Historie van 7 juni

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 7 juni hebben plaatsgevonden.

1973: bondskanselier Brandt bezoekt Israël

Bondskanselier Willy Brandt bezoekt als eerste kanselier Israël. Hij is er op uitnodiging van premier Golda Meïr. Willy Brandt bezoekt onder meer De Klaagmuur.

1989: de vliegtuigramp op Zanderij

Op het vliegveld Zanderij in Suriname stort een vliegtuig van vliegtuigmaatschappij SLM neer. In totaal komen 176 mensen om het leven. Aan boord zijn voetballers van het Kleurrijk Elftal. Slechts 11 mensen overleven de ramp. Onder hen 3 voetballers van het Kleurrijk Elftal: Sigi Lens, Radjin de Haan en Edu Nandlal. (Foto: ANP)

1993: Prince verandert zijn naam

Prince neemt een nieuwe naam aan. Hij heet vanaf vandaag The Artist Formerly Known As Prince.

1998: James Byrd Jr. wordt vermoord in Texas

De 49-jarige zwarte James Byrd Jr. sterft, doordat 3 blanke mannen Byrd achter hun truck meeslepen. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP)

1942: de geboortedag van Anneke Grönloh

Anneke Grönloh wordt in 1942 in Tondano, Noord-Celebes, Indonesië geboren. De eerste jaren van haar leven brengt ze door in een Japans interneringskamp op Indonesië. Na de oorlog verhuist het gezin Grönloh naar Nederland. Anneke groeit op in Eindhoven. Op de middelbare school leert ze Peter Koelewijn kennen. Ze treden samen op tijdens feestjes. Ze spelen samen in de band Peter en zijn Rockets. In 1959 wint Anneke een talentenjacht, waarmee haar carrière als zangeres begint.

1956: de geboortedag van Prince

Prince (Minneapolis, Minnesota, VS, 1958), geboren als Prince Rogers Nelson, was een Amerikaanse popartiest. Hij past uitstekend in de funktraditie en als gitarist in de rocktraditie. Hij mengt in zijn muziek zowel blanke en zwarte muzikale invloeden. Zijn muziek heeft een geheel eigen geluid. Daarnaast zorgt zijn aparte stemgeluid voor herkenbaarheid. Hij is vooral bekend van nummers als Purple Rain, When Doves Cry en Sexuality. Prince overlijdt op 21 april 2016. Hij is 57 jaar geworden.

1940: de geboortedag van Tom Jones

Tom Jones (Pontypridd, Wales, Groot-Brittannië, 1940) is een popzanger. In de jaren 60 en 70 is hij wereldwijd bekend als popartiest en als sexsymbool. In 1965 begint zijn zangcarrière en scoort hij verschillende hits: It’s Not Unusual, The Green Green Grass Of Home en She’s A Lady. Hij treedt op samen Elvis Presley en Frank Sinatra. Eind jaren 90 komt hij weer terug in de hitlijsten met onder andere de hit Sex Bomb.

1917: de geboortedag van Dean Martin

Dean Martin (Steubenville, Ohio, VS, 1917) was een Amerikaans acteur, zanger, komiek en tv-maker. Als hij Jerry Lewis ontmoet, zijn de 2 jarenlang onafgescheiden. Ze maken veel films volgens hetzelfde recept. Martin is de serieuze, Lewis is de schlemiel. Als ze met onenigheid uitelkaar gaan, vervolgt Martin een succesvolle solocarrière. Hij presenteert jarenlang voor de zender NBC The Dean Martin Show. Tevens maakt hij serieuzere films. Hij behoort, samen met onder anderen Frank Sinatra en Sammy Davis jr., tot de groep van artiesten die zich The Rat Pack noemt. In de jaren 70 verzoent hij zich met Jerry lewis. De latere jaren is hij voornamelijk te zien op het toneel. Dean Martin overlijdt op 25 december 1995.

1949: de geboortedag van Urbanus

Urbanus (Sint-Gertrudis-Pede, België, 1949) is een Vlaamse komiek. Daarnaast is hij ook zanger en acteur. Begin jaren 70 wordt Urbanus bekend door zijn tour langs de Vlaamse Theaters met een begeleidingsgroep. Vervolgens gaat hij solo. In 1974 verschijnt zijn eerste LP Leevend. In de jaren 90 is Urbanus te zien in een televisiereeks. Hij speelt de rol van tovenaar in de film K3 En Het IJsprinsesje. (Foto: ANP)


Reacties

Geef een reactie