Historie van 7 november


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 7 november hebben plaatsgevonden.

1917: begin van de Russische Revolutie

Volgens de in het westen gebruikte Gregoriaanse kalender begint de Russische Revolutie. Vladimir Lenin, de aanvoerder van de Bolsjewieken, leidt de linkse revolutie in een staatsgreep. Deze revolutie maakt uiteindelijk een einde aan het Russische tsarenrijk. De revolutie begint met een schot van de kruiser Aurora op het paleis van de tsaar in het toenmalige Petrograd. Volgens de door de Russen gebruikte Juliaanse kalender begint de Oktoberrevolutie op 25 oktober. Na de revolutie schakelt Rusland over op de Gregoriaanse kalender.

1944: Roosevelt wint de verkiezingen opnieuw

De VS kiest Franklin Delano Roosevelt als president van de Verenigde Staten. Het is het vierde termijn voor Roosevelt als president. Dit is een unicum in de Amerikaanse geschiedenis. Opmerkelijk hierbij is ook dat hij in 1921 wordt getroffen door kinderverlamming, waardoor zijn hele onderlichaam verlamd raakt. Een jaar na zijn herverkiezing, op 12 april 1945, overlijdt hij. De voorouders van Roosevelt komen uit Zeeland en daarom worden jaarlijks in Middelburg de Tour of Freedom Awards uitgereikt.

1978: afscheidswedstrijd voor Johan Cruijff

Ajax organiseert de afscheidswedstrijd voor Johan Cruijff. Het wordt een blamage voor de Amsterdammers. Ze worden met 0-8 ingemaakt door Bayern München.

1936: de geboortedag van Jaap Stobbe

Jaap Stobbe (Den Haag, 1936) was een Nederlandse acteur. Hij speelt vooral bijrollen in films en in enkele televisieseries. Hij is één van de oprichters en voorzitter van de fanclub van Bobby Haarms, jarenlang assistent-trainer van Ajax. Stobbe is de eerste acteur die Lowietje vertolkt in de serie Baantjer. Jaap Stobbe overlijdt op 21 februari 2020. Hij is 83 jaar geworden.

1943: de geboortedag van Martin Simek

Martin Simek (Praag, 1943) is een Nederlandse radio- en televisiepresentator, cartoonist en columnist van Tsjechische afkomst. Tijdens de Praagse Lente in 1968 ontvlucht hij Tsjechië en komt in Nederland terecht. Martin wordt tenniscoach voor onder andere Michiel Schapers. Hij maakt naam als interviewer voor verschillende radio- en televisieprogramma’s voor de RVU. Tot en met 2008 presenteert hij elke zaterdagnacht op radio 1 het programma Šimek ’s Nachts. Voor dat programma wint hij de Zilveren Reissmicrofoon. Hij presenteert in 2009 voor de EO het tv-programma Šimek voor de Verandering. Martin schrijft columns en tekent cartoons voor verschillende media. In 2010 schrijft hij samen met Anne Branbergen een boek over de Italiaanse premier Berlusconi. Bloedsinaasappels heet het boek, dat in 2011 van zijn hand verschijnt.

1943: de geboortedag van Joni Mitchell

Joni Mitchell wordt in 1943 geboren in Fort Macleod in Canada. Haar ouders noemen haar dan Roberta Joan Anderson. Ze wordt gezien als een van de meest invloedrijke singer-songwriters van de laatste decennia. De zangeres begint met zingen voor haar medepatiënten wanneer zij op haar negende als gevolg van polio in het ziekenhuis ligt. Met behulp van een boek dat geschreven is door Pete Seeger leert ze gitaar spelen. In 1965 trouwt Joni met folkzanger Chuck Mitchell. Dit huwelijk duurt niet lang, maar na de scheiding blijft ze wel de achternaam Mitchell gebruiken.

1978: de geboortedag van Jan Vennegoor of Hesselink

Jan Vennegoor of Hesselink (Oldenzaal, 1978) is een Nederlandse voetballer. In 1996 maakt hij zijn debuut in het eerste elftal van FC Twente. Hier speelt hij totaal vijf seizoenen. In de zomer van 2001 vertrekt Vennegoor of Hesselink naar PSV. Op 11 oktober 2000 maakt Jan zijn debuut in het Nederlands elftal. Hierin dient Jan Vennegoor of Hesselink als breekijzer. In 2006 tekent hij een contract bij het Schotse Celtic. In 2009 verhuist hij transfervrij naar het Engelse Hull City om deze club in 2010 te verruilen voor het Oostenrijkse Rapid Wien. Vanaf november 2011 staat de spits weer op de loonlijst van PSV. In mei 2012 beëindigt Jan Vennegoor of Hesselink zijn loopbaan als profvoetballer.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE