Historie van 7 mei


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 7 mei hebben plaatsgevonden.

1917: Ook Rotterdam gaat rechts rijden

Sinds de Middeleeuwen rijden we bijna overal links. Aangezien de meeste mensen rechtshandig zijn, rijden ridders te paard links, om zo met hun rechterhand het zwaard uit de schede te kunnen trekken. Maar aan het einde van de 16e eeuw worden grote karren populair. Vanwege de omvang moeten die karren door 4 of meer paarden worden getrokken. Deze karren hebben vaak geen bok, waardoor de koetsier op het paard linksachter zit om met de zweep in de rechterhand de paarden te drijven. Hij verkiest tegenliggers rechts voorbij te rijden, zodat hij beter afstand kan houden in het voorbijgaan.

1945: Duitsland geeft zich over

Duitsland geeft zich over. Generaal Alfred Jodl tekent in het Franse Reims de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland aan de geallieerden.  (Foto: ANP)

1945: schietpartij op de Dam

Op de Dam in Amsterdam wordt op een feestvierende menigte het vuur geopend. Duitse soldaten hebben zich verschanst in De Grote Club. Er zijn verschillende lezingen over de toedracht van de schietpartij. Volgens een lezing zouden de mensen in het midden van een schietpartij tussen de Duitsers en soldaten van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten zijn terecht gekomen. In totaal verliezen 22 mensen het leven en raken er 120 gewond.  (Foto: ANP)

1946: arrestatie van Mussert

Anton Mussert, leider van de Nationaal-Socialistische Beweging, wordt op 7 mei 1945 gearresteerd en op 7 mei 1946 geëxecuteerd. Hij wordt ter dood veroordeeld wegens hoogverraad en geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte.  (Foto: ANP)

1919: de geboortedag van Eva Perón

Eva Perón (1919 – 26 juli 1952) is bij haar vroegtijdig overlijden één van de machtigste vrouwen van de wereld. Ze heeft enorm veel bewonderaars onder de armen en de arbeidersklasse van Argentinië. Evita is tijdens haar leven omstreden en is dat tot op de dag van vandaag gebleven. Ze maakt maar 6 jaar deel uit van het politieke leven, maar is in die korte tijd het object van roddel, verdachtmakingen en mythevorming. Toch zijn historici het er over eens dat in de geschiedenis van Zuid-Amerika niemand haar invloed heeft geëvenaard. Haar bijnaam Evita betekent ‘kleine Eva’.  (Foto: ANP)

1939: de geboortedag van Ruud Lubbers

Ruud Lubbers (Rotterdam, 1939) was voormalig premier van Nederland en voormalig voorman van het CDA. Eén van de moeilijkste momenten in het premierschap van Lubbers is de plaatsing van kruisraketten op Nederlands grondgebied. Lubbers wil het zogenaamde NAVO Dubbelbesluit toelichten voor een demonstrerende menigte die tegen plaatsing is. De premier wordt getrakteerd op een hoos van eieren. Bovendien keren de aanwezigen hem de rug toe en gaan de meeste van zijn woorden op in een striemend fluitconcert.

1956: de geboortedag van Jan Peter Balkenende

Jan Peter Balkenende wordt in 1956 geboren in het Zeeuwse Kapelle-Biezelinge. Hij is vanaf 2002 minister-president van Nederland. Naar hem is bijvoorbeeld de Balkenendenorm genoemd. Deze schrijft voor dat een openbaar bestuurder niet meer mag verdienen dan de minister-president. Balkenende is de oudste zoon van graanhandelaar Jan Pieter Balkenende en onderwijzeres Thona Johanna Sandee. In 1996 trouwt hij met Bianca Hoogendijk, op dat moment assistent bij de CDA-fractie. Het echtpaar woont sinds 1999 in Capelle aan den IJssel en heeft een dochter, Amelie. Balkenende is lid van de Gereformeerde Kerk.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE