Historie van 7 februari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 7 februari hebben plaatsgevonden.

1901: huwelijk van koningin Wilhelmina en prins Hendrik

Koningin Wilhelmina trouwt met prins Hendrik. Ze zijn verre familie van elkaar. De Russische tsaar Paul I en zijn vrouw zijn hun overgrootouders. (Foto: ANP).

1912: de Elfstedentocht wordt gewonnen door De Koning

Coen de Koning uit Edam wint de tweede Elfstedentocht. Hij herhaalt deze prestatie 5 jaar later als hij wederom als eerste over de streep komt. (Foto: ANP).

1958: de auto met het pientere pookje

DAF introduceert een auto met het variomatic systeem, een traploze automatische versnellingsbak. De auto wordt ook wel de auto met het pientere pookje genoemd. (Foto: ANP).

1964: Beatlemania

Op 7 februari 1964 breekt er in Amerika een ware Beatle-epidemie uit. Het verschijnsel heet Beatlemania. De Engelse popband komt per vliegtuig aan in New York, waar ze begroet worden door 4.000 uitzinnige fans. 2 dagen na hun aankomst zijn ze live te zien op de Amerikaanse televisie. Die uitzending wordt bekeken door 73 miljoen kijkers. Er wordt gezegd dat er op dat moment in heel Amerika geen enkele criminele activiteit plaatsvindt. (Foto: ANP).

1970: Venus bereikt de 1e plaats in de Amerikaanse Top 100

Shocking Blue bereikt met het nummer Venus als 1e Nederlandse band de 1e plaats in de Amerikaanse Top 100. (Foto: ANP).

1992: oprichting van de EU

Het Verdrag van Maastricht wordt ondertekend. Hiermee is de oprichting van de Europese Unie een feit. Lidstaten geven een deel van hun soevereiniteit op en het Europees Parlement krijgt wetgevende macht. Op termijn zal de euro als munt worden ingevoerd. (Foto: ANP).

1812: de geboortedag van Charles Dickens

Charles Dickens (Portsmouth, Groot-Brittannië, 1812 –Rochester, Groot-Brittannië, 9 juni 1870) is één van de belangrijkste Britse schrijvers van het Victoriaanse tijdperk. Zijn bekendste werk is A Christmas Carol (1843). Veel van zijn werken verschijnen in eerste instantie in de vorm van feuilletons in diverse bladen en worden pas later als boek uitgegeven. Grote bekendheid verwerft hij met The Pickwick Papers, dat vanaf 1836 in maandelijkse afleveringen verschijnt. Na het succes hiervan verschijnen Oliver Twist (1837-1838), Nicholas Nickleby (1838-1839), The Old Curiosity Shop (1841) en Barnaby Rudge (1841). In veel gevallen stelt hij sociale misstanden aan de kaak, maar dat gaat nooit ten koste van een goede verhaalopbouw en sterke karaktertekening. Ook humor maakt een belangrijk deel uit van zijn vertelstijl. (Foto: Shutterstock).

1924: de geboortedag van Johnny Jordaan

Johnny Jordaan (Amsterdam, 1924 – 8 januari 1989) is bekend geworden door zijn liederen over Amsterdam en in het bijzonder over de Amsterdamse Jordaan. Hij zingt vanaf zijn 8e jaar samen met zijn neef Willy Alberti op straat en in cafés. In 1955 breekt de plaat Bij Ons In De Jordaan alle records en is hij een nationale beroemdheid. Een andere grote hit van de Amsterdamse volkszanger is Geef Mij Maar Amsterdam. In 1970 laat zijn gezondheid het afweten. Hij neemt in 1972 afscheid van het publiek met een televisieshow met Tante Leen, Willy Alberti, Ramses Shaffy en Zwarte Riek. Daarna treedt hij nog af en toe op. Johnny Jordaan overlijdt in 1989 na in 1988 een hersenbloeding te hebben gehad. (Foto: ANP).

1971: de geboortedag van Chris Zegers

Chris Zegers (Zeist, 1971) is een Nederlands acteur en presentator. Chris studeert aan de Rijksuniversiteit Groningen Economie. Na zijn afstuderen woont hij in Singapore waar hij werkt voor een Chinees bedrijf. In 1996 wordt gecast voor de toenmalige Heineken campagne. Zijn eerste rol als acteur krijgt hij in de VARA-serie Oppassen. Chris speelt vervolgens in films als Het Witte Wief, Shaka Zulu (met Grace Jones, Omar Sharif en James Fox) en Liever Verliefd en is te zien in de series All Stars, Onderweg naar Morgen en Meiden van De Wit. Vanaf 2001 is Chris een van de 4 presentatoren van het reisprogramma RTL Travel. Vervolgens speelt hij een rol in De Kameleon, De Scheepsjongens van Bontekoe en De hel van ’63. Daarnaast is hij het gezicht van Zwitserleven in de Zwitserlevenreclame. Chris doet in 2009 mee aan de Dakarrally. Chris Zegers heeft een relatie gehad met Wendy van Dijk.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE