Historie van 7 december


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 7 december hebben plaatsgevonden.

1940: opening van Diergaarde Blijdorp

Diergaarde Blijdorp wordt officieel geopend. De oude dierentuin is zwaar beschadigd door het bombardement op Rotterdam, hierdoor ontsnappen en overlijden veel dieren.

1941: Japanse aanval op Pearl Harbor

Bij de aanval van Japanse vliegtuigen op Pearl Harbor gaat een groot deel van de Amerikaanse vloot verloren. De VS verklaren hierop Japan de oorlog. Hierdoor raakt het land actief betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.

1966: de mistwedstrijd tussen Ajax en Liverpool

Ajax speelt in het Amsterdamse Olympisch Stadion de beroemde mistwedstrijd tegen Liverpool. De Amsterdammers winnen met 5-1. Toch zijn er maar weinigen die daadwerkelijk één doelpunt hebben zien vallen. Als mensen bij één van de doelen beginnen te juichen, wordt dat automatisch overgenomen door de rest van het stadion. De klap voor de Engelsen is zeer groot: Liverpool is in 1966 de kampioen van Engeland en Engeland is in datzelfde jaar wereldkampioen voetbal in eigen land geworden.

1972: lancering van Apollo 17

Apollo 17 wordt gelanceerd. Het is de laatste reis naar de maan van het Apollo-project. De twee astronauten leggen een recordafstand af van meer dan 35 kilometer in de maanwagen. Ook de hoeveelheid maansteen, meer dan 108 kilo, is een nieuw record.

1932: de geboortedag van Gerard van den Berg

Gerard van den Berg ( Vlaardingen, 1932) was een Nederlandse radio- en televisiepresentator. Hij begint zijn carrière bij de dagbladpers en is verslaggever bij Hier En Nu, de actualiteitenrubriek van de NCRV. Verder presenteert hij de televisiequiz Zo Vader, Zo Zoon. Later doet hij ook de radioprogramma’s Wie Weet Waar Willem Wever Woont, NCRV Globaal, Als De Dag Van Toen en Met Het Oog Op Morgen. Gerard van den Berg overlijdt op 7 augustus 2009 na een kort ziekbed.

1949: de geboortedag van Tom Waits

Tom Waits (Pomona, Californië, VS, 1949) is een Amerikaanse zanger, componist, schrijver en acteur. In 1973 brengt hij zijn eerste album, Closing Time, uit. In 1980 start hij een lange werkrelatie met Francis Ford Coppola, die hem vraagt de muziek voor de film One from the Heart te schrijven. Tom Waits speelt ook in enkele van Coppola’s films, onder andere in The Outsiders, The Cotton Club en Dracula. Waits wordt gezien als een cultartiest.

1951: de geboortedag van Henk Temming

Op 7 december 1951 wordt Christiaan Hendrik Temming geboren. We kennen hem als de Nederlandse zanger, muziekschrijver en producer Henk Temming. Hij is vooral bekend van de popgroep Het Goede Doel, waar ook Henk Westbroek en Sander van Herk deel van uitmaken. In 1982 breken ze door met de single Gijzelaar, al snel gevolgd door de klapper België. Datzelfde jaar scoren ze een grote hit met Sinterklaas, Wie Kent Hem Niet. De vader van Henk Temming is een oud topvoetballer die met D.O.S. (het tegenwoordige FC Utrecht) in 1958 kampioen van Nederland wordt. Ook speelt hij destijds in het Nederlands Elftal. Tijdens het Goede Doel richt Henk Temming jr. samen met Sander van Herk in 1987 de productiestudio Stu-stu-Studio op.

2003: de geboortedag van prinses Catherina-Amalia

Prinses Catharina-Amalia der Nederlanden (Den Haag, 2003) is de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Prinses Amalia is de troonopvolger en dus onze toekomstige koningin. Na haar middelbare school gaat ze niet studeren in Leiden zoals dat bij de Oranjes meestal gebruikelijk is. Amalia besluit een opleiding te volgen aan de Universiteit van Amsterdam. Ze studeert Politics, Psychologie, Law and Economics (PPLE).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE