambitie om acteur te worden, wordt teniet gedaan door de afwijzing door de toneelschool. Begin jaren 60 is hij als zanger actief in de Hilversumse band The Caps en in 1967 maakt hij met Peter Koelewijn het nummer You and me. Hij maakt nummers voor Sandra en Andres en schrijft voor Mouth and McNeal. Begin jaren 70 brengt hij een aantal solosingles uit. In opdracht van het Wereld Natuur Fonds schrijft hij het nummer The Elephant Song, bedoeld voor Frank Sinatra. Uiteindelijk wordt het nummer vertolkt door Kamahl. (Foto: ANP).

1949: de geboortedag van Patricia Paay

Patricia Paay (Rotterdam, 1949) is een Nederlandse zangeres. In haar jeugd volgt ze al piano- en balletlessen. In 1965 maakt ze haar debuut als zangeres in een nachtclub in het jazzorkest van haar vader onder de naam The Evergreens. Samen met Anita Meyer en haar zus Yvonne Keeley vormt ze haar eigen backinggroep. Aan het einde van de jaren 60 brengt ze enkele Nederlandstalige nummers uit, waarvan de single Je Bent Niet Hip een grote hit wordt. In de jaren 70 scoort ze een grote hit met het nummer Who’s That Lady With My Man. In de jaren 80 krijgt Patricia succes met The Star Sisters, afgekeken van The Andrew Sisters. In 1984 poseert ze voor het eerst in de Playboy, hetgeen ze herhaalt in 2009. Sinds 1987 heeft ze een relatie met de 15 jaar jongere Adam Curry. Ze heeft succes met de realityshow The Adams Family. In 2009 wordt bekend dat Adam een relatie heeft met Mickey Hoogendijk en dat Patricia en Adam uit elkaar gaan. Vanaf juli 2010 is Patricia wederom te zien in Holland’s Got Talent en in 2011 met Patty Brard en Tatjana Šimić in Diva’s Draaien Door. Sterren Dansen Op Het IJs heet het programma waarin Patricia Paay in 2013 is te zien. Tevens komt in dat jaar haar biografie uit getiteld La Paay. Het is geschreven door Bert van der Veer. In februari 2017 wordt een seksvideo van Patricia Paay op het internet geplaatst. Dit is tegen haar wil gebeurd om haar te chanteren. De zangeres zegt uit schaamte niet meer naar buiten te willen en doet aangifte bij de politie. (Foto: ANP).

1956: de geboortedag van Kees Prins

Kees Prins (Heemstede, 1956) is een Nederlandse acteur. In 2000 krijgt hij een Gouden Kalf voor beste acteur voor zijn vertolking van Johnny Jordaan in de dramaserie Bij Ons In De Jordaan. Verder speelt hij onder andere in De lift, Theo en Thea en de Ontmaskering van het Tenenkaasimperium, Filmpje en in 2006 in De Uitverkorene en Ober. Natuurlijk kent iedereen hem als één van het trio Jiskefet. In 2012 bewerkt Prins Het Diner, een boek van Jiskefet-collega Herman Koch, tot een toneelstuk. Tevens is Prins regisseur van het stuk. Vanaf 2013 is Prins te zien in de serie Overspel. Samen met Roel Bloemen schrijft hij in 2018 het toneelstuk Een man, een man waarin hij en onder andere Pierre Bokma te zien zijn. In 2022 is hij samen met Paul de Munnik en JP den Tex te zien in de theaters met De Vertalingen. Ze brengen 20 vertaalde liedjes uit de jaren 60 en 70 ten gehore, van onder anderen Bob Dylan, Joni Mitchell, Lou Reed, Tom Waits, Robbie Robertson en Neil Young. (Foto: ANP).

1959: de geboortedag van Billie Holiday

Billie Holiday (Philadelphia, VS, 1915 – New York, 17 juli 1959), bijgenaamd Lady Day, was één van de meest invloedrijke Amerikaanse jazzzangeressen. Ze is helaas maar 44 jaar geworden. Wel laat zij een enorm oeuvre achter. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE