Historie van 7 augustus

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 7 augustus hebben plaatsgevonden.

1944: de 1e programmeerbare rekenmachine

IBM is klaar met het ontwikkelen van de 1e programmeerbare rekenmachine, de Harvard Mark 1.

1959: lancering van de Explorer-6

De satelliet Explorer-6  wordt gelanceerd. De satelliet brengt ons de 1e beelden van wolken.

1980: Den Haag krijgt voorloper internet, Viditel

Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Neelie Smit Kroes zet in Den Haag Viditel in werking. Het is een vroege versie van internet. Via een telefoonverbinding en een modem krijgt de gebruiker toegang tot teletext en pagina’s van informatieleveranciers. Het wordt geen succes; er moet betaald worden per tik voor de telefoonlijn en per pagina. Ook de aanschaf van de apparatuur is prijzig. In het begin kost een modem 3000 gulden.

1876: de geboortedag van Mata Hari

Mata Hari (Leeuwarden, 1876, geboren als Margaretha Zelle) was een Nederlandse exotische danseres. Zij vertrekt naar Nederlands-Indië samen met de KNIL-kapitein Rudolph MacLeod. In 1904 scheidt ze van hem en vestigt zich als de naaktdanseres Mata Hari in Parijs. Hiermee wordt ze over heel Europa bekend. In 1917 wordt zij door de Fransen wegens spionage veroordeeld en gefusilleerd.

1932: de geboortedag van Rien Poortvliet

Rien Poortvliet is in 1932 in Schiedam geboren. Hij is de zoon van een stukadoor. Een bestaan als kunstenaar leek dus niet voor hem weggelegd. Zij ouders zijn streng gereformeerd en moeten niets hebben van het idee dat hun zoon naar een kunstacademie gaat. Toch blijkt hij op jonge leeftijd tekentalent te hebben. Hij gaat werken bij een reclamebureau, zodat hij toch een beetje zijn tekentalent kwijt kan. Naast dit werk voor reclamebureaus gaat hij aan de slag voor diverse uitgeverijen. Hij illustreert allerlei boeken van onder andere Godfried Bomans. Zijn 2de hobby is jagen en zo begint hij natuuronderwerpen te tekenen.

1979: de geboortedag van Angela Schijf

Angela Schijf (Uithoorn, 1979) is een Nederlandse actrice die bij het Nederlandse publiek bekend wordt als Kim Verduyn in Goede Tijden, Slechte Tijden. Later speelde ze ook in films als Ik Ook Van Jou, Van God Los en De Griezelbus. Sinds 2007 speelt ze Eva van Dongen in de serie Flikken Maastricht.


Reacties

Geef een reactie