Historie van 7 januari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 7 januari hebben plaatsgevonden.

1927: het 1e transatlantische telefoongesprek vindt plaats

Op 7 januari 1927 wordt het eerste trans-Atlantische telefoongesprek gevoerd tussen London en New York door de directeur van AT&T, S. Gifford en de secretaris van het algemene postkantoor van Groot-Britanie, Evelyn P. Murray. Gifford: “Wij openen een telefoonkanaal tussen New York en London. De mensen uit deze 2 grote steden worden op spraakafstand van elkaar gebracht. De mensen van New York en de mensen van London zullen buren worden.”

1937: huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard

Prinses Juliana trouwt met prins Bernhard von Lippe-Biesterfeld in de Sint-Jacobskerk in Den Haag. (Foto: ANP).

2015: aanslag op Charlie Hebdo

Twee terroristen plegen in Parijs een aanslag op medewerkers van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Twaalf mensen worden gedood en elf raken gewond. Twee broers, Chérif Kouachi (32 jaar) en Saïd Kouachi (34 jaar), beiden geboren in Parijs en van Frans-Algerijnse afkomst, dringen met kogelwerende vesten en machinegeweren het gebouw binnen van het Franse weekblad. De broers beschieten direct twee medewerkers achter de balie. Eén van hen, een onderhoudsmedewerker, vindt de dood. Zij vervolgen hun weg naar de redactieruimte waar een redactievergadering wordt gehouden. Negen redacteuren en een politieagent die de hoofdredacteur moet bewaken, sterven als gevolg van de kogels die de terroristen afvuren.

1938: de geboortedag van Jasperina de Jong

Jasperina de Jong (Amsterdam, 1938) lijkt geboren voor het theater. Gezegend met een goede stem, komisch talent en een theatrale inslag weet ze al vijftig jaar volle zalen te trekken. Toch begint De Jong  aanvankelijk als balletdanseres. Na een toelatingsexamen begint ze op vijftienjarige met lessen aan de balletschool van de Nederlandse opera. Na de lessen staat ze steevast onder de douche te zingen, waardoor haar medestudenten haar aansporen om een muzikale opleiding te volgen. Omdat de danslessen haar toch zwaar vallen besluit De Jong haar geluk te beproeven. De jongens van cabaretgroep Lurelei zien wel wat in haar en besluiten de ambitieuze meid  een kans te geven. Bij de groep ontmoet ze ook Eric Herfst, haar latere echtgenoot. Na een enkele succesvolle tournees met Lurelei en een aantal grote rollen in musicals produceert ze in 1970 haar eerste soloprogramma. Inmiddels heeft ze afscheid genomen van de grote theaterproducties, maar De Jong blijft wel acteren in kleine speelfilms.

1941: de geboortedag van Willem van Kooten

Willem van Kooten (Hilversum, 1941) wordt begin jaren ’60 bekend als diskjockey Joost den Draaijer op piratenzender Radio Veronica. Geïnspireerd door de manier waarop in de Verenigde Staten radio wordt gemaakt, introduceert Van Kooten nieuwe ideeën zoals de tipparade en horizontale programmering. Dit levert hem de bijnaam ‘Vader van de Top 40’ op. Zijn radioprogramma is een doorslaand succes. Duizenden jongeren luisteren elke week naar de nieuwste platen uit Amerika en Engeland. Van Kooten ontpopt zich in deze periode als een slimme zakenman. Zo investeert hij in de Haagse rockband The Golden Earring en brengt zelfs hun muziek uit op zijn eigen label Red Bullet. Door de platen van band in zijn eigen show te draaien bezorgt hij de band extra publiciteit en is hij de eerste commerciële radio-dj in Nederland.

1955: de geboortedag van Belinda Meuldijk

Belinda Meuldijk (Oostvoorne, 1955) wordt halverwege de jaren ’70 bekend als ‘de nieuwe ontdekking van Paul Verhoeven’. Nederlands meest succesvolle regisseur heeft haar op dat moment gecast voor de rol van de joodse Esther in het oorlogsdrama Soldaat Van Oranje. Meuldijk acteert voor haar grote doorbraak vooral in kleinere producties, zoals Pipo De Clown, een serie die door haar vader is geschreven, en de VPRO-serie Volk En Vaderliefde. Na haar bioscoopdebuut acteert Meuldijk veel in Groot-Brittannië, totdat ze haar latere echtgenoot Rob de Nijs ontmoet. Inmiddels een succesvol romanschrijfster werpt Meuldijk zich op het schrijven van zijn songteksten. Zo schrijft zij de hits Alles Wat Ademt en Banger Hart. De laatste jaren is ze, naast haar werk als tekstschrijfster, ook in de weer als dierenactiviste. Zo komt ze op voor de stchting PAWS, maakt ze vier films over dierenleed voor de TROS en is ze lijstduwer voor de Partij voor de Dieren. Inmiddels is ze gescheiden van Rob de Nijs en is ze in 2011 getrouwd met Thierry Duval.

1964: de geboortedag van Nicolas Cage

Hoewel zijn achternaam anders doet vermoeden is Nicolas Cage een volle neef van de invloedrijke artiestenfamilie Coppola. Oom Francis regisseerde klassiekers als The Godfather-trilogie en Apocalypse Now, broer Michael ‘The Cope’ Coppola is een radio-dj in New York en zijn nichtje Sophia regisseerde het zeer succesvolle Lost in Translation en het kostuumdrama Marie Antoinette. Vastbesloten om het op eigen houtje te redden in de harde wereld van Hollywood, neemt Cage al vroeg in zijn carrière een artiestennaam aan. Zijn acteerdebuut is een miniem rolletje tegenover superster Sean Penn in de film Fast times at Richmond High. Cage werkt langzaam aan zijn carrière door zowel rollen aan te nemen die kritisch succes opleveren als vertolkingen die zijn sterstatus gestaag doen stijgen.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE