Historie van 7 juli


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 7 juli hebben plaatsgevonden.

1974: Oranje verliest de WK-finale

In West-Duitsland verliest het beste voetbalelftal ter wereld de WK-finale tegen gastland West-Duitsland. Oranje begint voortvarend. De Duitsers hebben de bal nog niet geraakt, als Johan Cruijff de bal in de verdediging opeist, door de Duitse linies heendribbelt om vervolgens ten val te worden gebracht in het strafschopgebied. Johan Neeskens scoort vanaf de stip. Daarna raakt Oranje de regie beetje bij beetje kwijt. De muur die Duitsland heet wordt niet meer geslecht. De Duitsers scoren middels een penalty door Paul Breitner. Gerd Müller weet met zijn doelpunt de wereldbeker voor West-Duitsland zeker te stellen. Het Nederlandse systeem, het totaalvoetbal, zorgt ervoor dat Nederland over de gehele wereld lof oogst voor het oogstrelende, verrassende spel. Een nationaal trauma is geboren. (Foto: ANP)

1996: Krajicek wint Wimbledon

Tennisser Richard Krajicek wint als 1e Nederlander de finale van het Wimbledon tennistoernooi. Hij verslaat de Amerikaan Malivai Washington met 6-3, 6-4 en 6-3, nadat hij in de kwartfinale al titelverdediger Pete Sampras heeft uitgeschakeld met 7-5, 7-6 en 6-4. (Foto: ANP)

2005: zelfmoordaanslagen in Londen

In Londen plegen zelfmoordterroristen aanslagen op de metro en op een dubbeldekker. Er komen, naast de 4 moslimterroristen, 52 mensen om het leven en er raken honderden mensen gewond.

2019: Oranje weer 2e op het WK-voetbal

Voor de 4e keer verliest het Nederlands Elftal een WK-finale voetbal voor landenteams. Ditmaal zijn het de Oranjeleeuwinnen die de finale verliezen. Na een schitterend toernooi weten de Leeuwinnen zich te plaatsen voor de finale in Frankrijk tegen titelverdediger Amerika. De Amerikanen winnen de finale met 2-0 en mogen zich voor de 4e keer wereldkampioen noemen. (Foto: ANP)

1940: de geboortedag van Ringo Starr

Ringo Starr (Richard Starkey, Liverpool, GB, 1940) ontmoet de andere Beatles (met dan nog Pete Best op de drums) in Hamburg. Hij is drummer van Rory Storm And The Hurricanes. Op 18 augustus 1962 speelt hij voor het eerst als officieel lid van The Beatles.

1961: de geboortedag van Jeroen van Inkel

Jeroen van Inkel (Amsterdam, 1961, geboren als Jeroen Donderwinkel) is één van de bekendste Nederlandse radio-dj’s van de afgelopen 20 jaar. Zijn herkenbare stijl kenmerkt zich vooral door veel humor, filosofische opmerkingen, sfeer en een unieke mixture van jingles en muziek. Sinds 2006 is Van Inkel dj bij de Nederlandse Qmusic. Radio 538 en Radio Veronica gaan hieraan vooraf. Jeroen van Inkel ontvangt in 2010 de Marconi Oeuvre Award vanwege het feit dat de jury hem een icoon vindt in de radiowereld. In 2013 ontvangt hij een pedofiel in zijn show. Vanwege de vele bedreigingen krijgt hij  extra beveiliging. Van Inkel vertrekt in 2014 van Qmusic naar zijn oude liefde Veronica. Tevens verschijnt in dat jaar van zijn hand de thriller Kortsluiting. In 2017 is Jeroen plotseling niet meer te horen op Veronica; hij heeft een hartaanval gehad en is herstellende.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE